Armen Nikogosian

14. 6. 2020

Stres viníme z toho, že nám šednou vlasy, a vědci teď objevili, jaký přesně je vztah mezi stresem a šednutím vlasů. Stres aktivuje reakci „bojuj nebo uteč“, což může způsobovat nenapravitelné poškození kmenových buněk ve vlasových folikulech. Těmto buňkám vyrábějícím pigment se také říká melanocyty.

Nedávná studie v odborném časopise Nature zkoumala účinky stresu na kmenové buňky melanocytů u folikul myší. Melanocyty produkují pigmentové buňky, které určují zabarvení vlasů, pokožky, oční duhovky a dalších částí těla.

Tým vědců potřeboval zjistit přesný mechanismus, který k úbytku kmenových buněk melanocytů vede. Nejde o lehkou úlohu, neboť reakce na stres se velmi různí, což ovlivňuje jednotlivé soustavy a systémy celého těla.

Stres ovlivňuje imunitní funkci, vyměšování kortizolu a tvorbu noradrenalinu. Noradrenalin, rovněž zvaný norepinefrin, funguje v těle a mozku jako hormon a neurotransmiter. Hlavním úkolem noradrenalinu je mobilizovat mozek a tělo k akci.

Vědci se při zkoumání soustředili na zkoumání sympatického nervového systému (sympatikusu), který má na starosti reakci bojuj nebo uteč. Sympatické nervstvo se rozprostírá po celém těle a miniaturní větve zasahují až do každého vlasového folikulu.

Při stresu tato vlákna sympatických nervů vylučují noradrenalin, který pak vstřebávají kmenové buňky melanocytů nacházející se poblíž. Noradrenalin může spustit nadměrnou produkci melanocytů a trvá-li stres déle než dva dny, tato nadměrná tvorba způsobí trvalé vyčerpání kmenových buněk melanocytů a jejich následnou smrt.

Smrt těchto kmenových buněk je procesem stárnutí. Stárnutí lze popsat jako stav, kdy něco, co dříve přispívalo k rozvoji organismu, už nefunguje, a tělo v důsledku toho chřadne.

Vědci začali spojovat šedivění se stresem již před několika desetiletími, nicméně tato nová zjištění ukazují konkrétní mechanismy toho, jak stres v těle pracuje a proč je škodlivý.

Navíc je vysoce nepravděpodobné, že při stresové reakci dojde pouze k ničení kmenových buněk melanocytů u vlasových folikul. Jak jsou na tom další druhy kmenových buněk v těle?

Máme teď důkaz, že vystavení dlouhodobému stresu trvale poškozuje naše regenerační schopnosti a kmenové buňky jsou hlavním motorem regenerace organismu. Ztráta těchto buněk proto přímo ovlivňuje naši schopnost regenerace.

Definice stárnutí je široká, ale ztráta regeneračních schopností je jejím klíčovým rysem. S informacemi, které tu máme, můžeme dle mého názoru oficiálně prohlásit, že stres urychluje stárnutí.

Díky této studii byly položeny základy pro další výzkum toho, jak stres ovlivňuje jiné tkáně a orgány v těle. To by nám mohlo pomoci lépe pochopit, jak pozměnit či dokonce zamezit škodlivým účinkům stresu. A co když existuje způsob, jak tento proces zastavit?

Ve světě naturopatie se ke zvrácení předčasného šedivění vlasů používají relativně vysoké dávky mědi a manganu. Přesto jsem u těchto doplňků stravy nebyl svědkem úplné eliminace šedivění, i když jsem viděl, že vlasy opět ztmavly.

Je to zřejmě způsobeno ochranou existujících kmenových buněk melanocytů, ale jak dokážete, aby se šedé vlasy znovu zabarvily na původní barvu, když už jsou buňky mrtvé? Je možné, že měď a mangan účinkují jako jakési křísidlo mrtvých kmenových buněk?

Znakem každé dobré studie je, že vytváří víc otázek, než kolik jich zodpoví a tato studie do této kategorie rozhodně patří.

Než zjistíme více, nejlepším lékem na nadměrný stres ve vašem životě jste vy sami. Stresovou reakci totiž nevyvolává to, co se vám uděje, ale to, jak na to zareagujete.

Mnoho dospělých jedinců má velmi slabé schopnosti stres zvládat. Přitom je to něco, co se dá naučit, a obzvlášť bychom to měli učit naše děti a vnoučata.

Současný trend, kdy se snažíme děti uchránit před stresem a těžkostmi, vytvořilo generaci dospělých, kteří mají malou či žádnou odolnost vůči stresu. Učíme děti, jak je důležitá hygiena, pohyb, dobrá strava, vyhýbání se tabáku a alkoholu a řadě dalších zlozvyků, ale zapomínáme je učit, jak zvládat stres. Je na čase to napravit.

MUDr. Armen Nikogosian se věnuje funkčnímu a integrativnímu lékařství na  Southwest Functional Medicine ve městě Henderson v USA. Má atestaci v interní medicíně a je členem Ústavu funkční medicíny a Lékařské akademie pro děti se speciálními potřebami. Ve své praxi se zaměřuje na léčbu složitých zdravotních problémů se zvláštním důrazem na autismus, chronické střevní potíže a autoimunitní choroby u dospělých.

Přeloženo z původního článku americké redakce.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.