Veronika Sunová

12. 5. 2021

Víte, co se děje s odebraným materiálem při testech na COVID-19? Proč je čínská firma BGI ochotna v Americe zadarmo budovat testovací laboratoře? Kdo chce v Evropě do příštího roku shromáždit genetické informace z DNA nejméně milionu občanů? A jak se DNA dá zneužít?

Čínský režim buduje největší databázi biometrických dat na světě. Biometrická data jsou všechny údaje sloužící k identifikaci jedince, např. otisk prstu, geometrie tváře, tvar ucha, hlas nebo DNA.

A právě ke získání DNA nabízí masové testování na COVID-19 výbornou příležitost. A tak Komunistická strana Číny může nyní celkem snadno shromažďovat DNA nejen čínských občanů, ale i lidí po celém světě.

Bývalý ředitel kontrarozvědky USA Bill Evanina řekl, že Komunistická strana Číny ukradla osobní data zhruba 80 % Američanů. V pořadu „60 minut“ varoval, že „cizí mocnosti mohou shromažďovat, ukládat a využívat biometrické informace z testů na COVID-19.“

Obavy budí především fakt, že předním světovým institutem genomiky a zároveň společností, která provádí testy na COVID-19, je čínská firma BGI Genomics. BGI prodala miliony testovacích sad do Evropy, Austrálie a USA. V Evropě má pobočku v Kodani a Londýně. Nejméně šesti státům USA nabídla velkorysé testovací balíčky, které zahrnují vybudování a zajištění provozu testovacích laboratoří a poskytnutí technických znalostí a vybavení – a to vše zdarma.

Bývalý agent FBI a CIA má podezření, že nabídka těchto laboratoří je Trojským koněm.

BGI se v USA uchytila nejen díky podpoře Obamovy administrativy, zásadní roli v její expanzi hrála Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Čínské společnosti včetně BGI uzavřely partnerství s americkými nemocnicemi, univerzitami, výzkumnými institucemi a nabízejí služby sekvencování genů za nízké ceny.

BGI nechvalně proslula kvůli obvinění že „prováděla genetické analýzy používané k potlačování Ujgurů a dalších muslimských menšin v Číně“.

BGI je sice soukromou společností, ale každá čínská firma má povinnost sdílet data s čínským režimem.

A jak se vzorky DNA dají zneužít? 

Je známo, že například Google, Facebook nebo chytré telefony o nás sbírají řadu informací. Tyto informace ale může získávat také čínský režim pomocí kybernetických útoků nebo jiným způsobem. Pokud dojde ke zkombinování osobních dat a vzorků DNA, vznikne z toho poměrně ucelená biometrická databáze.

Ten, kdo ji vlastní, se jednak může stát světovým vůdcem určitých odvětví, např. biotechnologie, což je jedním z cílů iniciativy – Made in China 2025. Za druhé, bude o lidech zanesených v databázi vědět téměř vše, možná více, než o sobě vědí oni sami.

Co máte rádi, kdy chodíte spát, kam chodíte nakupovat, jaký máte vztah s tchýní, jaké nemoci vás čekají, z čeho máte strach a jaké máte slabosti. Navíc může díky databázi poměrně rychle vystopovat všechny vaše příbuzné a přátele.

Zatímco ve svobodném světě se dají takováto data zneužívat jen omezeně, v totalitní společnosti se stávají velmi nebezpečným nástrojem. Pokud se například dostanou vaše názory do rozporu s agendou totalitní moci, takový režim vaše slabosti využije jako páku k manipulaci nebo vydírání.

Za třetí, data se potenciálně dají využít i k vytvoření biologické zbraně šité na míru pro určitou etnickou nebo jinou skupinu lidí.

A co se děje s odebranými vzorky DNA na covidových testech v EU? 

EU založila 1. června 2020 iniciativu B1MG – Beyond 1 Million Genoms – více než 1 milion genomů. Cílem je získat do roku 2022 nejméně jeden milion vzorků DNA od občanů jednotlivých států EU a vzorky zanalyzovat.

Iniciativa je částí agendy EU pro Digitální transformaci zdraví a péče. Z článku Evropské komise vyplývá, že poskytování zdravotních a pečovatelských služeb bude transformováno pomocí 5G sítí, umělé inteligence a superpočítače.

Bývalý slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí informoval na únorové tiskové konferenci, že Evropská komise vyjádřila požadavek, aby jednotlivé země sekvenovaly 5–10 % odebraných vzorků při testování na COVID-19. Krajčí naznačil, že vzorky DNA jsou předávány k sekvenování bez vědomí a souhlasu občanů.

V České republice je do iniciativy zapojena výzkumná skupina Šárky Pospíšilové Masarykovy univerzity v Brně.


Některé zdroje a další informace:

https://b1mg-project.eu/about/how-organised/governing-board

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/ehealth

https://cordis.europa.eu/project/id/951724

https://www.theepochtimes.com/more-than-a-threat-china-collects-americans-dna_3773312.html

https://www.cbsnews.com/news/biodata-dna-china-collection-60-minutes-2021-01-31/

https://www.theepochtimes.com/china-gene-firm-providing-worldwide-covid-tests-worked-with-chinese-military_3678419.html

https://www.foxnews.com/world/china-collecting-worlds-dna-sinister

https://www.nspirement.com/2020/06/30/mass-surveillance-china-collecting-dna-samples-from-700-million-males.html

https://trybiotech.com/top-10-genome-sequencing-companies-in-2020/

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.