Szilvia Akbar

22. 2. 2021

Zatímco Čína usiluje o vybudování mezinárodní reputace prostřednictvím „očkovací diplomacie“, zdá se, že důvěra veřejnosti v bezpečnost a účinnost čínských vakcín proti COVIDu-19 je smíšená – uvnitř Číny i v zahraničí.

Čínský režim aktivně propaguje své vakcíny v zámoří. Čínský předseda komunistické strany Si Ťin-pching na hospodářském summitu se zeměmi střední a východní Evropy 9. února 2021 uvedl, že Srbsko dostalo od Číny milión dávek vakcíny COVID-19.

„Pokud jiné země střední a východní Evropy požadují spolupráci v oblasti vakcín, je Čína připravena to proaktivně prozkoumat,“ pokračoval čínský vůdce.

Během videokonference 8. února 2021 čínský ministr zahraničí Wang I řekl zástupcům Evropské unie, že Čína a EU by měly vést celosvětové úsilí v boji proti COVIDu-19, a dodal, že Peking chce dodávat vakcíny rozvojovým zemím.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin na tiskové konferenci 8. února 2021 oznámil, že Čína má dohody s 53 rozvojovými zeměmi o vývozu vakcín, a že vakcíny již zaslala 22 z nich.

Wang rovněž uvedl, že Čína dodá deset milionů dávek do globálního očkovacího programu Světové zdravotnické organizace (WHO), který poskytuje dávky rozvojovým zemím v Africe, Jižní Americe a Asii.

Navzdory agresivní propagaci a distribuci vakcín rostou obavy ohledně účinnosti a bezpečnosti účinných látek vakcín vyrobených v Číně.

S ohledem na překážky v dodávkách vakcín schválených pro Evropu uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, že nevidí „žádné zásadní překážky“ pro použití ruských nebo čínských koronavirových vakcín v případě nouze. Jeho vyjádření citovalo tištěné vydání Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 31. ledna 2021.

Mezinárodní znepokojení

Brazílie

Minulý měsíc brazilský prezident Jair Bolsonaro zpochybnil účinnost čínských vakcín.

Čínská společnost Sinovac provedla poslední etapu klinické studie vakcín v Brazílii. Studie ukázaly účinnost 50,4 %, a tedy pouze těsně překročily 50 procentní limit stanovený WHO ke jejich schválení.

Míra je také nižší než u vakcín vyvinutých v USA, které mají účinnost 95 % od společností Pfizer-BioNTech a 94,1% od společnosti Moderna.

Francie

Francouzský prezident Emmanuel Macron také kritizoval nedostatek transparentních informací o čínských vakcínách během akce pořádané americkým think tankem Atlantická rada 5. února 2021.

Macron vyjádřil obavy, že čínské vakcíny nebudou účinné při prevenci nově objevených variant COVID-19. Čínská strana nezveřejnila žádné údaje o účinnosti nebo vedlejších účincích svých vakcín.

Tchaj-wan

Tchajwanský ministr zdravotnictví a sociálních věcí Čchen Ših-čung 14. února 2021 novinářům v Taipeji řekl, že Tchaj-wan kvůli neúplným technickým informacím a nedostatku vědeckých zpráv nekoupil žádné čínské vakcíny.

Maďarsko

16. února 2021 dorazila do Maďarska zásilka 550 000 dávek vakcíny od čínské státní společnosti Sinopharm. Maďarská vláda uvolnila předpisy týkající se testování vakcíny, avšak před použitím by mělo být provedeno posouzení celé výrobní šarže.

To však také není momentálně možné provést, protože chybí potřebné dokumenty pro parametry účinné látky. Podle maďarských médií rovněž neexistuje žádný návod k používání a podávání přípravku od Sinopharmu. Tyto skutečnosti zvyšují nejistotu ohledně účinnosti vakcín.

Průzkumy uvnitř i vně Číny

YouGov, londýnská společnost zabývající se výzkumem a analytikou, provedla od 7. do 20. prosince 2020 průzkum, který se dotazoval 19 000 lidí ze 17 zemí na jejich postoje k vakcínám proti COVIDu-19. Ptali se, jak velký rozdíl je v tom, kde byla vakcína vyvinuta.

Na předposledním místě skončila Čína s průměrem -19 (mínus). Záporná hodnota znamená, že lidé jsou více znepokojeni, než uklidněni tím, odkud vakcína pochází. V Německu byla hodnota pro Čínu -38. Celkově bylo Německo jako zdroj vakcíny v tomto průzkumu vyhodnoceno jako nejdůvěryhodnější země s průměrem +35.

Podle průzkumu si ale Čína vedla nejlépe mezi svými občany, kteří jí dali +83. Interní průzkum prováděný úřady v šanghajské čtvrti Jing’an vyvolává pochybnosti, zda výsledky odrážejí skutečný názor populace. Anketa byla předložena Epoch Times v lednu 2020.

113 000 lidí bylo požádáno, aby zodpověděli otázku, zda jsou ochotni se nechat očkovat. 24 000 – nebo přibližně 21 % dotazovaných uvedlo, že by byli ochotni tak učinit.

Z 12 479 lidí, kteří uvedli, že již dostali dávku vakcíny, jich 17 uvedlo, že měla vakcína nežádoucí vedlejší účinky.

Lékař jménem Wang pracující v pekingské nemocnici v telefonickém rozhovoru pro The Epoch Times uvedl, že důvodem, proč čínské úřady nezveřejnily údaje o vakcínách, je pravděpodobně skutečnost, že nejsou dostatečně bezpečné.

Poukázal také na neobvyklé pokyny vydané Pekingem ohledně používání vakcíny. Tedy to, že vakcínu lze podávat pouze lidem ve věku od 18 do 59 let. Senioři, kteří jsou virem nejvíce ohroženi, mají využití vakcíny zakázáno.

Wang podle jeho slov předpokládá, že u mladší populace byla menší pravděpodobnost výskytu závažných vedlejších účinků, což je podle něj také důvod v pozadí vydaných instrukcí.

Pokud by velký počet seniorů utrpěl závažné vedlejší účinky, nikdo by se od nás neodvážil vakcínu vzít, řekl Wang. Lidé by potom zpochybňovali bezpečnost vakcíny.

původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“