Mat Lecompte

25. 6. 2021

Idiopatické střevní záněty neboli IBD (z angl. zkratky Inflammatory Bowel Disease) jsou historicky západní záležitostí. Ačkoli se jedná především o problém Spojených států, s rozšířením běžné americké stravy se IBD rozšířila po celém světě.

Všechno to rychlé občerstvení, tuk a cukr mohou podporovat šíření střevních zánětů.

Nedávná studie zjistila, že konzumace západní stravy může poškodit imunitní systém ve střevech a zvýšit riziko infekcí nebo idiopatických střevních onemocnění.

Jedním ze způsobů, jak může strava s vysokým obsahem tuku a cukru ovlivňovat imunitu, je její vliv na Panethovy buňky. Panethovy buňky jsou imunitní buňky ve střevě, které mají na starosti udržování zánětu pod kontrolou.

Pokud dojde k poškození těchto buněk, střevo je náchylnější k zánětům a zvyšuje se riziko IBD. Špatně fungující nebo nefunkční Panethovy buňky jsou například klíčovým znakem Crohnovy choroby.

Výzkumníci zkoumali údaje o 400 lidech a hodnotili jejich Panethovy buňky. Zjistili, že u buněk hraje roli index tělesné hmotnosti (BMI). Čím vyšší je BMI člověka, tím hůře vypadají jeho Panethovy buňky.

Vědci pak krmili zdravé myši západní stravou, aby zjistili, zda se tím změnila aktivita Panethových buněk. Změnila, což vědce vedlo k závěru, že problémem není ani tak obezita jako taková, ale strava s vysokým obsahem cukrů a tuků.

Panethovy buňky se u myší vrátily do normálu poté, co byly několik týdnů krmeny zdravou stravou.

Faktorů, které přispívají ke střevním zánětům a IBD, může být několik, ale tyto údaje vysílají silný signál, že strava je součástí problému. Strava západního typu, bohatá na průmyslově zpracované potraviny, tuk a cukr, může narušovat imunitní systém a zvyšovat riziko IBD.

Nejlepší obranou je tedy zdravější strava. Omezení nezdravých tuků a cukru a konzumace většího množství vlákniny, ovoce, zeleniny, zdravých tuků a celozrnných výrobků může být nejlepším způsobem, jak snížit riziko IBD a případně pomoci při léčbě tohoto onemocnění.

Mat Lecompte je novinář píšící o zdraví a wellness. Tento článek byl původně publikován na stránkách BelMarraHealth.com.

Originální článek zde.

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).