Poslanec z Texasu navrhl zákon, který má umožnit uspořádání referenda o odtržení státu od USA a získání nezávislosti.

Republikán Kyle Biedermann představil 27. ledna návrh zákona o „referendu o nezávislosti Texasu“. Pokud jeho kolegové v texaském parlamentu návrh schválí, Texasané budou mít možnost zvolit si 2. listopadu 2021, zda chtějí založit samostatnou republiku anebo zůstat v unii s ostatními státy.

Pokud většina voličů zaškrtne v referendu ano, utvoří se speciální výbor, který bude studovat právní možnosti, jak se od Spojených států odtrhnout.

„Tento zákon jednoduše dovoluje, aby si Texasané vybrali. Takovéto rozhodnutí je příliš velké na to, aby si ho monopolizovali vyjednávači v Kapitolu,“ napsal ve svém prohlášení Biedermann, který se zúčastnil demonstrace za Trumpa 6. ledna ve Washingtonu.

„Voliči v Texasu všech politických přesvědčení se shodnou na jednom. Washington D. C. je a byl rozvrácený. Naše federální vláda opakovaně zanedbává naše pracující rodiny, seniory, daňové poplatníky, vojenské veterány a drobné podnikatele. Už desetiletí se bortí přísliby Ameriky a naše osobní svobody. Teď nastává čas, aby měli lidé v Texasu právo na zvolení si své vlastní budoucnosti. Toto není politická otázka pravice či levice,“ podotýká poslanec.

Podle něj má Texas právo z unie odejít, a to na základě texaské ústavy. Ovšem druzí namítají, že i když si občané zvolí odtržení ve stylu Brexitu, Nejvyšší soud takové rozhodnutí může zamítnout, pokud s tím nebudou souhlasit ostatní státy USA nebo nedojde k revoluci.

Texas byl vždy hrdým státem a debaty o nezávislosti se tu vždy vedly. Dnes je stmeluje Texaské nacionalistické hnutí, které na svých stránkách uvádí, že petici za nezávislost podepsalo k 3. únoru již 400 tisíc Texasanů.

V dějinách již došlo k jednomu případu, kdy se Texas od Států odtrhl, a to v roce 1861, kdy se stát v občanské válce Sever proti Jihu přidal na stranu Konfederace. Po válce Texas do unie států opět vstoupil.

Co dává současnému hnutí za odtržení pozlátko atraktivnosti, je současná politická situace ve Státech. Texas je tradičně republikánský, volně se tu nosí zbraně a lidem se nelíbí nekontrolovaný příliv ilegálních uprchlíků přes mexické hranice na jihu. Nový prezident, demokrat Biden, usiluje mimo jiné o omezení prodeje střelných zbraní či o uvolnění restrikcí na hranicích s Mexikem.

Jak se vyjádřil Biedermann, zákon o „Texitu“ není motivován volbami 2020, ale tím, že „federální vláda se vymkla z kontroly a nepředstavuje hodnoty Texasanů.“

Jeden z čitatelů amerických Epoch Times, Jeff Kohoutek, to v komentáři k článku shrnul následovně: „Máte jednu polovinu země, která chce žít pod naprosto rozdílnou ekonomickou, ekologickou, ideologickou, rasovou a genderovou politikou a politikou pozměňující 1. a 2. dodatek ústavy než ta druhá půlka země. Proč by měla jedna polovina země žít pod takovouto otrávenou politikou, jen aby zůstalo 50 států v kuse? To je jako zůstávat v tyranském manželství kvůli dětem.“

Přeloženo z originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.


Texas May Soon Vote On Secession from US With ‚TEXIT‘

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.