Jan Jekielek Meiling Lee

a 1. 10. 2021

TÉMA: Diskuse o protiepidemických opatřeních

Dle Dr. Scotta Atlase, bývalého poradce Bílého domu pro covid-19, by vakcína proti covidu-19 neměla být pro děti povinná, protože jim „nutně neprospívá“, na rozdíl od jiných již zavedených vakcín pro školní a dětskou péči.

„Ty vakcíny, které jsou pro děti povinné… jsou proti nemocem, které jsou pro děti vysoce nebezpečné a vysoce přenosné na ostatní děti, které jsou pak tímto virem silně ohroženy,“ řekl Atlas v rozhovoru pro pořad televize EpochTV „American Thought Leaders“.

„Ale to není případ této nemoci [covidu-19]. Pro děti nepředstavuje velké riziko. Toto očkování jim samotným nepřináší nutně prospěch,“ dodal.

Dr. Atlas dlouhodobě pracuje pro Hooverův institut na Stanfordské univerzitě. Řekl, že u dětí, které mají extrémně slabou imunitu, by se s očkováním proti covidu-19 počítat mohlo, ale požadovat to po zdravých dětech by bylo v rozporu s Helsinskou úmluvou – souborem etických principů vypracovaných Světovou zdravotnickou asociací (WMA), které dávají lékařům a vědcům mantinely při provádění experimentů na lidech.

„Nucené očkování, zejména dětí, ve skutečnosti porušuje několik bodů uvedených v Helsinské úmluvě z roku 1964,“ říká Atlas. „A myslím, že když začneme mít společnost, která porušuje některé z nejzákladnějších etických kodexů, myslím, že máme problém.“

Společnost Pfizer uvedla, že v úterý předložila Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) předběžné údaje ze studie své anticovidové vakcíny pro děti ve věku 5 až 11 let. Stalo se tak pouhé dva dny poté, co generální ředitel Pfizeru Albert Bourla řekl v pořadu televize ABC „This Week“, že společnost brzy požádá o povolení pro svou vakcínu.

Společnost Pfizer a její německý partner, firma BioNTech, uvedly, že údaje od 2268 dětí ve věku 5 až 11 let, kterým byly podány dvě dávky 10mikrogramové dávky, ukázaly, že vakcína je bezpečná a vyvolává protilátkovou reakci podobnou té, která byla pozorována u dětí a mladých dospělých ve věku 16 až 25 let z předchozí studie, kteří dostali 30mikrogramové dávky. Zda byla vakcína účinná v prevenci onemocnění u dětí, však zatím není známo, protože společnosti tyto údaje ve své tiskové zprávě z minulého týdne neuvedla.

Vakcína společnosti Pfizer je jedinou vakcínou, které bylo v USA povoleno „nouzové použití“ u mladistvých ve věku 12 až 15 let a která je schválena pro osoby starší 16 let.

Přestože jsou děti vystaveny velmi nízkému riziku onemocnění covidem-19 a nejsou jeho významnými šiřiteli, stále existuje tlak na jejich očkování. Jedním z argumentů pro toto úsilí je, že by to mohlo pomoci ochránit společnost, s čímž dr. Atlas zcela nesouhlasí.

„Jsme společností, civilizací, ve které bychom použili naše děti jako štít, i kdyby to šířily? Budeme svým dětem píchat experimentální lék, který jim nepřináší významný užitek, abychom chránili sami sebe,“ řekl Atlas.

A dodal: „Já své děti nebudu nikdy využívat jako štít, abych se nějak chránil. To je podle mého názoru opravdu odporné porušení všech morálních zásad.“

Odpůrci očkování dětí tvrdí, že vakcína obsahuje „experimentální technologii“ a chybí údaje o její dlouhodobé bezpečnosti. Společnost Pfizer ve svých tiskových zprávách uvádí, že vakcína může způsobit nežádoucí účinky včetně zánětu srdce a dalších „závažných a neočekávaných vedlejších účinků“, které zatím nebyly hlášeny, protože „možné vedlejší účinky vakcíny se stále zkoumají v klinických studiích“.

Čas ukázal, že vakcíny po několika měsících očkované osoby nechrání plně před nákazou nebo přenášením covidu, onemocnění způsobeného virem Komunistické strany Číny.

Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zemřelo v období od 4. ledna 2020 do 18. září 2021 na potvrzené nebo předpokládané onemocnění covidem-19 kolem 544 dětí ve věku od 0 do 18 let z celkového počtu 672 020 úmrtí všech věkových kategorií.

Komplexní studie z Velké Británie, které ještě čekají na odborné posouzení, zjistily, že celkové riziko úmrtí nebo vážného onemocnění na covid-19 je u dětí extrémně nízké. Studie také uvádějí, že v Británii zemřelo na covid-19 v období od března 2020 do letošního února 25 dětí mladších 18 let.

Snahy o schválení

Federální zdravotnické úřady USA pravděpodobně vakcínu pro děti brzy povolí. Úřad FDA uvedl, že je „připraven dokončit revizi co nejrychleji, pravděpodobně spíše v řádu týdnů než měsíců“, a že „pečlivě, důkladně a nezávisle prověří údaje, aby zhodnotil přínosy a rizika“.

Ředitelka CDC dr. Rochelle Walenskyová v pondělí v pořadu „Good Morning America“ uvedla, že její agentura urychleně přezkoumá údaje o dětech, jakmile jí je postoupí FDA.

Společnost Pfizer uvedla, že „v příštích týdnech“ předloží FDA a i dalším regulačním orgánům po celém světě formální žádost o mimořádné použití své vakcíny pro děti.

Opozice

Někteří lékařští odborníci potřebu očkovat děti bez dlouhodobých údajů o bezpečnosti zpochybňují.

„Proč by mělo být vydáno EUA [povolení k nouzovému použití] pro vakcínu C19 pro děti ve věku 5-11 let, bez jakýchkoli studií účinnosti a dlouhodobé bezpečnosti? Proč je v pořádku akceptovat účinnost na základě sérokonverze, když stav Ab [protilátek] pro přirozenou imunitu není akceptován?“ ptá se na Twitteru neurochirurg dr. Mahesh Shenai.

Dr. Aaron Kheriaty, profesor psychiatrie na lékařské fakultě Kalifornské univerzity v Irvine, mu odpověděl: „Přesně tak. A máme už nejen laboratorní údaje o protilátkové (či dokonce buněčné) přirozené imunitě, ale také solidní klinické důkazy o ochraně před reinfekcí, hospitalizací a úmrtím. Vakcíny pro 5-11leté dostávají schválení i bez těchto údajů, zatímco již dostupné údaje pro přirozenou imunitu jsou ignorovány?“

Přirozená imunita osob, které se zotavily z covidu-19, nadále není uznávána federální vládou ani podniky, které ve Spojených státech nařizují očkování a vydávají pasy.

Dr. Atlas uvedl, že Američané by měli mít možnost se rozhodnout, zda chtějí být očkováni, či nikoli.

CDC uvádí, že k 28. září bylo plně očkováno více než 183 milionů Američanů.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“