Daniel Y. Teng

30. 8. 2021

Protesty v Kanadě

Lidé v Torontu a Montrealu vyšli o víkendu do ulic, aby protestovali proti plošné očkovací povinnosti a vakcinačním pasům, které mají v příštích dnech začít platit v různých kanadských jurisdikcích.

V Torontu 28. srpna stovky protestujících pochodovaly hlavními ulicemi města a provolávaly heslo „Žádné očkovací pasy“. V davu bylo také možné vidět nápisy „Nucené očkování je špatné!“ a „Důvěřujte mi, abych nejlépe rozhodl za vás!“.

Téhož dne se tisíce lidí shromáždily také v Montrealu a pochodovaly městem v rámci protestu proti chystanému povinnému očkování nařízenému quebeckou vládou.

Ministr zdravotnictví Christian Dubé 10. srpna oznámil, že od 1. září budou obyvatelé Quebecu při vstupu do jiných než základních služeb nebo podniků vyzváni, aby se prokázali očkovacím průkazem, jímž doloží, že obdrželi obě dávky vakcíny proti covidu-19.

Premiér Quebecu François Legault následně 17. srpna oznámil, že provincie zavede povinné očkování pro zdravotnické pracovníky. Dr. Horacio Arruda, ředitel veřejného zdravotnictví provincie, na tiskové konferenci uvedl, že povinnost se bude vztahovat na všechny zdravotnické pracovníky, kteří jsou v „přímém kontaktu s ohroženými osobami po dobu 15 minut nebo déle“.

Pořadatelé montrealského protestu, kteří jsou odborníky ze zdravotnictví, školství a policie, uvedli, že jakékoli odlišné názory na opatření provincie v oblasti veřejného zdraví byly potlačeny.

„Od začátku března 2020 jsou tito odborníci umlčováni, jsou pranýřováni za zpochybňování zdravotnických opatření,“ napsali organizátoři protestu, Réinfo Covid Québec a Canadian Frontline Nurses ve facebookovém příspěvku.

Obyvatelé provincie Britská Kolumbie budou po vstupu vládního očkovacího průkazu v platnost 13. září čelit jednomu z nejpřísnějších systémů prokazování očkování v Kanadě.

Provinční hygienička Bonnie Henryová 23. srpna uvedla, že po zavedení očkovacího průkazu nebudou neočkovaným osobám, včetně osob se vzácnými zdravotními potížemi, u kterých není očkování vhodné, udělovány žádné výjimky pro přístup na některá „nedůležitá“ místa. Tvrdila, že tento krok pomůže provincii překonat „rizikové období“ zvýšeného počtu případů covidu-19.

Tři dny po oznámení Henryové vznikla petice za zrušení systému prokazování očkování, která k 29. srpnu nasbírala přes 13 000 podpisů.

„Kdy to skončí?“

„Ať už jste očkováni, nebo ne, lékařská segregace by měla vyvolat obavy u každého jednotlivce v Britské Kolumbii. Je to jasné porušení lidských práv, a jakmile o tato práva jednou přijdeme, bude velmi obtížné je získat zpět,“ napsal Lawrence Hanson, který petici inicioval.

„Očkovaní občané stále přenášejí a dostávají covid a končí v nemocnici. Island a Izrael jsou toho příkladem. Podávají třetí injekce, aby se člověk mohl považovat za očkovaného, aniž by byly k dispozici údaje, které by potvrdily, zda to bude účinné, nebo ne. Budete se muset nechat stále očkovat, abyste měli přístup k jiným než základním činnostem, a kdy to skončí [?]“.

Provincie Ontario plánuje příští týden zavést systém certifikátů o očkování – což je obrat oproti předchozím tvrzením premiéra Douga Forda, že takový systém „rozdělí společnost“.

Protesty v Austrálii

Australští řidiči kamionů zablokovali hlavní dálnici v severovýchodním státě Queensland na protest proti povinnému očkování a přísným omezením na hranicích, což způsobilo několikakilometrové zácpy.

Tato akce je součástí série pokračujících protestů Australanů, kteří jsou frustrováni uzávěrami státní vlády a nařízenými omezeními australské vlády.

Jeden z řidičů jménem Brock, který neuvedl své příjmení, řekl, že řidiči protestují proti přísným zdravotním nařízením queenslandské vlády, které zakazují vstup do státu všem osobám s výjimkou nezbytných pracovníků.

Lidé, kteří jsou považováni za nezbytné pracovníky, musí pracovat ve stavebnictví, zemědělství nebo zdravotnictví a musí prokázat, že jejich práci nemůže vykonávat občan Queenslandu. Dále musí prokázat, že obdrželi alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19.

„Ukončete všechny uzávěry, lidé ať se vrátí do práce a děti do školy,“ řekl Brock v pořadu Today na stanici Nine. „To je vše, co od toho chceme, už toho máme dost.“

„… nakonec je to všechno o volbě. Pokud se nechcete nechat očkovat, nenechte se očkovat. Pokud chcete, nechte se. Ale prostě lidi pořád nezavírejte.“

Protestní akce řidičů kamionů se koná den před plánovaným protestem v celé Austrálii a na Novém Zélandu 31. srpna.

„Zablokujte všechny dálnice vjíždějící do všech států najednou & vezměte si zpět Austrálii,“ uvádí se ve výzvě pro řidiče kamionů v jednom z příspěvků na Facebooku spolu s upozorněním, aby si lidé udělali zásoby jídla na několik týdnů, vzhledem k tomu, že řidiči kamionů mají za cíl zablokovat zásobovací trasy po celé zemi.

V Austrálii se začíná mezi lidmi šířit frustrace z dlouhodobých proticovidových uzávěr, které vláda zdůvodňuje nízkou proočkovaností v zemi. Po celé zemi se zvedají vlny protestů.

O víkendu 21. srpna se konala shromáždění v Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Perthu a Coolangatta-Tweed Heads.

Protesty 21. srpna 2021 v australském Melbourne. (Getty Images)
Protesty 21. srpna 2021 v australském Melbourne. (Getty Images)
Protesty 21. srpna 2021 v australském Melbourne. (Getty Images)
Protesty 21. srpna 2021 v australském Melbourne. (Getty Images)

Informace o protestech v Kanadě zpracoval Isaac Teo.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“