Lea Zhou

11. 9. 2021

Inteligentní drony jsou již dlouho součástí arzenálu mnoha zemí. V dobách digitálních změn se arény závodů ve zbrojení již dávno rozšířily o bojové roboty a drony.

USA, Izrael, Čína a Turecko jsou v současné době považovány za přední velmoci ve výrobě dronů. Termín označuje státy, které vlastní, používají, vyrábějí a exportují bojové drony. Čína si dala za cíl zaujmout přední místo v závodě o vojenské drony.

Italská policie zjistila, že tři čtvrtiny akcií výrobce dronů ze severní Itálie, který zásobuje také italské vojenské letectvo, koupily před třemi lety dvě čínské státní společnosti – a to zadními dveřmi.

2. září italská policie provedla razii u výrobce dronů, který zřejmě koupily čínské státní společnosti. Obviněno bylo šest manažerů, včetně tří Italů a tří Číňanů z Alpi Aviation za porušení zákona o nakládání se zbrojním materiálem.

Společnost Alpi Aviation byla založena před 22 lety v malém městě na severovýchodě Itálie, jen pár kilometrů od Benátek. Společnost se specializuje na konstrukci letadel, vrtulníků a mini-vojenských dronů.

Prodej „zadními vrátky“

Protože Alpi Aviation uzavřela smlouvy o dodávkách s ministerstvem obrany v Římě a zásobuje italské ozbrojené síly, společnost proto podléhá zvláštním kontrolám a dohledu. Podle zpráv v italských médiích během vyšetřování italský prokurátor zjistil,

že společnost se sídlem v Hongkongu získala 75 % akcií společnosti Alpi Aviation za výrazně předraženou cenu.

V roce 2018 byla nominální hodnota těchto akcií 45 000 EUR. Hongkongská společnost koupila tyto akcie za 90násobek ceny, těsně pod 4 miliony EUR.

Za soukromou hongkongskou společností stojí dvě čínské státní společnosti.

Nekoupíte „zajíce v pytli“, ale právě naopak – prodávající byl uveden v omyl

Byl sestaven komplexní plán účasti společnosti, aby byla zatajena správná identita skutečných nových akcionářů, totiž skrýt dvě čínské státní společnosti.

Nákup nebyl pro investiční účely, říká italská prokuratura. Všechno je to o technologickém a vojenském know-how. Italské orgány nebyly informovány o prodeji akcií společnosti podle potřeby. Proč byla tato společnost zkoumána až po 3 letech, zůstává záhadou.

Ostatně jako certifikovaný dodavatel italského letectva podléhá Alpi Aviation přísnému dohledu. Informace, které byly kvůli složité struktuře držení akcií italským orgánům skryty, bylo možné snadno najít na čínských webových stránkách.

V únoru 2019 o tom informovala advokátní kancelář Dentons v Šanghaji na zpravodajském portálu Sohu, že projektový tým z advokátní kanceláře úspěšně doprovázel nákup akcií italské společnosti Alpi Aviation čínskými státními společnostmi. V této spíše sebepropagační zprávě podrobně popsala advokátní kancelář, že vypracovala investiční plán na nákup akcií společnosti Alpi Aviation.

Nejprve byl na to zřízen fond. Kapitál fondu pochází ze dvou čínských státních společností. Jedním z nich je CCUI, China Corporate United Investment Holding Co., Ltd. Tato investiční společnost byla založena v roce 2016. Implementace „Iniciativy Nové Hedvábné stezky“ čínské vlády je jedním z jejích úkolů s nejvyšší prioritou. Několik měsíců po svém založení otevřela CCUI kancelář v Římě.

V březnu 2019 se Itálie stala první zemí G7, která se připojila k iniciativě Nová Hedvábná stezka. O půl roku později se výrobky společnosti Alpi Aviation objevily na mezinárodním veletrhu dovozu v Šanghaji, včetně vojenského dronu Strix. Strix je mini dron, který slouží ke sledování a průzkumu ze vzduchu.

Vývoz vojenských dronů podléhá přísným kontrolám

S cílem obejít kontroly italských úřadů společnost Alpi Aviation při exportu jednoduše popsala Strix jako „rádiem řízené modelové letadlo“. V rozhovoru v říjnu 2019 to řekl ředitel CCUI čínským médiím, že se plánuje přemístit část produkce Alpi Aviation do čínského města Wu Si. Wu Si je od Šanghaje vzdáleno asi 140 km.

Proč by měla být část produkce Alpi Aviation přemístěna do Číny?

Ředitel CCUI dal přímou odpověď na tuto otázku:

Protože výrobní kapacita Alpi Aviation je omezená kvůli poměrně malé velikosti společnosti.

Velká výrobní kapacita, kterou Čína má, stejně jako obrovský trh, tyto argumenty pravděpodobně sváděly šéfa společnosti Alpi Aviation. Je pochopitelné, že podnikatel vždy hledá větší trh, aby společnost mohla rychleji růst.

Nyní však vyvstává zásadní otázka: Měl by se podnikatel zamyslet nad tím, kdo kupuje jeho výrobky? Zvláště pokud se jedná o vojenský produkt. Mělo by být úkolem výrobce zajímat se, kde se tyto vojenské výrobky používají a proti komu? Čína je nyní třetí největší exportní zemí vojenských dronů.

Měl by si šéf tohoto italského výrobce Alpi Aviation dronů dělat starosti, že Čína prodává mnoho vojenských dronů na Blízký východ a do Afriky, včetně Saúdské Arábie, Iráku, Jordánska, Egypta a Alžírska?

Kvůli nepokojům v těchto oblastech Itálie roky trpí uprchlickými vlnami, které se zdají být nezastavitelné.

Předběžné vyšetřování proti Alpi Aviation v Itálii

Všechny zprávy o spolupráci mezi Alpi Aviation a čínskými státními společnostmi lze snadno najít na internetu. Těžko si představit, že by Italská obchodní komora v Číně tuto informaci neobdržela, když italská společnost vystavuje vojenský dron na velké výstavě v Šanghaji. Evropská ekonomika by měla být chráněna před převzetím a nadměrným vlivem ze zahraničí, zejména Číny, tak to říká strategický dokument komise EU. Případ Alpi Aviation z Itálie však ukazuje, jak obtížné je tohoto cíle dosáhnout.

V době, kdy bude vyšetřování v Itálii ukončeno, by mohlo být příliš pozdě na zastavení přenosu technologií do Číny. Co se dalo s takovou ztrátou dělat?

S větší ostražitostí a dostatečnou znalostí čínského jazyka pro výzkum na čínském internetu může existovat způsob, jak alespoň urychlit vyšetřování.

Přeložila: G. K.

Názory a postoje autorky článku se nemusejí shodovat s názory a postoji deníku The Eoch Times.


Lea Zhou je autorkou pořadu Jak to vidí Lea. První roky svého života strávila v Tibetu, kam byla její matka vyhoštěna z Číny. V roce 1989 zažila v Pekingu potlačení studentského hnutí na náměstí Nebeského klidu, opustila Čínu a odcestovala studovat do Německa, kde žije již více než 30 let. Dnes působí jako novinářka a redaktorka různých rozhlasových a televizních stanic. Má 20letou praxi v oboru, píše pro čínská tištěná a on-line média v USA a Německu.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.