Milan Kajínek

13. 10. 2020

„Já myslím, že se budeme nuceni dostat na proočkovanost kolem 60 procent, jinak ten virus tu bude intenzivně cirkulovat dál,” uvedl současný ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Novinky.cz 6. října 2020.

Autoři projektu Kulový blesk mají obavy ze střetu zájmů. Obávají se, že rozhodnutí vydávané členem vlády, který je zároveň spojen se sítí výrobců (prodejců) vakcín, nebude plně důvěryhodné. V řadách kritiků tak vznikají pochybnosti, zda nejsou tato prohlášení vydávána za účelem finančního zisku, namísto nutné ochrany zdraví občanů.

„V křesle ministra zdravotnictví sedí profesor Prymula v obrovském střetu zájmů,“ uvádějí autoři petice reagující na Národní strategii očkování proti nemoci covid-19. „Je napojen léta na WHO, Evropskou radu pro infekční onemocnění, stejně tak jako na farmaceutické firmy, jejichž cílem je primárně prodat vakcíny a vydělat,“ uvádí Radek Pech, jeden z autorů iniciativy Kulový blesk.“ Více zde…

Evropská technická poradní skupina odborníků (ETAGE) uvádí, že poskytuje nezávislou kontrolu a odborné technické vstupy do programu nemocí a imunizace, kterým lze předcházet očkováním (VPI), s cílem usnadnit a urychlit výsledky v souvislosti s eradikací, eliminací a kontrolou vakcín nemoci, kterým lze předcházet, v evropském regionu WHO. Zde je ministr Roman Prymula veden jako předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP.

„Pokud jako jediné řešení je označována právě vakcinace, pak je pro nás jmenování plk. Prymuly do funkce Ministra zdravotnictvím zcela bezpochyby bezprecedentním střetem zájmů,“ dodává Radek Pech.

Právníci z Ligy lidských práv Prymulu v roce 2012 obvinili z toho, že od výrobců vakcín bral peníze za to, že pro ně jako jejich konzultant prováděl výzkum, a současně jako významný vakcinolog prosazoval co nejplošnější proočkování populace.

„Pokud by, nedejbože, nastala situace, že by se proočkovalo jen osm procent populace, tak si troufám říct, že by tu ten virus dále koloval v podobné míře. Pak bychom v podobné křeči působili dalších mnoho měsíců. Nicméně já doufám, že se to nestane a lidé pochopí, že tady to očkování skutečně namístě je,” uvedl ministr Prymula v rozhovoru pro Novinky.cz 6. října 2020.

V reakci na uváděnou Národní strategii očkování proti nemoci covid-19, vznikla petiční akce, která reagovala na strategii celou řadou připomínek.

„Nesouhlasíme s tím, že nejúčinnějším nástrojem kontroly současné pandemie nového onemocnění Covid-19 je očkování.” Tímto textem začíná text petice, kterou podepsalo více než 14,5 tisíce občanů ČR.

„Chceme otevřít chybějící odbornou debatu i na mezinárodní úrovni, a to zejména s ohledem na probíhající cenzuru na sociálních sítích i v mainstreamových médiích,“ uvádějí autoři petice a doporučují občanům, aby se sami aktivně zajímali o dění okolo sebe a nebáli se vyjadřovat své postoje a názory.

Autoři petice varují, že pokud občané budou mlčet, „hlavní slovo převezmou lidé, kteří obchodují s vakcínami nebo nadnárodní farmaceutické lobby, které mohou obřím kapitálem ovlivňovat politiky k rozhodování v jejich prospěch (finanční zisky).“

Jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum, s gescí navrhovat projekty, které vláda podpoří, si Roman Prymula v červnu 2020 založil živnost na výrobu zdravotnických prostředků, uvádí Tomáš Vyoral na svém blogu.

Měsíc poté, co byl plukovník Roman Prymula ustanoven vládním zmocněncem pro zdravotnictví podle veřejně dostupných informací na Rejstříku firem, zahájil několik nových živností, například spojených s výrobou a prodejem farmaceutických prostředků.

Prymula v reakci na kritiku uvedl, že se jedná o obecnou živnost, jejíž platnost nemusí v případě, že ji nevykonává, ani přerušovat. „Žádný zdravotnický materiál nevyrábím. Nevyrábím nic. Mám to proto, abych mohl třeba přednášet,” prohlásil Prymula 10. září 2020. „Já jsem si ty živnosti založil po odchodu z ministerstva, kdy jsem chtěl odejít do privátní sféry.”

„Za přednášky, klinické studie a výzkum Roman Prymula ročně inkasoval miliony korun od největších farmaceutických firem. Angažoval se ve společnosti Biovomed, která vzešla z neziskového sdružení na podporu výzkumu a vývoje. Ta utržila desítky milionů korun ročně právě za posudky pro firmy na jednotlivé přípravky. Společnosti dlouho šéfovala a do konce roku 2018 ji také vlastnila jeho dcera Karolína,“ napsal časopis Forbes v článku z 16. března 2020.

„Zastával řadu funkcí v mezinárodních a národních organizacích a odborných společnostech (člen Management Board ECDC ve Stockholmu, NATO COMEDS WG-MT, ESWI, WHO poradce pro pneumokoky, atd.). V současnosti je členem WHO-ETAGE (Evropská imunizační komise), předsedou CEVAG (Středoevropská skupina pro podporu očkování), tajemníkem EVASG ESCMID (vakcinační skupina evropské mikrobiologické společnosti),“ uvádějí stránky Ministerstva zdravotnictví.

Prymula byl v roce 2016 odvolán z funkce ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Vzhledem k tomu, že jako ředitel nemocnice rozhodoval o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků, jejichž dodavatelé zároveň spolupracovali s jeho soukromou společností Biovomed, došlo k flagrantnímu střetu zájmů,“ zdůvodnil jeho odvolání tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Více zde…

Příjmy v letech 2010 až 2014

5 000 000 – plat ředitele FN (odhad)

1 100 000 – mzdy v dalších veřejných institucích (FVZ a LF UK)

32 667 630 – celkem za aktivity Prymulou nazývané jako věda, výzkum, přednášky, OSVČ…

10 691 000 – zisk + odměny ve společnosti Biovomed s.r.o. za rok 2014.

Zdroj: Zdravotnický deník 2016

Bývalý mluvčí ministra zdravotnictví a vlivný zdravotnický publicista Tomáš Cikrt v roce 2016 napsal ve Zdravotnickém deníku, že „profesor Prymula si téměř monopolizoval zkoušení nových vakcín v naší zemi, bez něj se v této oblasti nepohne téměř ani jedna injekční jehlička“. Informoval o tom časopis Forbes.

TIP: Partie plukovníka Prymuly: Co skrývá minulost muže, který Čechům nasadil roušky? (DvTv)

Stručný profesní životopis

Pracoval v systému armádních nemocnic, stal se mezinárodně uznávaným odborníkem na imunizaci. Jako děkan vojenské zdravotnické fakulty se podílel na výrobě vakcín. V roce 2009 se stal ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové. V té době již zastával funkci předsedy České vakcinologické společnosti. Zároveň působil v soukromé společnosti Biovomed, která vyrábí farmaceutické prostředky.

Díky tomu, že zastával hned několik funkcí, které pokrývaly výrobu, nákup, spotřebu i rozhodovací sféru o využití farmaceutického vybavení, se dostal podle tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka do „flagrantního střetu zájmů“ a byl z funkce ředitele nemocnice odvolán.

Prymula prosazoval vznik centra Čínské medicíny v Hradci králové a v roce 2019 doprovázel při návštěvě Číny prezidenta Miloše Zemana.

V roce 2016 byl jmenován na post poradce a později náměstka nového ministra zdravotnictví Adama Ludvíka. Prymula nedostal od tajné služby bezpečnostní prověrku, a proto se chystal k odchodu z funkce. Současný premiér Andrej Babiš však Prymulu jmenoval na post ministra zdravotnictví poté, co poslední ministr Adam Vojtěch složil svou funkci.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.