Zdenka Danková

5. 3. 2021

ČR – Protože vláda shledává situaci v nemocnicích kritickou, rozhodla se zapojit pro záchranu životů všechny zdravotnické rezervy. Od 4. března mají hejtmani a pražský primátor pravomoci povolat do nemocnic na pomoc i ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení, aby pomohli se zvládnutím náporu pacientů s nemocí COVID-19.

Umožní to krizové opatření o uložení pracovní povinnosti, které vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve středu 3. března 2021.

Pracovní povinnost bude od půlnoci 3. března uložena lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání, kteří jsou poskytovatelem zdravotních služeb ve formě ambulantní péče, jednodenní péče nebo lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním COVID-19. Nařízení se vztahuje i na zaměstnance těchto zařízení.

Povoláni naopak nemohou být praktičtí lékaři, pediatři, gynekologové a porodníci a jejich zaměstnanci.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vysvětluje: „Situace v našich nemocnicích je opravdu kritická. Je potřeba na záchranu životů našich spoluobčanů zapojit všechny rezervy, které máme v rámci našeho zdravotnictví, a proto jsme rozhodli o uložení pracovní povinnosti lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají i nelékařské zdravotní povolání, respektive umožníme toto hejtmanům a primátorovi hlavního města Prahy od dnešní půlnoci (3. 3. 2021).

… jednoduše řečeno, všechna zdravotnická zařízení, která se nyní nepodílí na péči o covid, mohou, nebo jim může být, jejich zaměstnancům, nařízena hejtmanem nebo primátorem pracovní povinnost.“

Ministr Blatný hovořil i se zdravotní pojišťovnou, která zajistí to, aby takovéto zdravotnické zařízení, jehož zaměstnanci budou pracovat na covidových jednotkách, bylo adekvátně kompenzováno, aby ho to nepoškodilo.

„Tito pracovníci budou následně povoláváni do covidových nemocnic a alternativně i případně do lázeňských zařízení, která by se mohla starat o lehké pacienty, to znamená, aby bylo kam případně přeložit z nemocnic z těch JIP anebo intermediální péče pacienty, kteří potřebují již jenom tzv. doléčení. Tato pomoc je potřeba také proto, že stávající lázeňský personál by tady toto sám o sobě zvládal velmi těžko,“ dodal Blatný.

„Tato možnost bude zejména využívaná v průběhu těch tří týdnů, během kterých cílíme těmito všemi opatřeními k tomu, aby se nejdříve otočila ta křivka nově nakažených, zejména rizikových pacientů.“

Uložení pracovní povinnosti má pomoci hejtmanům a pražskému primátorovi řešit krizovou situaci, v níž se tzv. covidové nemocnice ocitly pod náporem pacientů vyžadujících kvůli vážnému stavu hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče tak, aby bylo možné i nadále poskytovat intenzivní péči všem pacientům, kteří ji potřebují.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.