Milan Kajínek

11. 2. 2021

Česká módní návrhářka žijící a působící v Kanadě se dostala do finále mezinárodní soutěže plakátů upozorňujících na žalostnou situaci lidských práv v Číně.

Módní návrhářství nikdy nestudovala, svou kariéru začala Marie Copps u maminčina šicího stroje v rodném Tachově. V roce 1999 opustila zaměstnání bankovní úřednice a odešla do Kanady, kterou označuje za „svůj osud”.

„V mém životě tady pevně vykrystalizovaly všechny tři impulzy, které mě přinutily odejít z Čech. Touha ovládnout cizí jazyk, kreativně pracovat a přispět na poli ´humanity´,“ řekla Marie Copps v rozhovoru s Epoch Times již v roce 2008.

Marie Copps předala čínskému režimu „Zlatou medaili za potlačování politické a náboženské svobody“. (Epoch Times)
Marie Copps předala čínskému režimu „Zlatou medaili za potlačování politické a náboženské svobody“. (Epoch Times)

V letech 2006 a 2007 připravovala kolekce šatů pro Českou Miss. O rok později představila v Praze svůj projekt Fashion For Help, orientovaný na pomoc utlačovaným lidem v Číně. Projekt zahrnoval velkoformátové fotografie, které nafotil Patrik Jandák. Fotografie zobrazují a zároveň kritizují různé oblasti porušování lidských práv v Číně.

Soubor fotografií nazvaný Krása a horor byl poprvé představen před čínským velvyslanectvím v Praze před začátkem olympijských her v Pekingu v roce 2008.

Později byl vystaven na koncertu Svědomí nelze koupit, který se konal v roce 2014 v Pražské křižovatce v době, kdy se zahraniční diplomacie České republiky obrátila směrem ke spolupráci s čínským režimem.

V roce 2020 byla jedna z fotografií zařazena do soutěže o nejlepší plakát, který by upozorňoval na případy zneužívání vězňů v Číně k orgánovým transplantacím. Právě v této soutěži se plakát dostal do finále soutěže.

Na fotografii se kráska snaží zastavit čínského lékaře, aby násilím neodebíral orgán následovníkovi meditační praxe Falun Gong. Kráska symbolizuje tradiční čínskou kulturu, takže je oblečena v šatech navržených Marií Copps, které jsou inspirovány tradiční čínskou kulturou.

Oceněná fotografie ze souboru Krása a horor

Kráska se snaží zastavit čínského lékaře. (Marie Copps a Patrik Jandák / Krása a horor)

V srpnu 2008 před čínským velvyslanectvím v Praze proběhl ceremoniál, při kterém česká návrhářka Marie Copps představila veřejnosti a zástupcům médií svou poslední kolekci nazvanou Fashion for Help.

Prostřednictvím velkoformátových fotografií zde prezentovala kampaň, která pomocí protikladu krásy a hrůzy kritizuje neetické aspekty komunistického režimu v Číně: hojné používání trestu smrti, omezování svobody slova a vyznání, perzekuci pro-tibetských aktivistů, příznivců meditační praxe Falun Gong a další praktiky.

Akci svojí osobní přítomností před ambasádou podpořili: Yvetta Hlaváčová, držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche; Kája Pavlíček, český stylista a vizážista; Inna Puhajková, modelka a vítězka iMiss 2005 a samozřejmě také Marie Copps, návrhářka, autorka konceptu, a další lidé.

Celý soubor fotografií Krása a horor

Níže naleznete soubor fotografií z kolekce Krása a horor. (Marie Copps a Patrik Jandák / Krása a horor)

Miss Kanada 2015

„Myslím, že je to velice politováníhodná situace, která pravděpodobně nemá v historii pořádání této soutěže krásy obdoby,“ komentovala česká módní návrhářka Marie Copps skandální situaci okolo prestižní soutěže krásy Miss World, která se v roce 2015 konala v čínském letovisku Sanya.

Marie Copps žije a působí v Kanadě i v České republice. V minulosti oblékala finalistky České Miss a Miss Internet. V letošním roce spolupracovala s Miss Earth Canada 2013 na ekologickém projektu za záchranu Arktidy.

Když vyhrála soutěž Miss Kanada 2015 pětadvacetiletá Anastasia Lin, začali ji na čínském internetu oslavovat jako dívku, která se narodila v Číně a „udělala díru do světa“. Brzy poté však začaly veškeré informace o ní z internetu mizet.

Miss Kanada Anastasia Lin. (anastasialin.com)

Anastasia Lin, narozená v čínské provincii Chu-nan, od svých 13 let žije se svou matkou v Kanadě, kde vystudovala universitu v Torontu. Byla nominována, aby reprezentovala Kanadu na prestižní soutěži krásy Miss World, která 21. listopadu 2015 odstartovala v čínském letovisku Sanya. Čínský pořadatel jí však neposlal, jako jediné Miss World ze všech, zvací dopis, díky čemuž nemohla požádat o vízum a účastnit se soutěže. Anastasia Lin uvedla pro BBC, že důvodem v pozadí chování čínského režimu je záměrná politická diskriminace její osoby.

„Je to velice komplikovaná situace a není vůbec jednoduché se k tomu vyjádřit,“ napsala návrhářka Marie Copps české pobočce deníku Epoch Times. „Mnohé finalistky Miss World jsou vždy více či méně zapojené do charitativních činností a mnohé i s přesahem k jisté politické angažovanosti. Je proto veliká škoda, že se právě Anastasie Lin ocitla v pozici persona non grata pro její politickou angažovanost.“

Na finále Han couture

Marie Copps na finále soutěže Han Courure.

V roce 2008 se Marie Copps na přímé pozvání organizátorů soutěže Han couture zúčastnila finálového večera.

„Byl to úžasný zážitek, být u toho, jak se Číňané snaží oživit starou čínskou tradici a přinést zpět hodnoty, které režim pohřbil. Už se nemohu dočkat, až se příští rok do soutěže přihlásím,“ řekla Marie Copps a s úsměvem dodala: „Sama jsem ještě před časem netušila, že mě Čína takto vezme za srdce!“

Finálový večer prvního ročníku soutěže v tradičním odívání Han (nejpočetnějšího čínského etnika) se konal 19. října 2008 v The Prince George Ballroom na newyorském Manhattanu. Soutěžící z celého světa se zde sešli, aby předvedli své modely, které vycházely z čínské historie, byly inspirované staročínskou filozofií a čínskými dynastiemi, jejich podoba však byla originální a zapadala do dnešního moderního světa.

Na závěr byli vyhlášeni vítězové ve dvou kategoriích: oblečení pro denní nošení a společenský oděv.

Níže naleznete ukázky finálových kostýmů z celosvětové soutěže návrhů Han couture. (Dai Bing/ The Epoch Times)

Ekologický projekt na záchranu Arktidy

V roce 2013 se Marie Copps zaměřila na téma budoucích hlubinných ropných vrtů na Arktidě. Společnost Shell tehdy oznámila, že chystá zkušební vrty na Arktidě.

Sdílela obavy odborníků a aktivistů z možnosti ropné nehody a zapojila se do tvorby umělecké fotografie Královny Arktidy, která se ve svém zlém snu ocitla uprostřed ropné havárie, obklopena třemi ledními medvědy.

„Pevně ​​věříme, že ani lední medvědi a jiná volně žijící zvířata v této oblasti nebudou nucena zažít podobnou katastrofální situaci a překrásná Arktida zůstane čistá a nedotčená ropnými společnostmi, které mají plány začít těžit ropu v této vzácné oblasti,“ řekla autorka kostýmu Marie Copps.

„Celý kostým královny a post-produkce trvaly téměř 400 hodin a my společně s Miss Earth Canada 2013 Sofiyí Chorniy… Umění má jednu pozoruhodnou sílu, je schopno vrhnout světlo na něco, čemu jsme zatím nevěnovali žádnou pozornost. Naším cílem je přispět naší uměleckou fotografií k tomu, aby lidé tomuto tématu věnovali alespoň malou pozornost a začali o možných rizicích přemýšlet,“ říká Marie Copps.

Celý projekt vznikl na základě cesty britské herečky Emmy Thompson, která Arktidu navštívila v roce 2012. Více zde…

Marie Copps a Miss Earth Canada 2013 Sofiya Chorniy spojily síly v ekologickém projektu na záchranu Arktidy. (Se svolením Marie Copps)
Marie Copps a Miss Earth Canada 2013 Sofiya Chorniy spojily síly v ekologickém projektu na záchranu Arktidy. (Se svolením Marie Copps)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.