Janita Kan Mimi Nguyen Ly

a 9. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Soudce Samuel Alito nařídil, aby se „všechny takové hlasovací lístky, pokud se započítají, započítávaly samostatně“.

Soudce Nejvyššího soudu USA Samuel Alito v pátek nařídil volebním úředníkům v Pensylvánii oddělit hlasovací lístky, které dorazily po dni, kdy se konaly volby (volební den).

Alito vyhověl žádosti Republikánské strany USA o oddělení hlasovacích lístků doručených v časovém období mezi 20:00 hodin dne 3. listopadu 2020 až 17:00 hodin dne 6. listopadu 2020 od těch, které dorazily do 20:00 hodin dne 3. listopadu 2020 v souladu se státními pokyny.

Soudce nařídil (pdf), že tyto oddělené hlasovací lístky musí být uchovávány „v zajištěné, bezpečné a zapečetěné nádobě odděleně od ostatních volebních hlasovacích lístků“.

Republikánská strana z Pensylvánie (RPP) podala dříve (6. listopadu) žádost (pdf), v níž požádala soud o vydání příkazu k zaznamenání, oddělení a nepodnikání žádných kroků ohledně poštou doručených hlasovacích lístků přijatých po volebním dni.

Republikáni prohlašují, že tento příkaz je nezbytný, protože nebylo jasné, zda všech 67 okresních volebních komisí dodržuje pokyny tajemnice Státního oddělení Pensylvánie, Kathy Boockvarové (demokraté), vydané 28. října 2020 (pdf) o oddělování hlasovacích lístků. V podání bylo uvedeno, že zatímco 42 okresů potvrdilo, že se budou řídit pokyny, 25 zbývajících okresů neodpovědělo, zda oddělují pozdě přijaté hlasovací lístky.

Změna pokynů

Námitka republikánů také uvádí, že Státní oddělení vydalo nové pokyny k 1. listopadu 2020 (pdf), jejichž znění má smysl nařízení okresním radám, aby započítávaly pozdě přijaté hlasovací lístky. Tímto nařízením bylo v podstatě zvráceno původní nařízení tajemnice z 28. října.

Republikáni prohlašují, že „tajemnice tedy směřovala okresní rady k tomu, aby započítaly hlasovací lístky, které zákonodárný sbor (General assembly) označil za neplatné, a které by se neměly započítávat“.

Pokyny tajemnice Boockvarové nejsou pro okresní volební rady právně závazné, což znamená, že okresy se nemusejí těmito pokyny řídit, dodává Republikánská strana.

Posunutí uzávěrky

Nejvyšší soud v Pensylvánii, který má 5 demokratů a 2 republikány, tedy demokratickou většinu, vydal 17. září 2020 rozhodnutí, že volební úředníci mohou přijímat všechny poštovní hlasovací lístky, včetně hlasovacích lístků nepřítomných osob, do tří dnů po volebním dni 3. listopadu 2020.

Republikáni, včetně Trumpovy kampaně, již v minulosti podali žádosti k nejvyššímu soudu o zadržení rozhodnutí a urychlené projednání návrhu na přezkoumání věci samotné.

Podle republikánů rozhodnutí soudu porušuje federální zákon, protože takové rozhodnutí podle ústavy náleží zákonodárcům, nikoli soudům.

Článek byl redakčně zkrácen. Celý článek naleznete zde.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.