Cathy He Eva Fu

a 16. 7. 2020

Kroky, které podnikají Spojené státy v reakci na zavedení nového zákona o „národní bezpečnosti“, který Hongkongu vnutila komunistická strana Číny, budou komunistické pohlaváry bolet a ostrovní město také přijde o svou atraktivitu, říkají analytici.

14. července podepsal americký prezident Donald Trump zákon (Hong Kong Autonomy Act ~ HKAA), který umožňuje postihovat úředníky a banky, které se podíleli na narušení autonomie Hongkongu. Také podepsal výkonné nařízení, které ukončuje preferenční zacházení s ostrovním městem, což bude mít negativní vliv například na obchod, investice a migraci obyvatel.

„S Hongkongem budeme nyní jednat stejně jako s pevninskou Čínou. Žádná speciální privilegia, žádné ekonomické výhody a žádný export citlivých technologií.“ – Donald Trump, prezident USA

Postihy komunistických pohlavárů

John R. Mills, bývalý ředitel kybernetické bezpečnosti, strategických a mezinárodních záležitostí na Ministerstvu obrany USA, řekl, že ono výkonné nařízení obsahuje „velmi mocné“ opatření, které umožňuje americkým úřadům zmrazit americká aktiva čínských a hongkongských úředníků zodpovědných za restrikce města.

Konkrétně se opatření vztahuje na úředníky a vedoucí představitele, kteří se podíleli na přípravě zákona o národní bezpečnosti, který podkopal demokratické procesy Hongkongu, cenzuruje nebo omezuje svobodu projevu a tisku, a narušuje lidská práva ve městě. Sekundární sankce lze uvalit i na lidi nebo entity, kteří poskytli sankcionovaným úředníkům finanční, materiální nebo technologickou podporu.

Výkonné nařízení spolu s HKAA vysílají dle Millse Komunistické straně Číny silný vzkaz. „Vyměřujeme cenu za zkažené chování,“ řekl v rozhovoru.

Dodal také, že „jedna z věcí, o které se nemluví a o kterou jde, je to, že mnoho pohlavárů Komunistické strany Číny (KS Číny) i Čína samotná má v USA majetkové podíly“. Mnozí komunističtí funkcionáři poslali své rodiny do zahraničí, kde si nakoupili nemovitosti a přesunuli své finance.

Zmrazení jejich aktiv v USA tedy citelně ovlivní mnoho vysoce postavených členů KS Číny.

„Je mnoho úředníků, kteří z toho radost nemají, a to způsobí, že uvnitř KS Číny bude kvůli tomu povyk, neshody a pravděpodobně i konflikty,“ řekl Mills.

„Stejné zacházení“

Dle Gorona Changa, amerického experta na Čínu, způsobí opatření USA „drastický“ pokles atraktivity města v oblasti obchodu.

„Místo toho, aby šli [investoři] do Hongkongu, půjdou rovnou do Šen-čenu, Šanghaje nebo kamkoliv jinam,“ řekl pro televizi NTD, sesterskou společnost The Epoch Times. „A musíte si pamatovat, že Hongkong opravdu prosperoval, když byl oddělený od Číny, protože lidi do Hongkongu museli jít.“

Hongkongský pojišťovací manažer Edward Chin pro The Epoch Times potvrdil, že mnoho obchodních magnátů a bývalých hongkongských úředníků již přesunulo své majetky do zámoří (v návaznosti na zavedení nového bezpečnostního zákona).

„Zeptejte se deseti Hongkonžanů na národní bezpečnostní zákon, a jedenáct z nich bude proti němu,“ dodal Chin.

Deník The New York Times již přesunul třetinu svých zaměstnanců do Soulu.

Přeloženo z původního článku newyorské edice The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“