Steffen Munter

22. 11. 2021

VÍDEŇ: V sobotu 20. listopadu se ve Vídni sešly desítky tisíc lidí, aby protestovaly proti novým vládním opatřením. Celkový počet účastníků protestu je nejasný. Organizátoři odhadují, že se shromáždilo nejméně 100 000 lidí, podle policie se v centru hlavního města sešlo přibližně 35 000 lidí. Protesty propukly poté, co rakouská vláda jako první země v EU oznámila zavedení povinného očkování proti covidu-19. Neočkovaným osobám by hrozily pokuty a vězení.

Podle nejnovějších zpráv z Rakouska bude aktuálně prodloužen nejen lockdown pro neočkované, který trvá od 15. listopadu, ale od pondělí lockdown platí i pro všechny Rakušany. Školy jsou také otevřeny pouze pro děti těch, co musejí vykonávat klíčová zaměstnání během lockdownu, píše list Kronen.

Kromě toho má v Rakousku od 1. února začít platit povinné očkování, které je spojeno s vysokými pokutami nebo dokonce odnětím svobody, píše list. Rakousko je tak první zemí Evropské unie, která svým občanům nařídila očkování proti koronaviru.

Nařízení vzbudilo mezi obyvateli Rakouska odpor. Spolkové armádní odbory FGÖ-BHG vyzvaly občany k účasti na demonstraci proti opatřením a v tiskové prohlášení uvedly, že „odbory se rozhodly ukázat své barvy na obranu základních práv a svobod“.

Záběry z protestů

Video reportáž z událostí naleznete zde.


Rakouské ozbrojené síly, které se staly důležitým pilířem v boji proti epidemii, opatření vlády kritizují a tvrdí, že „zašla příliš daleko“.

Mimo jiné armádní odbory odmítají povinné očkování vojáků a požadují zrušení nařízení 3G na pracovištích i přerušení služeb v souvislosti s pandemií. „Očekáváme, že policie bude spolupracovat a zdrží se eskalace jako na předchozích shromážděních. Jako odbory apelujeme na demonstranty a také na policisty, bojujeme za vaši svobodu, která je v současné době masivně omezována jak v osobním, tak v profesním životě,“ dodávají armádní odbory.

Podle oficiálního oznámení se shromáždění uskutečnilo od 12 hodin v oblastech Heldenplatz, Ring, MQ a Oper.

Již dopoledne proběhla dvě shromáždění, každé s 5 000 ohlášenými účastníky. Od 9 hodin na Platz der Menschenrechte na Mariahilfer Strasse a od 11 hodin na Jesuitenwiese u Prátru. Na shromáždění bylo nasazeno více než 1300 policistů z Vídně a dalších spolkových zemí.

Strache: „Za svobodu nás všech!“

Středeční demonstraci se čtyřmi tisíci účastníky v Grazu označila policie za „reklamu“ pro sobotní velkou demonstraci ve Vídni.

Předseda strany FPÖ (Svobodná strana Rakouska) a bývalý ministr vnitra Herbert Kickl se však velké demonstrace ve Vídni nezúčastní, protože musí zůstat doma v karanténě kvůli lehké koronavirové infekci. Bývalý předseda FPÖ a bývalý vicekancléř Heinz-Christian Strache však již svou účast na demonstraci oznámil na Facebooku.

„Ne, nejsme popírači koronaviru! Je však smutné, že testovaní a zdraví občané – bez ohledu na to, zda jsou či nejsou očkovaní – musí vycházet do ulic bojovat za svá základní lidská práva a svobodu! Nechceme povinné očkování a také ne protiekonomický falešný lockdown (…) pro svobodu nás všech!“ uvedl Strache.

Speciální policejní jednotky na místě

Navzdory lockdownu pro neočkované se podle platného nařízení mohou shromáždění účastnit i lidé, kteří nesplňují pravidlo 2G, protože svoboda shromažďování je v Rakousku základním právem s ústavní platností. Pravidla o udržování bezpečné vzdálenosti se v současné době nedodržují, ale roušky jsou povinné.

Podle listu Kurier plánovaly úřady před akcí kontrolovat autobusy, na které se vztahuje povinnost 2G. Ministerstvo vnitra proto oznámilo, že všechny správní delikty budou důsledně stíhat „speciální policejní útvary“.

Mladá demonstrantka a policista píší politikům

FPÖ zveřejnila na svém youtubovém kanálu prohlášení jedné ze školaček, která se v sobotu hodlala s přáteli zúčastnit demonstrace. Dívka v něm popisuje, jak se ona a její kamarádi cítí v souvislosti s opatřeními ve škole. Šestnáctiletá dívka už nemá chuť do života, píše v e-mailu adresovaném předsedovi klubu FPÖ Herbertu Kicklovi.

Objevila se také zpráva od policisty, který se podle svých slov při zavádění opatření stydí za svou práci, ačkoli to kdysi bylo jeho vysněné zaměstnání.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K. Upravil M. K.


TIP: Backlash Over Austria’s Lockdown of Unvaxed

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“