Milan Kajínek

9. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Bývalý český prezident Václav Klaus prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima News, že americký prezident Donald Trump je „při všech jeho specifikách, jediná a jedinečná šance postavit se jako hradba neustále narůstajícímu pokrokářství, levičáctví a socialismu v Americe a na celém světě“.

Bývalý prezident již hovořil o výsledcích voleb v USA, které však dosud nebyly uzavřeny. Některé mediální domy prohlásily demokratického kandidáta Joe Bidena za vítěze, avšak v několika státech USA stále dochází ke sčítání nebo přepočtům hlasů, či právním sporům.

„Joe Biden je jiný než Donald Trump, opakovaně jsem se s ním setkal,“ říká exprezident Václav Klaus. „Jak se Joe Biden vyvrbí? Do jaké míry bude hříčkou v rukou byrokracie okolo něj, i své viceprezidentky Kamaly Harrisové, to je věc druhá.“

„V Americe probíhá kulturní revoluce, jejímž jediným brzdičem je Donald Trump. Nejvíce bych se bál Kamaly Harrisové“ – Václav Klaus, exprezident

Ve státě Pennsylvánia nařídil soud prvního stupně dodržovat řádnou zákonnou lhůtu pro podání hlasovacích lístků. Hlasovací lístky podané po stanovené lhůtě budou odděleny a nebudou započítávány.

Tato skutečnost může podstatně ovlivnit výsledek prezidentských voleb v USA. V dalších amerických státech byly započaty soudní spory, založené na případech chybovosti softwaru, který připisoval hlasy podané republikánům jako hlasy pro demokraty a další případy.

„Tyto volby mě více než svým výsledkem zneklidnily svým průběhem,“ říká Klaus. „Zneklidnilo mě to, že Amerika, jako nejvýznamnější demokracie světa, tak nezvládne průběh voleb, jak by si nedovolila žádná evropská země, ale nejenom evropská, ale řada rozvojových zemí.“

„Chatrnost a spornost volebního výsledku, je strašlivým signálem do budoucna,“ míní Klaus.

„V Americe se už opakovaně stalo, že se přepočítávaly hlasy. Například před dvaceti lety dalo přepočítávání za pravdu tomu, kdo to zpochybňoval. To, že výsledek voleb právníci Donalda Trumpa zpochybnili, je věc druhá.

Tragické je něco jiného. Chaos těch voleb. To, že máme spoustu zpráv, že lidé mohli hlasovat dvakrát, že se jde do volební místnosti a neukazujte se žádný průkaz, že jsou důkazy o tom, že hlasovalo množství lidí, kteří už jsou dávno mrtví, a tak dále. To jsou věci, které by se v kultivovaných evropských zemích, včetně té naší, vůbec nemohly stát,“ říká bývalý český prezident.

Korespondenční hlasování

„Korespondenční hlasování je věc, která zásadně pozměnila volby. To je, myslím si, strašlivý problém,“ míní Klaus. „Nechci radit Spojeným státům, ale poraďme sami sobě, nic takového, jako je korespondenční hlasování, u nás nezavádějme.

Já jsem proti tomu bojoval v celých posledních třiceti letech a doufám, že nepropadneme tomu zlu, které nastalo ve Spojených státech, které totálně znehodnotilo volby. Způsobí to, že ať už vyhraje ten či onen, je to pochybné vítězství s otazníkem. Vítěz tím bude strašlivě oslaben.“

Kdo vyhraje volby

„Já bych to neuspěchával,“ říká Klaus s odkazem na zvraty v průběhu sčítání hlasů v historii USA. Podle Klause je příliš brzy na to vyhlašovat vítěze voleb.

Napětí ve společnosti

„Americká společnost je strašlivě rozpolcená a zneklidněná. Tam se schyluje k válce, já nemyslím k válce s velkým V nebo ostré válce, i když myslím, že ani k té není daleko,“ míní exprezident.

„Když bude prezidentem Biden, zůstane v Americe klid, protože u pravicových voličů zvítězí seriózní, normální chování a budou respektovat, že Biden byl zvolen,“ říká Klaus. „Myslím, že kdyby došlo k opačnému výsledku (výhře Donalda Trumpa), očekával bych občanskou válku. Já bych čekal rozvášněnou levici a pokrokáře všeho typu, že by vyvolali strašlivý chaos.“

Celý rozhovor s exprezidentem Václavem Klausem

Boj o hodnoty společnosti

Před čtyřmi lety, když byl Trump zvolen prezidentem USA, řekl: „V Americe neuctíváme vládu, ale Boha.“ Se slibem „učinit Ameriku znovu velkou“ (Make America great again) vytvořil podmínky pro růst americké ekonomiky a vyzval společnost k návratu k tradičním hodnotám. Vedl také svět k tomu, aby se postavil proti Komunistické straně Číny a její totalitě.

„V Americe probíhá obří kulturní revoluce, jejímž jediným brzdičem byl Donald Trump. To znamená, když teď bude odstraněn, to takzvané pokrokářství (progresivismus) co se valí, a valí se to také k nám do Evropy, to tam bude na vzestupu,“ říká Klaus.

„Trump byl naštěstí brzda pro nás pro všechny. Byl také bojovníkem za národní stát, proti všem nedemokraticky existujícím mezinárodním institucím, proto ho tak nenáviděla Evropská unie. Proto ho také náviděli (měli rády) země Vyšegrádské čtyřky (Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko), které už jednou přišly o své národní státy kvůli komunismu,“ říká Klaus. „Takže já mám strach, že to bude (bez Trumpa) obrovský atak na národní stát.“

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.