Zdenka Danková

22. 3. 2021

Astronomické jaro již začalo, ačkoliv to nevypadá, že by se zima vzdala vlády nad krajinou. Ale můžeme zatím tento předjarní čas využít k revizi svého šatníku a k přípravě na to pravé jaro.

Módní tvůrci nabízejí svěží závan do našeho šatníku. Můžeme si napjatou pandemickou atmosféru zpříjemnit květinovými vzory či hravými barevnými proužky.

Až uklidíte teplé zimní kabáty a svetry, na čas schováte i úzké džíny. Potom vklouzněte do rozevlátých kalhot s květinovými potisky, hoďte na sebe saharské sako s barevným potiskem rostlin a uvažte si na hlavu tradiční – co? Šátek!

To jsou totiž trendy pro letošní jaro.

Moda Plisovany šátek
Plisovaný šátek s potiskem. Díky svěžímu a barevnému potisku tento šátek nelze přehlédnout. Hedvábný a na dotek příjemný materiál. (M. Faltysová / agentura Lesensky.cz)

Rozevláté kalhoty, svěží, barevná a vzdušná jarní móda

U širokých, rozevlátých kalhot se letos můžete poněkud odvázat a zvolit jak typicky jarní květinové vzory, tak šachovnicový potisk, abstraktní vlny nebo i zvířecí vzory.

Pokud si přejete decentnější úbor, vedle nešlápnete ani s pohodlnými plátěnými kalhotami, ideálně ve světlých přírodních tónech. Neobávejte se v těchto kalhotách trochu odhalit nohy a zvolte tříčtvrteční délku v kombinaci s botami na podpatku.

Osvědčené květinové potisky se v jarní módě objeví jak na halenkách, šatech, kalhotách a sukních, tak i na kabátcích, bomberech a sakách.

„Drobnější a méně výrazné květy působí více romanticky. Kdo chce zaujmout na první pohled, může sáhnout po velkých, blokových květinových potiscích v zářivých barvách. Například na maxi šatech – které jsou mimochodem aktuálně také velmi v módě – skvěle vyniknou větší realistické potisky,“ popisuje Jana Vytisková, brand manažerka Blancheporte, jenž se zaměřuje na dostupnou francouzskou módu.

Mezi aktuálními trendy se stále drží i folklórní a boho květinové potisky, stejně jako nejrůznější retro a vintage květinové vzory.

Moda Plisované Kalhoty
3/4 kalhoty s potiskem a módním plisováním a s květinovým vzorem. Běžná výška pasu, zkrácený střih nohavic opticky prodlužuje postavu. (M. Faltysová / agentura Lesensky.cz)

A co když nechceme květinové vzory? Pak vsaďte na proužky

Krom květin se podle módních expertů letošní jaro ponese také v duchu pruhů a proužků, jimž se dostalo bohatého zastoupení v kolekcích předních návrhářů. Vedle klasických horizontálních proužků budou v kurzu nejen i pruhy vertikální, ale i kombinace obou směrů na jednom kusu oděvu. A rozhodně nejsou v módě jen úzké, decentní proužky. Odvážnější dámy klidně mohou sáhnout po výrazných širokých pruzích v různých a kontrastních barvách.

Topy a halenky na tělo

Zatímco kalhotám letošní jarní trendy přisuzují vzdušnost a rozevlátost, u topů a halenek je tomu naopak. Velkým hitem jsou právě úzké „second-skin“ (doslova „druhá kůže“) topy, které velmi těsně obepínají siluetu.

„Jelikož jde o kousky, které mohou poměrně snadno sklouznout k lacinosti, často jsou opatřeny vyšším či rolákovým límcem, který jim přidá na decentnosti. Spíše než jednobarevné úzké topy letos frčí barevné potisky od geometrických vzorů a drobných květinových motivů přes pestrobarevné blokové cákance až po batiku. Ideální je zkombinovat je se světlým jednobarevným sáčkem, volnějšími kalhotami obdobné barvy a, sáhnete-li po křiklavějším vzoru, vynechat výrazné doplňky,“ radí Jana Vytisková.

Návrat šátku jako hvězdy stříbrného plátna

Nakonec věnujme pozornost doplňkům: velký návrat hlásí trend 50. a 60. let v podobě šátků na hlavu.

Jaro velí zahodit čepice, v chladných dnech se ovšem pokrývka hlavy stále hodí a právě jemný šátek může celý váš jarní outfit zajímavě ozvláštnit. Sáhněte po lehkých hedvábných šátcích s květinovými vzory, výrazným potiskem nebo kontrastními bloky barev. Ležérně je přehoďte přes hlavu a kolem krku jako filmové hvězdy dřívějších let.

Nebo si je pro mladistvější look můžete smotat jako čelenku.

Sako Sahara Moda
Saharské sako s barevným potiskem rostlin krásně doplní širokou škálu jarních outfitů. Zúžený pas se postará o lichotivou siluetu. (M. Faltysová / agentura Lesensky.cz)

Jaké barvy letí?

Co se barev týče, na výsluní se stále drží pastelové tóny, pro letošní jaro v čele s mentolovou či jemnou modrou. Velmi trendy je momentálně také žlutá, ať už slámová, či živější, a světle hnědá (někdy také zvaná velbloudí) nebo karamelová. Odvážnější dámy nijak nepochybí s výraznou červenou. V kurzu budou i další teplejší odstíny, jako růžová a oranžová.

Zdroj: TZ Lesensky.cz

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.