Zachary Stieber

8. 1. 2021

Útok na Kapitol

Aktivista z hnutí Black Lives Matter byl uvnitř skupiny, která ve středu vtrhnula do budovy amerického Kapitolu, kde právě zasedal Kongres USA.

John Earle Sullivan, který se na sociálních sítích zasazuje za ozbrojenou revoluci, byl již v červenci 2020 zatčen za ohrožování násilím a za kriminální jednání. Organizoval protest aktivistů Black Lives Matter a členů krajně levicové sítě Antifa. Podle Deseret News Sullivan poškozoval vozidla a vyzýval lidi, aby blokovali dopravu. Videozáznam jej zachytil, jak vyhrožuje ženě, že ji zbije.

Fotografie zachytily Sullivana uvnitř budovy Kapitolu ve Washingtonu 6. ledna 2020. Sullivan od té doby poskytl médiím rozhovory, v nichž tvrdí, že jeho podílení se na nezákonném vniknutí do budovy bylo snahou o porozumění příznivcům prezidenta Donalda Trumpa.

„Pro mě je důležité vidět tuhle věc od základu a z hlediska lidí kolem mě, vidět pravdu,“ řekl Sullivan pro KSL-TV. „Je mi jedno, jako na které straně jsi, měl bys to prostě vidět nezpracovaný (syrový).“

Sullivan nebyl obviněn z nezákonného vstupu ani z jiných obvinění, kterým podle policie čelí další lidé, kteří vstoupili do budovy. Jeho fotografie není mezi těmi, které úřady šíří o osobách spojených s incidentem.

Sullivan řekl, že byl zadržen ve čtvrtek 7. ledna 2021 v noci, a tázán, co viděl během „útoku na Kapitol“.

Městské policejní oddělení neodpovědělo na žádost Epoch Times o komentář.

Policie ve čtvrtek uvedla, že ve městě bylo zatčeno 68 lidí, z toho 41 z důvodů nezákonného vstupu do Kapitolu. Obvinění zahrnovala nezákonný vstup a nezákonné držení střelné zbraně, podle údajů policie o zatčení.

„Demonstranti se opravdu nepokoušeli nic zapálit, opravdu se nepokusili nic rozbít, jejich hlavním motivem bylo dostat se do (parlamntních) komor,“ řekl Sullivan v rozhovoru pro KUTV.

„Tito demonstranti se opravdu rozzlobili a probojovali se přes ty důstojníky velice rychle, a ano, mohli jste se opravdu volně pohybovat (po budově), mohli byste jít do kterékoli místnosti a podívat se z okna, takže to bylo opravdu neskutečné vidět,“ dodal Sullivan.

Sullivan líčil, že byl v blízkosti ženy, která byla zastřelena policejním důstojníkem.

„Byla tam prosklená stěna a ona, ta žena, byla první osobou, která se skutečně pokusila dostat dovnitř,“ řekl Sullivan KSL. „Jediné, co jste viděli, byly ruce se zbraněmi, které se objevily ve dveřích… neviděli jste jejich tvář, nic. A doslova křičím na všechny ostatní: ‚Je tu zbraň! Je tu zbraň! Nechoďte tam! ‘A pak zazní výstřel. A ona byla střelena, jakmile vykročila dovnitř.“

Související: Žena zastřelená uvnitř Kapitolu byla údajně veteránka letectva Ashli Babbitová

Americká kapitolská policie ve čtvrtek uvedla, že jeden z jejích důstojníků vystřelil ránu, při které byla žena postřelena, odvezena k ošetření a zemřela na následky zranění. Mrtvá žena byla později rodinou identifikována jako Ashli ​​Babbittová, veteránka amerického letectva.

Důstojník, který střílel, byl údajně odeslán na správní dovolenou, dokud nebude provedeno společné vyšetřování agenturou a oddělením městské policie.

Další lidé, kteří „zaútočili na Kapitol“, byli identifikováni jako příznivci prezidenta Donalda Trumpa. Patří k nim například Rick Saccone, bývalý člen Sněmovny reprezentantů USA, Derrick Evans, člen Sněmovny delegátů Západní Virginie a Kristina Malimon, která je součástí vedení Mladých republikánů v Oregonu.

Originální článek newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


Video-reportáž: Co se stalo 6. ledna ve Washingtonu

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.