Jana Novotná

8. 9. 2021

Iniciativa Zdravé fórum, která se snaží upozorňovat na právní a etické problémy týkající se proticovidových opatření, ve středu na svém Facebooku informovala, že platforma YouTube iniciativě smazala už druhé video, což znamená, že po dobu 14 dní nesmí publikovat žádná další videa. V případě, že by dostala v budoucnu i třetí zákaz, hrozí, že YouTube celý kanál Zdravého fóra smaže.

Video, které již na YouTube není dostupné, ale které by mělo být možné zhlédnout na platformě NášTub, zachycovalo výseky zhruba půlhodinového rozhovoru na CNN Prima News v rámci pořadu Co Čech, to politik, který stanice odvysílala 2. září a jehož hosty byl MUDr. Jan Hnízdil, doc. Roman Šmucler a prof. Jaroslav Flegr.

„Otevřená cenzura médií? To je už opravdu začátek konce demokracie! Právě nám byl dán druhý BAN (smazané video a postih celého YouTube kanálu, 14 dní nesmíme nic dělat a ještě jeden BAN a celý kanál smažou, jako Igorovi Chaunovi…). ,Za sdílení zdravotní dezinformace‘ – A jaká dezinformace to byla? To se nedozvíte a po odvolání vám nějaký Ind během pár minut odpoví, že se odvolání zamítá…“ uvedli zástupci iniciativy ve středečním statusu.

Printscreen, který sdílelo Zdravé fórum na Facebooku ohledně zablokovaného videa na YouTube.

V pořadu, jehož část Zdravé fórum sdílelo, dr. Hnízdil mimo jiné řekl, že záplava negativních informací a poplašných zpráv o koronaviru negativně ovlivňuje psychiku lidí. Odborníci, kteří často bývají citování médii, nemají podle dr. Hnízdila medicínské vzdělání, a „v životě nebyli v kontaktu s pacientem“.

„Mě nejvíc překvapil ten mediální doprovod. Já si myslím, že ještě nikdy v historii žádná nemoc nedostala takový mediální náboj. My rok a půl, dodnes, jsme bombardováni: počet nakažených, počet zemřelých, mrazáky … největší mediální prostor a nejznámějšími komentátory, na které se odvolává vláda, je prof. Flégr, prof. Hořejší a prof. Konvalinka.

Já je všechny osobně znám. Ani jeden z nich nemá medicínské vzdělání. Jaroslav (Flegr) je evoluční biolog, Václav Hořejší je molekulární imunolog a Honza (Konvalinka) je biochemik. A tito lidé v životě nebyli v kontaktu s pacientem.“

„Oni si vůbec neuvědomují, jaký zničující vliv mají jejich výroky o mrtvolách, mrazácích, lockdownech, krvi na rukou kolegy Šmuclera, na psychiku lidí. Když to v těch médiích vidí, poslouchat toto, nebo bombardovat lidi těmito zprávami, má zničující dopad na jejich zdraví. Ti lidé začnou umírat jen z toho, i kdyby tady ten virus nebyl. A on tady je,“ sdílel svůj pohled na věc Jan Hnízdil.

„Denně slyšíme počty nakažených. … Ale to nejsou nakažení. To jsou lidé pozitivně testovaní a pozitivně testovaný vůbec neznamená, že je nemocný, nakažlivý. Ten pozitivní test tuto informaci vůbec nedává. … Ale na základě toho testu by měl být člověk vyšetřen, vykazuje-li nějaké klinické příznaky, a pak je možné ho označit za nemocného.“

„Ve chvíli, kdy se přestane dělat hon na zdravé lidi a zdravotnictví se začne starat o skutečně nemocné, bude konec pandemie,“ dodal dr. Hnízdil.

Doc. Šmucler dodal ve sdíleném videu svůj pohled na proticovidová opatření: „V tuto chvíli je covid soukromá záležitost, nikoliv veřejná. Máme pro lidi očkovací látky, jsme schopni je léčit a není důvod je restrihovat, nota bene když víme, co jsou rizikové skupiny.“

„My přece víme, že to roznášejí i ti očkovaní,“ dodal.

Šmucler tím patrně odkazoval na nedávné studie, které ukázaly, že očkovaní jedinci mají stejnou virovou nálož jako neočkovaní. Odborníci však dosud nemají zcela jasno ohledně toho, v jaké míře nohou očkovaní virus přenášet.

V pořadu se Roman Šmucler dále zmiňoval o etických aspektech, kterým lékaři čelí.

„Lidé poznají, když přestřelíte. My doktoři podle evropských zákonů musíme říkat pravdu, pravdu a jenom pravdu. Nesmíme být závislí na komerčních věcech. Nesmíme propagovat očkování, protože to je spojeno s firmami. Musíme lidem říkat dobré informace. Musíme říkat špatné informace. Důvěra k tomu doktorovi je fakt jenom jedna. Je hrozně důležité, abychom se z toho poučili.“

„Z doby komunismu mi řada pacientů říká: rozhodněte to za mě, řekněte mi, co je pro mě dobré. Pojďme se toho zbavit. Covid je ukázka, jak je to špatně. Protože člověk si musí rozhodovat sám.“

„Bohužel na ten strach strašně lidí umřelo. Mám kolem sebe hodně starých lidí, které to doslova zabilo. Nebyli covid pozitivní, nebo covid dostali až pak v nemocnici, což bych nikomu nevyčítal… protože strach je strašná věc a zabíjí,“ dodal doc. Šmucler.

Platforma YouTube pod smazaným příspěvkem jako zdůvodnění svého kroku uvádí: „YouTube nepovoluje obsah, který výslovně zpochybňuje efektivitu doporučení místních zdravotnických orgánů nebo Světové zdravotnické organizace ohledně sociálního distancování a sebeizolace a který by mohl uživatele od těchto doporučení odrazovat.“

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).