Cathy He Eva Fu

a 10. 6. 2020

Bývalý vedoucí katedry chemie na Harvardské univerzitě byl 9. června obviněn z nepravdivých prohlášení o financování čínským režimem. Podrobnosti o případu oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Profesor Charles Lieber byl zatčen již v lednu 2020 za to, že lhal o svém zapojení do čínského náborového programu Thousand Talents. Jednašedesátiletý Lieber byl 9. června oficiálně obviněn federální velkou porotou za to, že ve dvou případech nesdělil federálním úřadům pravdu.

Lieber se specializuje na nanovědu a podle obvinění byl několik let součástí programu Thousand Talents, přičemž zároveň pracoval na utajovaném americkém výzkumu.

V lednu 2013 profesor Lieber podepsal jménem Harvardu pětiletou smlouvu na „kooperační výzkumný program“, aniž by to předem s vedením americké univerzity konzultoval.

Od amerických úřadů, konkrétně National Institutes of Health (NIH) a ministerstva obrany obdržel Lieber na dotacích 15 milionů dolarů, ovšem při žádostech o dotace je potřeba uvést všechny zdroje financování ze zahraničí i spolupráci se zahraničními subjekty, což profesor nesplnil.

Program Thousand Talents, kterým se Čína snaží nalákat nejlepší odborníky světa, aby pracovali na projektech v Číně, je nyní pod drobnohledem amerických úřadů, které tvrdí, že program podporuje přesun duševního vlastnictví USA do Číny.

Lieber začal pracovat pro Wuchanskou technologickou univerzitu (WTU) jako „strategický vědec“ už v roce 2011 a mezi lety 2012–2017 byl zapojen do programu Thousand Talents jako kontraktor, uvádí se v soudních spisech.

Čínská univerzita Lieberovi platila 50 tisíc dolarů měsíčně plus životní náklady na tři roky, což činilo až jeden milion jüanů (v té době kolem 158 tisíc USD). Lieber za to pracoval pro WUT minimálně devět měsíců v roce – vyřizoval žádosti o patenty, publikoval výzkumy univerzity, vyučoval studenty i pedagogy a podílel se na mezinárodních projektech.

Kromě toho si Lieber přišel na 1,5 milionu dolarů za založení výzkumné laboratoře na WTU s použitím jména a loga Harvardu. Oopět bez vědomí univerzity.

V lednu 2013 pak profesor Lieber podepsal jménem Harvardu pětiletou smlouvu na „kooperační výzkumný program“, aniž by to předem s vedením americké univerzity konzultoval. V rámci tohoto programu mohli vědci z WTU jezdit na dvouměsíční pobyty na chemickou katedru v Harvardu. Cílem smlouvy bylo posílit nanovýzkum u lithium-iontových baterií pro elektrická vozidla.

Zástupci Harvardu vyšetřovatelům sdělili, že Lieber neměl pravomoc k tomu, aby takovéto smlouvy podepisoval.

Kromě toho si Lieber přišel na 1,5 milionu dolarů za založení výzkumné laboratoře na WTU s použitím jména a loga Harvardu (opět bez vědomí univerzity). Když se ho na to vedení Harvardu otázalo, profesor lhal a tvrdil, že WTU jednala bez jeho svolení.

Podle žaloby, když se vyšetřovatelé z ministerstva obrany profesora Liebera tázali v dubnu 2018, zda je zapojen do zahraničního výzkumu v rámci programu Thousand Talents, popřel to. Tvrdil, že mu nikdy nikdo nenabídl, aby se do programu Thousand Talents zapojil.

Poslal poté e-mailovou zprávu svému spolupracovníkovi, v níž si stěžoval, že nemůže dobře spát, protože mu dělá starosti internetová stránka WTU, kde je uveden jako ředitel laboratoře a prohlásil, že v budoucnu „bude opatrný ohledně toho, co s Harvadskou univerzitou probírá“ a že „nic s tohoto vládním vyšetřovatelům neřekne“.

Podvodného profesora čeká pět let ve vězení a pokuta ve výši 250 tisíc USD za každý případ, kdy úřadům lhal.

Trumpova vláda se rozhodla posvítit si na čínské krádeže duševního vlastnictví na amerických vědeckých a akademických institucích. V květnu byli nezávisle na sobě zatčeni tři američtí vědci, kteří jsou vyšetřováni, že lhali o financích, které obdrželi od čínského režimu.

Jedním z nich je bývalý vědec z Cleveland Clinic, jedné z nejlépe hodnocených nemocnic na světě. Dotyčný byl zatčen 13. května za to, že nepřiznal dotace z čínských zdrojů, zatímco od americké vlády obdržel na výzkum přes 3,6 milionu dolarů.

Trump minulý měsíc zrušil víza studentům z univerzit napojených na čínskou armádu ve snaze omezit hrozbu akademické špionáže.

Přeloženo z článku americké redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.