Milan Kajínek

20. 5. 2020

Nedávno mi můj otec (70let) poslal zajímavý e-mail nazvaný „Vítání ruských mariňáků v Řecku…“. Obsahoval video-záběry vojáků ruského námořnictva pochodujících městem. Podle textu, který e-mail doprovázel, údajně pochodují řeckým městem Alexandrupoli za „nadšeného vítání místních lidí“, kteří je údajně spontánně oslavovali jako „hrdiny války s islámskými teroristy“.

Kvůli skutečnosti, že jsem podobné e-maily zaznamenával po dobu několika posledních let, a téměř vždy se jednalo o překrucování skutečností, dezinformace nebo v některých případech naprosto smyšlené příběhy, rozhodl jsem se trochu víc pátrat po původu tohoto videa a důvodech pro jeho rozesílání.

Text doprovázející video (který se nakonec ukázal jako smyšlený) uvádí:

„Ruská námořní loď na cestě ze Sýrie poté, co bojovala se skutečnými islámskými teroristy, zastavila v řeckém městě Alexandrupolis. Lidé ve městě to zjistili a trvali na tom, že pozdraví ruské mariňáky jako skutečné hrdiny. Téměř celé město se shromáždilo, aby hlasitě tleskalo, rozveselilo se a přivítalo je při pochodu po hlavní ulici. Nejvýraznější kontrast k ´vítání´ vojáků NATO, kteří přijeli před rokem do stejného města. Obyčejní pracující lidé nejsou tak hloupí a jsou vůči vymývaní mozků odolní, aby věděli a viděli, co je NATO, koho nástrojem je a kdo skutečně financoval a stále financuje terorismus a šíří nenávist a války po celém světě… a proti které zemi vlastně bojuje. Není divu, že vládnoucí západní elity a globalisté tolik nenávidí Rusko a dělají vše, co je v jejich silách, aby vybudování přátelského vztahu s Ruskem masivně bránili.“

Video sdílené v e-mailu: Vítání ruských mariňáků v Řecku…

Video sdílené v e-mailu: Vítání ruských mariňáků v Řecku…

Co je na videu ve skutečnosti za událost?

Po troše zkoumání a pátrání jsem narazil na zajímavé skutečnosti.

Prohlédnul jsem si podrobněji video publikované na YouTube. Bylo publikováno 12. prosince 2018. Začal jsem pátrat, kdy a kde skutečně proběhla vojenská přehlídka zachycená na videu. Objevil jsem další video ze stejné akce, zveřejněné již v prosinci 2013 řeckým uživatelem YouTube (video). To mě celkem překvapilo, a další překvapení následovalo o chvíli později. Nalezl jsem totiž původní video z té samé přehlídky publikované již v říjnu 2011 (video).

Na videu lidé mávají řeckými vlajkami, zdá se tedy, že vojáci nesoucí ruskou vlajku skutečně pochodují někde v Řecku. Chvíli mi trvalo vyhledat město Alexandrupoli, kde měla přehlídka údajně proběhnout. Jedná se o řecké přístavní město na severovýchodním pobřeží Egejského moře.

Dalším nelehkým úkolem bylo zjistit, při jaké příležitosti se přehlídka odehrála, a zda skutečně proběhla v roce 2011, jak datum videa napovídá.

Výzkumy ukazují, že lidé neověřují pravdivost informací, ale rovnou e-maily přeposílají dál…

Nakonec jsem objevil záznam na stránkách Greek Reporter o události z 28. října 2011 (před 9 lety), který popisuje společnou řecko-ruskou oslavu uctění památky padlých v Rusko-turecké válce, která proběhla v letech 1877–78.

Greek Reporter dále uvádí, že se jednalo o kontingent cca 77 ruských námořních vojáků, který pochodoval 28. října ulicemi přístavního města Alexandrupoli na znamení pocty obětem války. Námořníky přivezla ruská válečná loď se 150člennou posádkou.

Přístavní město Alexandrupoli bylo během zmiňované Rusko-turecké války na čas obsazeno ruskou armádou.


Fotografie řetězového e-mailu:

Dezinformace Vitani Ruskych Marinaku V Androupoli Propaganda
Text řetězového e-mailu, popisující smyšlenou událost, kterou spojuje se záběry vojáků ruského námořnictva v řeckém přístavním městě Alexandrupoli. (Screenshot e-mailové zprávy)

Tedy – to se nevraceli „ruští námořníci na cestě ze Sýrie poté, co bojovali se skutečnými islámskými teroristy“, jak uvádí řetězový e-mail. Ani nedošlo k tomu, co řetězový e-mail uvádí, že „lidé ve městě zjistili, že u města přistáli hrdinní ruští námořníci, a trvali na tom, že je pozdraví jako skutečné hrdiny“.

Doprovodný text videa využívá skutečnou událost, aby vytvořil smyšlený příběh okolo ní. Podvádí a manipuluje čitatele e-mailu… má pravděpodobně postranní úmysly.

Není také pravdou, že se nečekaně „téměř celé město shromáždilo, aby hlasitě tleskalo, vítalo ruské hrdiny“, protože se jednalo o vzpomínku na historickou událost, připravovanou městem a vládou. Nešlo tedy o nějakou „spontánní oslavu“, která propukla z nadšení místních lidí pro hrdinné ruské mariňáky, kteří náhodně zakotvili na břehu města.

Kdo a proč šíří tato videa a texty?

Majitelkou účtu, kde bylo video zveřejněno v roce 2018 je údajně jistá Voluspa/Astrid. Její identita se zdá být uměle vytvořená a vzbuzuje dojem, že účet slouží k vedlejším účelům. Dále je patrné, že text e-mailu byl ve skutečnosti amatérským překladem anglického textu umístěného pod tímto videem na YouTube. Videa publikovaná na tomto „účtu“ mají často proti-americký tón. Bez ohledu na logiku historických událostí, USA zde vždy figurují jako „zlo“.

Pokud půjdeme zpět v čase, můžeme ve světových událostech najít důvody pro šíření těchto videí (doplněných falešným kontextem) na internetu v letech 2020, 2018, 2013 i 2011. Zájem na tom může mít logicky pouze ruská strana, respektive někdo kdo ji chce mediálně oslavovat. A nejedná se pouze oslavování ruské armády falešnými tvrzeními, ale zároveň jsou v příspěvcích zahrnuty i otevřené útoky na Severoatlantickou alianci (NATO).

Rok 2020

Asi chápu, proč se toto video šíří po internetu právě nyní v roce 2020. V říjnu 2019 totiž podepsal ministr Mike Pompeo novou dohodu o posílení obranné spolupráce s Řeckem, což znamená výstavbu nové námořní a letecké základy v Alexandrupoli (kde se ta přehlídka odehrála) v severním Řecku, která bude zásobovat spojence v Bulharsku a Rumunsku trasou obcházející Bospor, který je pod kontrolou Turecka. Řecko tak bude těžit ze zhoršení vztahů mezi USA a Tureckem. (zdroj)

Rok 2018

Poslední video bylo zveřejněné v květnu 2018. V té době probíhaly masivní vojenské přehlídky v Rusku (zdroj). Nicméně, jak se dívám na zpravodajství z té doby – právě v roce 2018 to mezi Řeckem a Ruskem silně vřelo a také to vřelo v Evropě kvůli otravě agenta Skripala ruskou tajnou službou.

V červenci 2018 Tsiprasova vláda (řecká) vyhostila ruské diplomaty. Řecko obvinilo dva vyhoštěné diplomaty z podněcování protestních shromáždění proti přijetí dohody a uplácení politiků. Krok vedl k výraznému ochlazení ve vztazích Atén a Moskvy.

„Jsme si plně vědomi toho, že Řecko bylo vystaveno tlaku na nejvyšší úrovni,“ sdělila tehdy mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, která označila řecké počínání za špinavou provokaci. Kreml pohrozil blíže nespecifikovanou odvetou. (zdroj

V prosinci 2018 se Řecko a Rusko udobřovaly. (zdroj

Tedy je pravděpodobné, že tímto videem chtěly „zájmové skupiny“ posilovat dojem „údajné“ lásky řeckých občanů vůči ruským vojákům, ale evidentně také prohlašovat, že „milují ruskou armádu“ a „nenávidí vojáky NATO“, čímž zacházejí mnohem dále.

Rok 2013

Další video bylo zveřejněné 3. listopadu 2013. Tehdy gradovala „ukrajinská krize“, rozsáhlý konflikt uvnitř země a mezi Ukrajinou a Ruskem, který začal právě v listopadu 2013.

Rok 2011

Jaká byla situace v řecko-ruských vztazích v roce 2011, že se podařilo zorganizovat společnou přehlídku vojáků ruské námořní pěchoty v Andrupoli?

V roce 2011 se uvažovalo o bankrotu, který hrozil několika státům EU (Řecku, Itálii nebo Španělsku), jejichž státní zadlužení bylo neúnosné, důvěra investorů značně klesla a dosavadní reformy se zdály nedostatečné. Dluhová krize v Řecku byla platební neschopnost řeckého státu v letech 2009–2018.

V roce 2011 a 2012 měl turistický ruch v Řecku nový zdroj příjmů. „Mezeru po zahraničních návštěvnících ze západní Evropy, které odradila hospodářská a politická nejistota v předlužené republice na jihovýchodě kontinentu, zaplňují návštěvníci z východu. Darem z nebe jsou pro odvětví, které loni utržilo 10,5 miliardy eur a podílelo se na HDP 16,5 procenty, hlavně Rusové. Hoteliéři to vědí, a jdou jim na ruku příznivými cenami,“ napsal ekonomický deník E15 v květnu 2012. (zdroj)

Kypr požádal Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc v červnu poté, co dvě největší místní banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na Řecko a byly nucené požádat o pomoc stát. Země se rovněž potýká s první recesí za téměř 40 let. Kypr již obdržel záchranný úvěr od Ruska v prosinci 2011 v celkovém objemu 2,5 miliardy eura na 4,5% úrok. Státní dluh Kypru dosáhl 84 % HDP (2012). (zdroj)

Již v roce 2009 se Řecko rozhodlo rozšířit smlouvu s Ruskem o spolupráci na projektu South Stream. Řecký ministr rozvoje Kostas Chadjigakis dnes uvedl, že jeho země smlouvu podepíše tento týden. South Stream je diskutovaný projekt, jenž zvýší závislost Evropy na ruském plynu. Protože obchází Ukrajinu, může zkomplikovat podporované východní partnerství. (zdroj)

Řetězové e-maily v ČR často přeposílají senioři

Jedním z velmi častých nešvarů, který se na internetu vyskytuje, je i šíření různých řetězových e-mailů. Některé z nich jsou původně napsány a rozeslány s dobrým úmyslem. Mnoho řetězových zpráv však neobsahuje úplné nebo přesné informace nebo postupným šířením dochází občas i k jejich úpravám. Existují také zprávy, týkající se pouze určité skupiny uživatelů, přesto jsou často rozesílány na veškeré e-mailové adresy, které jsou v adresáři, uvádí server Hoax.

Většina seniorů dostává řetězové e-maily, přeposílá je každý pátý, ukázal průzkum. Přes 90 procent českých seniorů užívajících internet se setkalo s takzvanými řetězovými maily, na jejich šíření se pak podílel jeden z pěti. Statistika vyplývá z průzkumu organizací Elpida a Nadace O2, který provedly na reprezentativním vzorku 315 respondentů ve věku 60 až 99 let, uvádí článek deníku Aktualne.cz.

Spam e-mailem nejčastěji šíří senioři a seniorky. Snadnou se stanou obětmi podvodů. V kontextu dnešní doby patrně nepřekvapí, že čím starší člověk je, tím spíše e-mailem šíří spam. Pod tímto pojmem najdeme jak různé řetězové zprávy a vtipné prezentace, tak samozřejmě i dezinformační zprávy včetně hoaxů. Výzkum potvrzuje, že lidé neověřují pravdivost informací, ale rovnou je přeposílají dál, uvádí Cnews.cz.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.