Milan Kajínek

19. 11. 2021

Lotyšská vláda navzdory odporu části poslanců a ústavních právníků vydala řadu nařízení, která mají za účel v konečném důsledku přinutit neočkované občany k tomu, aby podstoupili očkování. Neočkovaní z nařízení vlády nemohou vykonávat svá zaměstnání (zdroj), a dokonce ani řádně zvolení poslanci (zdroj) se nemohou účastnit projednávání zákonů, hlasování nebo jednání, a to ani na dálku, prostřednictvím vzdáleného videohovoru.

15. listopadu vstoupilo v Lotyšsku v platnost nařízení (pdf), které omezuje výkon poslanecké činnosti pouze na členy parlamentu, kteří předloží osvědčení o očkování nebo uzdravení se z onemocnění covid-19. Ostatní nebudou moci vykonávat poslaneckou činnost ani pobírat poslanecký plat. Informovaly o tom oficiální stránky lotyšského parlamentu.

Pro nařízení hlasovalo podle agentury Reuters celkem 62 ze 100 členů parlamentu (zdroj). Lotyšsko má jednokomorový parlament (kterému se říká Saeima), do nějž se každé čtyři roky volí 100 zastupitelů.

Podle informací, které deník The Epoch Times získal od členů lotyšského parlamentu, bylo v době vydání nařízení několik členů Saeimu neočkovaných.

Deník Echo24 13. listopadu uvedl, že podle lotyšské televize odmítá očkování devět zákonodárců. Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková v rozhovoru s Epoch Times uvedla, že ví o šesti kolezích, kteří nebyli očkovaní a po vydání nařízení očkování podstoupili.

Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková. (Se svolením poslankyně)
Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková. (Se svolením poslankyně)

„Omezen je už pouze jeden kolega, který byl očkován jinou vakcínou, která není oficiálně schválena. Ostatní se nechali očkovat. Vypadá to, že byli přinuceni. Někteří z nich pravděpodobně prodělali covid bez příznaků, a nemají tedy žádný záznam o pozitivním testu. Bojujeme za to, aby byl uznáván také test na protilátky,“ uvedla poslankyně Jūlija Stepaņenková, která je poslední poslankyní Saeimu, jež odmítá nátlak, aby se nechala očkovat.

„Nebráním nikomu, aby se nechal očkovat, ale prosazuji, aby bylo očkování dobrovolné, aby rozhodnutí nechat se vakcinovat bylo svobodnou volbou každého občana,“ vysvětluje členka komisí pro právní a evropské záležitosti, poslankyně Stepaņenková.

Stepaņenková Epoch Times sdělila, že jí bylo zabráněno účastnit se schůzí u hlasování, a to i na dálku, prostřednictvím videohovoru. V současné době zasedá lotyšský parlament převážně právě prostřednictvím virtuální sněmovny a elektronického připojení poslanců na dálku, prostřednictvím videohovoru. Také jí sněmovna pozastavila řádný plat zvolené poslankyně.

Poslanci, kteří nařízení nepodpořili, jej označují za protiústavní

„S tímto nařízením nesouhlasím a hlasoval jsem proti němu, protože je protiústavní,“ napsal deníku Epoch Times poslanec Vjačeslavs Dombrovskis, předseda Výboru pro udržitelný rozvoj.

Inguna Rībena.  (saeima.lv)

„Hlasovala jsem proti tomuto návrhu zákona. Právní kancelář Saeimy také uvedla, že taková norma by mohla být v rozporu s lotyšskou ústavou,“ uvedla lotyšská poslankyně Inguna Rībena v komunikaci s Epoch Times.

„Podle mého názoru se jedná o nepřiměřené omezení. Není to demokratické a není to hodno parlamentu, zejména v situaci, kdy parlament pracuje na dálku,“ dodává Ríbena.

„Můj postoj k tomuto nařízení je zcela negativní a nepodpořil jsem žádné povinné očkování lidí,“ sdělil Epoch Times poslanec Māris Možvillo, předseda parlamentní skupiny Nezávislí.

Māris Možvillo.  (saeima.lv)

„Zastávám dobrovolné očkování a jakákoli lékařská manipulace musí být prováděna pouze na základě individuální dohody. Vydané zákony porušují naši ústavu,“ dodává poslanec.

Podle poslanců prosazuje lotyšská vláda restrikce následujícími okruhy argumentů: „Vysoká úmrtnost, nízká proočkovanost a politická vůle koalice.“

„Jakékoli argumenty parlamentní právnické kanceláře o neústavnosti zákona byly odmítnuty. Rovněž argumenty ústavních právníků nebyly brány v úvahu,“ uvedl poslanec Māris Možvillo.

Skupina poslanců připravuje podání stížnosti k lotyšskému Ústavnímu soudu, ale také k Evropskému soudu.

Odpověď lotyšské sněmovny

Tiskové centrum lotyšského parlamentu sdělilo deníku Epoch Times, že ke dni 22. listopadu „předložilo 97 ze 100 poslanců potvrzení o očkování proti Covidu-19 nebo o vyléčení se z Covidu-19“.

„To znamená, že jsou 3 poslanci, kteří nemají právo zapojit se do práce parlamentu: Jānis Ādamsons, Romāns Naudiņš a Jūlija Stepaņenko,“ uvedlo tiskové centrum dne 22. listopadu 2021.

Povinnost předložit potvrzení o očkování proti COVID-19 nebo o vyléčení se podle centra vztahuje také na členy zastupitelstev místních samospráv.

Zde najdete další informace o novém zákoně o dočasných dodatečných požadavcích pro práci členů Saeimu a rad místních samospráv: zdroj.

Zde je úplné znění zákona omezujícího zákonodárce a členy samospráv (v lotyštině): zdroj.

Článek byl naposledy upraven 7. prosince 2021.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.