Omid Ghoreishi

25. 9. 2021

Kanaďané Michael Kovrig a Michael Spavor jsou na cestě zpět do Kanady, uvedl premiér země Justin Trudeau na tiskové konferenci 24. září večer.

Trudeau uvedl, že oba muži, kteří jsou od prosince 2018 vězněni v Číně, nastoupili do letadla s kanadským velvyslancem Dominicem Bartonem a jsou kolem půl osmé večer ottawského času na cestě do Kanady.

Huawei
Finanční ředitelka společnosti Huawei Meng Wan-čou opouští svůj dům ve Vancouveru, aby se zúčastnila soudního slyšení 24. září 2021. (Don MacKinnon / AFP via Getty Images)

Trudeau učinil toto prohlášení několik hodin poté, co bylo zrušeno řízení o vydání finanční ředitelky společnosti Huawei Meng Wan-čou a bylo jí umožněno opustit Kanadu.

Ještě téhož večera údajně odletěla letadlem do Číny.

Dříve během dne se Mengová dostavila k americkému federálnímu soudu, kde s americkým ministerstvem spravedlnosti uzavřela dohodu o odložení trestního stíhání.

Později se dostavila ke kanadskému soudu, kde byly zrušeny podmínky jejího propuštění na kauci a mohla volně opustit zemi.

Kovrig a Spavor byli zadrženi v Číně krátce po zatčení Mengové ve Vancouveru 1. prosince 2018 na základě žádosti USA o její vydání.

Byla obviněna z bankovního podvodu, protože údajně lhala bance HSBC o obchodních vztazích společnosti Huawei s Íránem, což vedlo banku HSBC k porušení amerických sankcí vůči Íránu.

Pekingský režim, který Kanadu varoval před hrozivými důsledky, pokud Mengová nebude propuštěna, obvinil Kovriga a Spavora ze špionáže.

Oba byli zpočátku drženi na samotce, kde se v jejich celách ve dne v noci svítilo. To může vést ke spánkové deprivaci, kterou organizace na ochranu lidských práv uznávají jako metodu mučení.

V srpnu čínský soud odsoudil Spavora k 11 letům vězení. Kovrig, jehož soud se konal v březnu, dosud nebyl odsouzen.

„Tito dva muži si prošli neuvěřitelně těžkou situací, ale je inspirující a pro nás všechny je dobrou zprávou, že jsou na cestě domů ke svým rodinám,“ řekl Trudeau.

kanada huawei
Příznivci za propuštění Michaela Kovriga a Michaela Spavora se 5. září 2021 účastní pětikilometrového pochodu v Ottawě v provincii Ontario, který se konal u příležitosti 1000 dní, které dvojice strávila v čínském vězení poté, co byli Spavor a Kovrig obviněni ze špionáže. (Foto: LARS HAGBERG / AFP via Getty Images)

Zprávu přivítala také předsedkyně opoziční Konzervativní strany Erin O’Tooleová.

„Naše rodina sdílí nadšení milionů Kanaďanů, že se naši občané vracejí domů. Děkuji všem zúčastněným diplomatům!“ uvedla O’Tooleová na Twitteru.

Další Kanaďan, Robert Schellenberg, byl v Číně odsouzen k trestu smrti. Schellenberg byl původně odsouzen k 15 letům vězení za pašování drog, ale po zatčení Mengové mu byl trest změněn.

Ke 24. září nebyly k Schellenbergovu případu poskytnuty žádné aktuální informace.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.