Alex Wu

19. 1. 2021

Tým odborníků pod vedením Světové zdravotnické organizace (WHO) dorazil 14. ledna do čínského města Wu-chan, aby vyšetřil původ koronaviru způsobujícího onemocnění Covid-19. Čínská komunistická strana označila návštěvu WHO jako „vědecko-výzkumnou spolupráci“.

Rodinný příslušník oběti COVID-19, která zemřela ve Wu-chanu, se svěřil Epoch Times, že podle něj WHO nic nenajde a že čínský režim ji jen používá k zamaskování vzniku pandemie.

Dva členové týmu WHO museli po pozitivním testu na wuchanský virus zůstat v Singapuru. Zbývajících 13 odborníků dorazilo 14. ledna do Wu-chanu, kde se ohnisko nákazy v Číně koncem roku 2019 poprvé objevilo.

Orgány čínské komunistické strany požadují, aby tým WHO zůstal v karanténě po dobu 14 dnů po příjezdu. Odborníci zůstanou ve Wu-chanu přibližně jeden měsíc, během kterého jim úřady zajistily návštěvu farmářského trhu Chua-nan, místních výzkumných ústavů a ​​nemocnic.

Wuchanský obyvatel Čang Chaj, jehož otec loni na virus KS Číny (Komunistické strany Číny) zemřel, v rozhovoru pro Epoch Times řekl: „WHO je v mých očích jen loutkou – nástrojem, abych to řekl na rovinu. Teď přijedou hledat zdroj viru, když už uplynulo první výročí vypuknutí a všechny (důkazy) jsou pryč,“ namítá.

Jeho otec, Čang Li-fa, byl vojenský veterán. Vloni odjel do Wu-chanu kvůli lékařskému ošetření zlomeniny stehenní kosti. 17. ledna 2020 byl během pobytu v místní nemocnici nakažen virem KS Číny a do dvou týdnů zemřel.

Čang Chaj podal 10. června žalobu u soudu ve Wu-chanu, kde požadoval od čínských úřadů odškodnění ve výši 2 miliony jüanů (přes 6 milionů korun) s odůvodněním, že za smrt jeho otce může vláda kvůli tomu, že zatajovala prvotní informace o vzniku nákazy.

Za obžalované jmenoval tři vládní subjekty: vedení města Wu-chanu, provinční vládu Chu-peje a nemocnici, ve které otec pobýval. Když městský soud ve Wu-chanu Čangův případ zamítl, podal v srpnu druhou žalobu a zaslal své stížnosti na Vyšší lidový soud v provincii Chu-pej.

Ten však jeho případ rovněž zamítl. V říjnu pak Čang podal občanskou stížnost k Nejvyššímu soudu v Pekingu a stále čeká na odpověď.

Čang je druhou známou osobou, která žalovala čínské vládní subjekty za jejich „zpackaný“ boj s virem.

Čang Chaj ukazuje své žaloby na čínské úřady za zatajování informací o vypuknutí epidemie COVID-19 ve Wu-chanu, které podle jeho slov způsobilo smrt jeho otce, 20. srpna 2020. (Poskytnuto pro Epoch Times)

„Místní vlády nikdy nepřiznaly, že by utajovaly informace o epidemii. WHO rozhodně nebude moci nic zjistit, takže úředníci budou mít více důvodů a výmluv, aby nepřipustili, že tajili informace [o viru], který zabil mnoho lidí,“ míní Čang.

Pokud jde o oficiální popis vyšetřování WHO z úst čínské komunistické strany coby „vědecko-výzkumné spolupráce“, lidé podle Čanga nejsou blázni a všichni vědí, o co jde. Úředníci KS Číny si mohou říkat, co chtějí jen proto, že vlastní propagandistické nástroje a monopolizují veřejný diskurz, když umlčují disidenty a nedávají jim žádnou platformu, na které by se mohli vyjádřit, dodává.

Čang však pokládá řečnickou otázku: „Pokud jste [čínská komunistická strano] neskrývali ohnisko ve Wu-chanu, mělo by to nyní takové vážné následky?!“

Také prozradil, že byl umlčen čínskými úřady. „Jsem v Číně a můj hlas blokují na všech platformách.“

Čang je přesvědčen, že návštěva WHO ve Wu-chanu je v tuto chvíli jen přehlídkou a je nepravděpodobné, že by agentura OSN provedla nezávislé vyšetřování. „Pokud jste nezávislí, je nemožné vstoupit do Číny nebo Wu-chanu. Tak to prostě je. Vyšetřování vedené WHO považuji za frašku,“ dodává.

Čínské Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v raných fázích epidemie ve Wu-chanu oznámilo, že zdrojem wuchanského viru je trh s potravinami Chua-nan.

Deník Epoch Times dříve uváděl, že počátkem března loňského roku byly zbořeny všechny prodejní stánky prodejců na trhu s potravinami Chua-nan a zůstala pouze kostra hlavní budovy.

Čang dodává, že od té doby byly odstraněny všechny vývěsní štítky na trhu a budova je zabedněná. „Trh s potravinami Chua-nan už vlastně vůbec neexistuje, dokonce nenajdete ani jeho název.“

Wuhan Wet Market
Farmářský trh Chua-nan v čínském Wu-chanu v lednu 2021. (Poskytnuto dotazovaným)

Čínský ministr zahraničí Wang I se 2. ledna pokusil zbavit zodpovědnosti a naznačil, že zdroj pandemie nepochází z Číny. Uvedl: „Stále více studií potvrzuje, že pandemie je pravděpodobně způsobena samostatnými ohnisky na více místech po celém světě.“

Čang doufá, že by čínské úřady mohly projevit víc úcty k lidem, kteří zemřeli na Covid-19. „Ve Wu-chanu zemřelo tolik lidí. Doufám, že tito lidé [úředníci KS Číny], kteří vyprávějí pohádky, dokážou také trochu respektovat lidský život.“

Vyšetřovací tým pod vedením WHO má navštívit také místní vědecké výzkumné ústavy.

Než však tým dorazil do Wu-chanu, skotský deník Sunday Post 9. ledna informoval, že přes 300 výzkumných článků publikovaných wuchanským virologickým institutem bylo odstraněno z webových stránek čínské Národní nadace přírodních věd.

Data, která byla odstraněna, zahrnovala kritický výzkum přenosu virů, jako jsou studie onemocnění mezi zvířaty, uvádí se ve zprávě.

Někteří odborníci a politici mimo Čínu upozornili na možnost, že nový koronavirus unikl z virologické laboratoře ve Wu-chanu. Sir Iain Duncan Smith, bývalý vůdce konzervativců ve Velké Británii a člen Meziparlamentní aliance pro Čínu, řekl pro Sunday Post, že čínský režim zakrýval důkazy, když ničil kritická data z výzkumu.

„Je zásadní, aby došlo k důkladnému vyšetřování toho, co se stalo, ale zdá se, že Čína dělá vše pro to, aby tomu zabránila,“ podotknul Smith.

Z původního článku přeložil: MiC

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.