Zdenka Danková

8. 10. 2020

Obyvatelé ČR si většinou nevědí rady, jak chápat informace o situaci se šířením Covidu-19 v naší republice. Každý den média vytrvale vydávají zprávy o počtu nakažených. Někteří to však už celkem trefně nazývají „šířením poplašné zprávy“, což by mohlo být klasifikováno jako trestný čin.

Tato informace obsahuje pouze číslo, jež uvádí, o kolik lidí nákaza stoupla, avšak schází zde dost podstatné informace:

  • jak staří jsou tito lidé,
  • jakou mají kombinaci dalších chorob,
  • zda mají nadváhu či ne,
  • nemluvě o tom, zda a jakou prevencí prošli. Pro někoho je to tedy nic neříkající číslo, pro spoustu dalších to znamená nárůst strachu.

Informovanost obyvatel

Například, když kamarád chce navštívit výstavu Slunečních králů, o Egyptě, probíhající v Praze, babička mu to naprosto zakázala. Proč? Protože stará paní je vyděšená ze zpráv a informací, kterými jsou lidé zahlceni.

Obzvlášť starší lidé nemají možnost si ověřit věrohodnost zpráv podle různých serverů, jelikož neovládají internet.

Petice odborníků

Mezitím Dr. Hnízdil s dalšími odborníky zasílá otevřený dopis vládě a spolu s peticí mimo jiné požaduje, aby vláda „uklidnila obyvatelstvo a přestala jej děsit počtem nakažených jednou konkrétní nemocí, upustila od povinného testování osob bez příznaků a nezbytnost testu ponechala na uvážení ošetřujícího lékaře, nedopustila uvedení narychlo připravených vakcín na trh a nezaváděla vakcinaci jako povinnou, a věnovala se práci na obnově zdevastovaného hospodářství“.

V reakci na tuto otevřenou petici reagují někteří uživatelé FB:

Je potřeba ukázat, co se doopravdy děje v nemocnicích, točit videa, hlasové nahrávky. Tím, čím nás masírují média, je jen lež a překroucená fakta.“

Další čtenář se vyjadřuje o vládě:

„Rozhádají tímhle celý národ, rozdělí nás na poslušné a rebely, kteří vlastně za všechno mohou a všichni mezi sebou povedou ,boje‘ a tím si ,Oni‘ ulehčí práci s nad-vládou. Kdybychom drželi všichni spolu, špatné vládnutí by bylo vidět a brzy by skončilo jejich hrabání. Normální člověk to vidí, ale těch zmanipulovaných je bohužel stále přesila.“

„Nemoc covid-19 má v 75 procentech případů lehký či bezpříznakový průběh, se stoupajícím počtem nakažených však přibývá i hospitalizovaných. A těžší průběh se netýká pouze starších lidí či osob s podlomeným zdravím. Jak pro iDNES.cz popsali pacienti, kteří hospitalizací prošli, nepříjemný nebo dokonce nebezpečný průběh nemoci může potkat takřka kohokoli,“ uvádí Premium.

Ministr zdravotnictví R. Prymula na svém Twitteru poukazuje na zvyšování čísel a předesílá, že se ještě budou zvyšovat, a vyzývá všechny, aby pomohli a přispěli ke zlepšení situace.

Jihl. City Park Zákaz
Jihlavský City Park uzavřený v jarní vlně Covidu-19 během výjimečného stavu. (Z. Danková / Epoch Times ČR)

Jak?

Srovnává podle tabulky, jaká opatření dělají ostatní státy, a zda jsou naše opatření srovnatelná. Nachází pět zemí, se kterými se můžeme srovnávat.

Formálně děkuje zdravotníkům a přeje jim, aby současný nápor zvládli.

Mlčící většina a křičící menšina

Terčem ministra zdravotnictví se nyní stávají především volnočasové aktivity, protože poučení z jarního výjimečného stavu jsou nabíledni – už nelze pozastavit ekonomiku. Kulturní shromáždění však ano.

Fanoušci festivalů pláčou, dále tu účinkují rebelové – odpírači roušek.

Někdo však upozornil, že mlčící většina je ochotna podstoupit opatření vůči šíření viru, kdežto křičící menšina je přehlušuje.

Co praví nemocnice

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev popřel zprávu, kterou na Facebooku vydal její anesteziolog, že „lékaři se musejí rozhodovat, koho napojí na plicní ventilaci a koho nechají pod tišícími léky bez pomoci odejít“. Podle ředitele není situace takto kritická.

„Ne prosím, v této situaci určitě nejsme a doufám, že ani brzo nebudeme,“ uvedl Velev  pro Radiožurnál.

Prevence, osobní zodpovědnost a vykoupené vitamíny

Další lidé i odborníci připomínají, že zdraví je na prvním místě osobní zodpovědností každého jedince, a že spoléhat na stát nebo zdravotnictví je nemoudré. Volají po prevenci, posilování imunity a – naučit se, jak se nebát.

Lékárny tiše sdělují, že vitamín D je již vykoupen…

Je snadnější dodat si v krizi vitamíny, ale prevence po celý rok – au! To už bolí.

Sportovat? Jíst zdravě? Hýbat se aspoň? To už není tak snadné, jako dopřát si dávku vitaminů.

Přijmout zodpovědnost za svoje zdraví a průběžně posilovat imunitu by mělo přejít do povědomí (i praxe) všech obyvatel.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“