Gary Du

4. 2. 2021

Nicholas McQuaid, dočasný náměstek Ministra spravedlnosti USA, byl donedávna kolegou právníka, kterého si najal Hunter Biden, jenž čelí vyšetřování Ministerstva spravedlnosti (MS) ve věci možných daňových úniků a praní peněz.

McQuaid byl jmenovaný dočasným náměstkem Kriminálního odboru MS 21. ledna, tedy den po inauguraci prezidenta Bidena. Několik let byl partnerem newyorské kanceláře právní firmy Latham & Watkins a spolu s kolegou Christopherem Clarkem zastupoval mnohé případy. Dle zprávy portálu Law.com má právě Ch. Clark zastupovat Huntera Bidena při šetření MS.

„Spolupracovali na stejných případech do doby, než McQuaid přijal místo na Ministerstvu spravedlnosti,“ řekl ve svém pořadu na Fox News Tucker Carlson, který o této skutečnosti informoval jako první. Soudní záznamy Carlsonovo sdělení potvrzují.

Latham & Watkins ani Clark neodpověděli na dotaz Fox News, zda se McQuaid podílel i na případu zastupování Huntera Bidena. Zatím není k dispozici žádná veřejná informace, která by jeho spolupráci s Clarkem na onom případu potvrzovala.

I když vyšetřování Huntera Bidena vede federální žalobce z Delaware, McQuaid ve své funkci dohlíží na veškerá kriminální vyšetřování, včetně Hunterova.

Dle federálního zákona o právní etice a pravidel MS McQuaid nebude mít dovoleno pracovat na vyšetřování Huntera Bidena, pokud by toto omezení „nezrušili“ úředníci soudní etiky.

Funkce McQuaida je dočasná. Nicméně, zůstane v ní minimálně do doby, než prezident Biden nominuje kandidáta do trvalé funkce a než bude schválený Senátem.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).