Dennis Prager

3. 11. 2021

Pro většinu čtenářů tohoto sloupku je tato otázka absurdní. Důvodem není to, že by byla absurdní samotná tato otázka, ale to, že většina čtenářů tohoto sloupku je konzervativní a mnozí jsou též věřící.

Naznačuji tím snad, že většina levičáků nevěří, že krást je špatné?

Ano, přesně tak.

Jakkoli je toto tvrzení pro téměř všechny věřící lidi a prakticky všechny konzervativce neuvěřitelné, většina levičáků nevěří, že krást je špatné. Protože vždy rozlišuji mezi levičáky a liberály, dodám, že mám podezření, že i většina liberálů se domnívá, že krást je špatné. Ale je to téměř jedno, protože volí lidi, kteří si to nemyslí.

Jedním z důkazů je schválení Návrhu 47, kalifornské volební iniciativy přijaté v roce 2014, podle níž je krádež zboží v hodnotě nižší než 950 dolarů považována za nenásilný přestupek a bývá stíhána jen zřídka. V důsledku toho se v kalifornských městech, která jsou řízena demokraty, jako je San Francisco a Los Angeles, prudce zvýšil počet krádeží v malých obchodech.

Obchody Walgreens v San Francisku vykazují čtyřnásobně vyšší počet krádeží, než je průměrný počet krádeží v obchodech Walgreens v celé zemi; výdaje na ostrahu v San Francisku jsou 35krát vyšší, než průměrné výdaje na ostrahu řetězce v ostatních městech. Od roku 2016 byla společnost Walgreens nucena ve městě zavřít 22 prodejen.

Informoval o tom deník San Francisco Chronicle: „Safeway nacházející se v sanfranciské čtvrti Castro … byl dlouholetou 24hodinovou stálicí v sanfranciské čtvrti Castro. Od minulého týdne však byla provozní doba obchodu zkrácena na 6:00 až 21:00. … Mluvčí společnosti Safeway (uvedl), že k omezení dochází ,kvůli rostoucímu počtu krádeží v obchodě‘.“

Dalším důkazem toho, že levice nepovažuje krádeže za špatné – alespoň pokud se jich dopouští člověk odlišné barvy pleti – byl rozhovor, který loni odvysílala stanice NPR s autorkou knihy s názvem „Na obranu rabování“. Redaktor NPR autorce pokládal jen lehké otázky.

V posledních volbách zvolili losangeleští voliči okresním prokurátorem předchozího okresního prokurátora ze San Franciska George Gascona. Los Angeles tím dalo najevo, že krást není špatné. A stojí za povšimnutí, že takovéto volby neumožňují jen rasové menšiny a chudí, ale také zámožní běloši. Losangeleský prokurátor je bohatý běloch a podpořil ho bílý miliardář George Soros.

Je těžké uvěřit, že miliony Američanů nepovažují krádeže v obchodech za morálně špatné, a tak se pokusme vysvětlit, jak k tomu došlo.

Důvodem č. 1 je morální relativismus. Od dob svého vzniku levice odmítá morální absolutno. Jak před půl stoletím upozornil velký britský historik Paul Johnson ve svém vrcholném díle „Moderní doba“, sekulární svět aplikoval relativismus přírodních věd na morálku.

Důvod č. 2 je příčinou důvodu č. 1: zhroucení židovsko-křesťanského hodnotového systému a s tím spojené opuštění biblické etiky a často i pohrdání těmito pravidly. Biblická morálka předpokládá morální absolutno – to znamená, že krást je špatné pro každého, rozhodně tedy pro lidi všech barev pleti. Ano, lze nabídnout biblickou obhajobu hladovějícího člověka, který krade jídlo pro svou hladovějící rodinu. Ale v San Francisku a dalších amerických městech to není tento případ.

Důvodem č. 3 je marxistická morálka. Od Marxe až po současnost marxismus nerozděluje svět na dobro a zlo, ale na ekonomické třídy. Proto je morálně přijatelné, aby příslušníci chudších tříd okrádali příslušníky tříd bohatších. Tato představa si po desetiletí razí cestu do myslí mladých lidí. Asi před 30 lety jsem hovořil se studenty čtyř clevelandských středních škol. Požádal jsem je, aby zvedli ruku, zda by v obchodním domě ukradli něco, co by opravdu chtěli, kdyby si byli jisti, že je nechytí. Téměř všichni studenti zvedli ruku. Když jsem některé z nich požádal, aby uvedli důvody na svou obhajobu, všichni řekli totéž: nekradli by v malé prodejně, ale kradli by v obchodním domě. Krást u „bohatých“ je v pořádku.

Důvodem č. 4 je pohled levičáků na nebělochy, zejména černochy, který konzervativci nikdy nesdíleli. Levičáci skutečně věří, že černoši jsou oproti bělochům intelektuálně a morálně méněcenní. Důkaz? Nevěří, že by se na černochy měly vztahovat stejné intelektuální a morální standardy, jaké levičáci kladou na bělochy. Levičáci neobhajují bělochy, kteří kradou, a na bělochy kladou vyšší intelektuální nároky. Levičáci neobhajují snížení matematických standardů pro bělochy, ale pouze pro černochy.

Pointa je, že levice je nemorální. Proto obhajuje krádeže.

Přeloženo z původního článku, který vyšel na stránkách newyorské redakce. (jas)

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.