V důsledku koronakrize a růstu nákladů na výrobu potravin některé druhy ovoce a zeleniny podražily v porovnání s loňským rokem až o 20 %.

Pro 62 % spotřebitelů v ČR zůstává hlavním kritériem cena při nákupu. Podle šetření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro Čechy však začíná být důležitý i původ potravin. Ten se stal hned druhým nejdůležitějším kritériem.

Nákup českých potravin sice upřednostňuje 54 procent zákazníků, ovšem v obchodních řetězcích ale zpravidla převažuje nabídka zahraničních potravin nad těmi tuzemskými.

Jednou z možností, jak nakoupit české potraviny, je nákup na farmářských trzích. Jejich nabídka je i na podzim velmi pestrá.

Jakou roli hraje cena a původ potravin

„Co se týká živočišné výroby, ta jede na plné obrátky. Mezi prodejci jsou řezníci, uzenáři, výrobci mléčných produktů a samozřejmě pekaři. V nabídce nechybí vejce z chovu volného výběhu slepic nebo sladkovodní živé ryby. Mnozí včelaři v tyto dny provádějí druhé stáčení medu, takže lidé nakoupí český med. V prodeji jsou marmelády, džemy, sirupy nebo čerstvé chlazené těstoviny.

Zelináři nabízejí saláty, ředkve a ředkvičky, pórek, poslední květák a brokolici, brambory, kořenovou zeleninu, fazole, dýně, chilli papričky, papriky, cukety a rajčata. Koupit lze letošní jablka a hrušky mnoha odrůd, čerstvé i sušené české houby plus také pěstované speciální Shiitake.

Aktuálně je v nabídce také burčák, česká vína a piva z řemeslných pivovarů, mošty, džusy, limonády a baristická káva,“ vyjmenoval Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Venku na trzích bezpečně

Návštěvnost farmářských trhů meziročně roste, koronakrize má ale na návštěvnost trhů značný vliv. Od jara byl zaznamenán lehký úbytek návštěvníků na farmářských trzích. Přitom každý prodejce u stánku dodržuje předepsaná opatření s rukavicemi a dezinfekcí.

Podle posudků virologů a epidemiologů nakupování venku, na vzduchu, je nejbezpečnějším nakupováním vůbec, uvedl Jiří Sedláček.

Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat, potvrzuje Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry.

Jedním z důvodů silnější poptávky v obchodech než na farmářských trzích, je nižší cena. To už ale neplatí, supermarkety nabízejí zpravidla ovoce a zeleninu z dovozu, kde ceny rychle rostou. Ceny ovoce a zeleniny mají díky dovozu vysokou volatilitu, to znamená, že se velmi rychle mění, třeba o desítky procent za týden.

Vliv na rostoucí cenu má i aktuálně omezená prostupnost hranic, ani ne tak pro zboží, jako pro sezónní pracovníky.

Jak zbrzdit růst cen?

Jako řešení se doporučuje nákup sezónního ovoce a zeleniny od českých pěstitelů. Uplatnit se na českém trhu pro ně ale není vůbec snadné. Pro většinu z nich jsou farmářské trhy jediným způsobem prodeje.

„Pro 80 procent našich prodejců znamenají farmářské trhy jediný prodejní kanál, jediné odbytové místo pro jejich produkty, a tím pádem je i klíčovým místem jejich živobytí. Jarní uzavření farmářských trhů pro některé znamenalo nutnost omezení produkce,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Pár tipů na tržnice v Praze:

FARMÁŘSKÉ TRHY NÁPLAVKA

Jedinečný genius loci spolu s uvolněnou atmosférou dělá z farmářských trhů Náplavka oblíbené místo Pražanů i turistů. Každou sobotu od 8 do 14 hodin je zde možné nakoupit potraviny z kvalitních surovin – od sezónní zeleniny a ovoce, pečiva, masa, čerstvých ryb přes kozí, kravské i ovčí sýry až po domácí vajíčka. Farmářské tržiště Náplavka je součástí Asociace farmářských tržišť ČR, která se řídí kodexem farmářských trhů.

FARMÁŘSKÉ TRHY KUBÁŇ

Kubánské náměstí ve Vršovicích v Praze 10 vzniklo ve 30. letech 20. století, má nepravidelný tvar a ohrazují ho ulice Na Hroudě, Vladivostocká, Litevská, Murmanská. Od roku 2010 se na náměstí konají farmářské trhy. Každý týden v úterý, čtvrtek a v sobotu vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu. Farmářské trhy od roku 2010 provozoval zapsaný spolek Archetyp, o rok později jeho organizaci převzala radnice Prahy 10 a od roku 2019 jej znovu pořádá původní organizátor.

BEZOBALOVÉ FARMÁŘSKÉ TRHY HEŘMAŇÁK

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku se konal 9. září 2017 na Řezáčově náměstí v Praze 7. Vedle bohatého výběru farmářských potravin nabízí trh i možnost nákupu květin a za příznivého počasí se zde konají dílny pro děti i rodiče. Provozovatelem je zapsaný spolek Archetyp, který má s organizací farmářských trhů několikaleté zkušenosti. Farmářský trh Heřmaňák se koná za podpory radnice Prahy 7.

Podle zdroje: pearmedia.cz