Názory

Přestože byl demokratický kandidát Joe Biden mnohými médii prohlášen za nového prezidenta USA, americké volby stále nemají jasného vítěze. Důvodem jsou závažná podezření z řady volebních podvodů, které se staly v některých státech USA předmětem soudních sporů.

Zeptali jsme se během uplynulého týdne několika slovenských politiků, zda situaci sledují a jaké jsou jejich názory na vývoj posledních událostí. Oslovili jsme také slovenského politologa Grigorija Mesežnikova.

Pozice médií v USA

Peter Osuský, slovenský poslanec a zakládající člen Občanské konzervativní strany, uvedl, že o výsledcích voleb nerozhodují média, ale ústavní procedury.

„Média mohou po uzavření volebních místností prohlašovat, co chtějí, nic tím na volebních faktech nezmění. Prohlášení vítěze má svou proceduru a média s ní nemají nic společného,“ řekl Osuský v rozhovoru s Epoch Times.

Situaci komentuje také bývalý vysoký slovenský politik Jozef Mikloško, podle kterého se z médií v USA stali „političtí hráči“. 

„Hlavní média, univerzity, i osobnosti kultury měly kritický pohled na Trumpa a pozitivní na Bidena. Média si nárokují pravomoci, které nemají. Plní příkazy svých šéfů a majitelů. Tlačí se do pozice, která jim nepřísluší, mají ambice tvořit politiku,“ říká J. Mikloško.

Podle jedné z nedávných studií vysílají americká média 150krát více negativních zpráv o Trumpovi než o Bidenovi. „Ukazuje to, že zpravodajská média, která jsou unavená z toho, že dělají rozhodčího, chtějí být hráči,“ říká Rich Noyes, ředitel výzkumného centra Watchdog Media Research Center.

Analytici zjistili, že 634 z 668 hodnotících prohlášení o prezidentovi Trumpovi bylo negativních, ve srovnání se čtyřmi ze 12 u Bidena. „Raději vytvářejí sami opozici vůči Donaldu Trumpovi, než aby nechali Joea Bidena dělat jeho práci,“ komentuje situaci Noyes.

„Média mají informovat, ne dezinformovat, mají popsat pozitiva a negativa případu, neměla by se stavět na jednu stranu a tlačit tam i jiné,“ komentuje situaci Mikloško.

Slovenský politolog Grigorij Mesežnikov uvádí, že v USA doposud desetiletí velká média, jako Associated Press, CNN nebo Fox, uvádějí předpovědi výsledků voleb. „Tady nejde o oficiální prohlášení výsledků voleb, ale jde o predikci založenou na velmi dobře vypracovaném statistickém systému.“

Podle Mesežnikova prozatím nedošlo v historii amerických voleb k odlišnostem mezi statistikami shromažďovanými zmiňovanými mediálními domy a oficiálními výsledky voleb s výjimkou roku 2000. „Pouze v jednom volebním obvodu na Floridě se jim porouchal děrovací stroj, kde se tedy ty výsledky nakonec lišily pouze v tomto jednom příslušném státě.“

Podle Mesežnikova je v pořádku, když dělají média nějaké předpovědi, ale „je třeba samozřejmě počkat na výsledek oficiálně vyhlašovaný 14. prosince“.

Soudní spory a žaloby pro volební podvody

Soudní spory, které vyvstaly v důsledku četných obvinění z manipulací s hlasy a volebních podvodů, možná otřesou celkovým výsledkem voleb. Možná také povedou ke změnám volebního zákona v USA nebo vyústí do státního vyšetřování a skutečných zatčení.

„Pokud jde o soudní spory. Pokud se ukáže alespoň v jednom případě, že volby byly zfalšovány, tak měl Donald Trump pravdu a do budoucna americký volební zákon bude třeba změnit,“ řekl pro Epoch Times František Mikloško (bratr Jozefa Mikloška), bývalý slovenský disident a předseda Slovenské národní rady.

V tomto směru se v posledních dnech silně angažuje advokátka a bývalá americká státní prokurátorka Sidney Powellová, která 26. listopadu 2020 zveřejnila žalobu (pdf) pro spiknutí a „nelegální a podvodné manipulace s počtem hlasů za účelem zajištění zvolení Joea Bidena prezidentem USA“. Žaloba je vedena proti guvernérovi státu Georgie Brianu Kempovi, státnímu tajemníkovi Bradu Raffenspergerovi a dalším volebním úředníkům.

„Podle mě se výsledek voleb Trumpově týmu zvrátit nepodaří,“ komentuje situaci Osuský.

„Trumpovy žaloby chápu, fandím jim, ale podle mě nezvrátí výsledky voleb. Volby ukazují, že tento způsob výběru reprezentantů je překonán, přináší spory a štěpení společnosti,“ říká Jozef Mikloško, ale dodává: „Pokud by se prokázalo, že tam byly podvody a nesrovnalosti, opakované volby by situaci mohly změnit.“

Ani politický komentátor Grigorij Mesežnikov nevidí úspěch Trumpových žalob příliš reálně. „Nevěřím, že to zvrátí výsledek voleb.“

Mesežnikov míní, že týmu Donalda Trumpa se podařilo americkou ekonomiku „stabilizovat“, přesto však nepředpokládá a nevěří, že by Joe Biden vedl Ameriku směrem k socialismu.


Sledujte aktuální vývoj prezidentských voleb v USA společně s námi v krátkých videích na na našem video kanálu (YouTube):

https://www.youtube.com/watch?v=xiMvHn6fVFk
Volby USA: Přehled zpráv – 29.11.2020

Který z kandidátů více brání tradiční hodnoty

„Z hlediska zachování konzervativních hodnot by (lepším kandidátem) byl zřejmě Trump,“ řekl Epoch Times pan Osuský na otázku, který ze dvou kandidátů (Biden – Trump) by byl podle něj lepší z hlediska zachování konzervativních hodnot v USA.

Podle Jozefa Mikloška kandidáti Joe Biden a Kamala Harissová považují potrat za právo ženy do devátého měsíce těhotenství a finančně podporovali prointerrupční Planned Parenthood.

„Biden obhajuje manželství stejných pohlaví, feminismus, genderovou ideologii, umělé potraty. Donald Trump byl jako první americký prezident na Pochodu za život, kde řekl: Každé dítě je vzácný a posvátný dar od Boha,“ hodnotí kandidáty Mikloško.

„Pokud jde o křesťanské hodnoty, z těchto dvou kandidátů je v politice prosazoval Donald Trump. Joeu Bidenovi a demokratům v tomto směru nevěřím,“ hodnotí situaci druhý z bratrů, František Mikloško.

Článek byl zpracován na základě reportáží Marianny Petkové.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.