Milan Kajínek

24. 8. 2020

Významné české osobnosti kulturního života vyslovili podporu pro cestu předsedy Senátu ČR pana Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Jeho cestu považují za projev ochrany a upřednostňování důležitých hodnot před honbou za penězi.

První část ze série prohlášení českých osobností.

Podporu veřejně vyjádřili Vlastimil Harapes, Hynek Čermák, Klára Cibulková, Jitka Hosprová, Aleš Březina, Debora Štolbová, Andrea Elsnerová, Vladimír Polák, Daniel Rous, Lenka Vychodilová, Ester Janečková, David Steigerwald, Adrian Jastraban, Andrea Černá, Iva Pazderková, Václav Marhoul, Marta Kubišová, Václav Vydra, Milan Drobný, Kryštof Rímský, Jakub Žáček, Daniel Svátek a mnozí další.

Autorem iniciativy a videa je nezisková lidsko-právní organizace Lidská práva bez hranic z.s.

„Rozhodli jsme se vytvořit video na podporu pana Vystrčila, protože jsme si byli vědomi toho, že je na něj z různých stran vyvíjen tlak, který ho měl odradit od jeho plánu navštívit Tchaj-wan,“ vysvětluje jednatelka spolku Lidská práva bez hranic paní Veronika Sunová.

„Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše,“ – Miloš Vystrčil, předseda Senátu více….

„Považujeme tuto cestu za velmi důležitou, protože napravuje náš vztah vůči Číně. Pokud bychom se dále před Komunistickou stranou Číny klaněli a dělali a říkali, co očekává, směřovali bychom ke ztrátě morálních hodnot a svobody,“ dodává Sunová.

https://www.facebook.com/LidskaPBH/posts/2674643872797960
https://www.facebook.com/LidskaPBH/posts/2675595129369501

Otevřený dopis panu předsedovi Senátu

Vážený pane předsedo Senátu, podporujeme Vaše rozhodnutí jet na Tchaj-wan. Tchaj-wan je důkazem, že to jde. Že Číňan může mít demokracii a svobodu slova. Že Číňan nemusí vyrábět levné padělky a šunty. Že Číňan může cvičit Falun Gong a nemusí za to do vězení. Jako Tchaj-wan by měla vypadat celá Čína. Nechceme poklonkovat mocnostem a diktaturám. Nechceme pochybnou prosperitu výměnou za černé svědomí. Chceme být nezávislí jako Tchaj-wan. Chceme se s Tchaj-wanem přátelit a navzájem se podporovat. Děkujeme panu senátorovi Jaroslavu Kuberovi za prvotní ideu přátelské cesty na Tchaj-wan.
Děkujeme Vám, že jste se této myšlenky ujal a hodláte ji uskutečnit. Vaše cesta na Tchaj-wan pomůže zachovat nezávislost a integritu naší země!

Děkujeme!

Zde naleznete text podepsaného dopisu s podpisy českých osobností.

https://www.facebook.com/LidskaPBH/posts/2675212586074422

Podobné akce v předchozích letech

V roce 2008 se v České republice uskutečnila zastávka Celosvětové pochodně za lidská práva u příležitosti pořádání olympiády v Pekingu. Více zde…

Podporu pronásledovanému čínskému právníkovi Kao Č-šengovi a příznivcům meditační praxe Falun Gong vyjádřili čeští umělci na koncertech v roce 2011 a 2014. V roce 2014 také zaslali vládě prohlášení nazvané Svědomí nelze koupit.

V roce 2016 se řada umělců připojila k iniciativě Rozsviťte své srdce, prostřednictvím které vyjádřili podporu čínským režimem pronásledovaným příznivcům meditační praxe Falun Gong.

V roce 2017 uvedlo Švandovo divadlo uvedlo premiéru hry Srdce patří za mříže mladého dramatika Davida Košťáka, která reaguje na výstavu lidských těl Body The Exhibition a vyšetřování v oblasti čínské transplantační chirurgie. David Košťák i režisérka hry Alžběta Burianová se shodují na tom, že nechtějí hrou vynášet nějaký rozsudek, moralizovat nebo na někoho ukazovat prstem. „Chceme diváky přimět, aby se nad tématem zamysleli,“ sdělili v rozhovoru s Epoch Times. Více zde…

V roce 2020 odehráli čeští herci před čínským velvyslanectvím v Praze scénku soudního procesu s komunistickou stranou Číny. Více zde…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.