Redakce Epoch Times

27. 1. 2021

Český komiksový projekt Davidové a Goliáš oznámil, že v první polovině února 2021 odstartuje sbírkovou kampaň, aby získal finance na vytvoření komiksové knihy mapující mezinárodní vyšetřování zločinů v současné Číně.

Projekt vychází z výsledků více než čtrnáct let dlouhého sledování kauzy zneužívání politických vězňů v ČLR. Mimo jiné čerpá z vyšetřovacích zpráv[1] a osobních setkání autorů scénáře s vyšetřovateli.

Kresby komiksu se ujali profesionální čeští komiksoví autoři, kteří si přejí zůstat v anonymitě. Kauza je dosud živá a způsobuje silné reakce čínského režimu a kreslíři nechtějí riskovat omezení pohybu v důsledku předpokládaných represí čínského režimu.

Při pohledu na kauzy Miss Kanada 2015 Anastasie Lin, šéfa týmu NBA Houston Rockets a mnohé další případy, jsou jejich obavy rozumné a opodstatněné.

Níže nabízíme několik fotografií, které projekt uvolnil ke zveřejnění.

TIP: Přípravy komiksového speciálu Davidové a Goliáš (Blog)


„Máme připravený scénář a první kresby ke komiksové knize, ve které vystupuje více než desítka skutečných postav lidí, kteří se od roku 2006 zapojovali do vyšetřování závažných zločinů v Číně. Tři z nich byli za svou práci nominováni na Nobelovu cenu míru,“ uvádí spoluautor projektu Milan Kajínek.

Připravovaný scénář vypráví příběh o tom, jak vznikaly vyšetřovací zprávy, které rozpoutaly celosvětovou diskusi o zneužívání moderní transplantační chirurgie v Číně. Dotýká se násilných represí na přelomu tisíciletí, které vyústily v pronásledování příznivců meditační praxe Falun Gong a vyvrcholily likvidací velkých skupin disidentů (křesťanů, Ujgurů a Tibeťanů).

„Plánujeme do příběhu zanést reálie staveb, měst, letišť a tváří skutečných postav. Samozřejmě bude třeba některé části příběhu umělecky dotvářet a vše zapracovat do jednoduchého příběhu,“ uvádějí autoři projektu.

V komiksové knize vystupuje více než desítka skutečných postav lidí, kteří se od roku 2006 zapojovali do vyšetřování závažných zločinů v Číně. Tři z nich byli za svou práci nominováni na Nobelovu cenu míru. (Davidové a Goliáš)

Významný český spisovatel Karel Čapek ve svých dílech jako je KrakatitVálka s mloky nebo Bílá nemoc, znepokojoval čtenáře závažnými tématy a katastrofickými scénáři. „Nejen při pohledu na historii, ale především při pohledu na současné události, musíme v tomto burcování pokračovat. Ba co více, musíme se sami pustit do boje,“ uvádí projekt v připravované stránce na platformě HitHit.

Tímto komiksem chtějí autoři přiložit pomyslné „polínko do ohně“ odporu a upozornit na zločiny, které podle nich „není možné tolerovat“. Konkrétně upozornit na zneužití vědy, která měla sloužit k záchraně životů a na vzestup totalitní moci komunistické strany v Číně, která ztratila všechny morální zábrany.

„Je to můj soukromý projekt, nevzniká pod hlavičkou Epoch Times. Děkuji kolegům z Epoch Times za pomoc s jeho propagací,“ dodává Kajínek.

Epoch Times ČR je mediálním partnerem komiksového projektu, kauzu nelegálních transplantací v Číně dlouhodobě sleduje.


[1] Poznámky – záznamy z prováděných vyšetřování:

Vyšetřovací zpráva Bloody Harvest – Revised Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China / David Kilgour and David Matas (2007). On-line (anglicky) On-line (česky)

Vyšetřovací zpráva Bloody Harvest / Slaughter – An Update / Kilgour, Matas, Gutmann (2016). On-line (anglicky)

Terénní výzkum: Jatka – Masové vraždy, odebírání orgánů a čínské řešení problému s disidenty, Ethan Gutmann (nakl. C-press, 2015). On-line (česky)

WOIPFG: Nevládní organizace zaměřující se na vyšetřování trestné činnosti všech institucí, organizací a jednotlivců, kteří se podílejí na represivní kampani čínského režimu vedené proti duchovnímu hnutí Falun Gong v Číně. On-line (anglicky)

ETAC: The International Coalition to End Transplant Abuse in China je koalicí právníků, akademiků, etiků a lékařských profesionálů, výzkumníků, badatelů a lidskoprávních advokátů, která se zasazuje o ukončení násilného odebírání orgánů v Číně. On-line (anglicky)

COHRC: Cina Organ Harvest Research Center je nezisková organizace, která provádí a prezentuje výzkum zneužívání transplantátů v Číně, včetně zabíjení vězňů svědomí pro orgány. On-line (anglicky)

China Tribunal: Mezinárodní tribunál zasedající v Londýně prováděl několikaměsíční šetření, vypovídalo více než padesát svědků, vědců, zdravotních profesionálů, novinářů a přeživších. 17. června 2019 vydal závěrečnou zprávu. On-line (anglicky)

IRCC: Česká nevládní organizace vydala v říjnu 2019 vyšetřovací zprávu nazvanou Ekonomika odběru orgánů v Číně, která analyzuje účast západních společností a lékařů na ilegálních odběrech orgánů v Číně. On-line

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“