Jack Phillips

23. 11. 2021

Vědecký článek publikovaný v časopise The Lancet, jehož autorem je německý profesor, tvrdí, že stigmatizace neočkovaných osob ze strany vlád „není oprávněná“, protože plně očkované osoby mají „podstatnou roli“ v přenosu covidu-19.

„V USA a Německu používají vysoce postavení úředníci termín ,pandemie neočkovaných‘, čímž naznačují, že osoby, které byly očkovány, nejsou v epidemiologii covidu-19 podstatné,“ napsal profesor Günter Kampf z Institutu hygieny a environmentální medicíny na univerzitě v německém Greifswaldu.

Použití této fráze „mohlo jednoho vědce povzbudit k tvrzení, že ,neočkovaní ohrožují očkované v případě covidu-19 … ale tento názor je příliš jednoduchý“.

Došel sice k závěru, že u očkovaných osob je riziko závažného onemocnění nižší, přesto však očkovaní tvoří podstatnou část nakažených v pandemii covidu-19.

V posledních měsících vrcholní představitelé po celém světě tvrdili, že pandemii covidu-19 způsobují především neočkované osoby. V některých zemích s vysokou mírou proočkovanosti, včetně Irska, však byl v posledních dnech zaznamenán výrazný nárůst výskytu covidu-19.

V USA takto federální úředníci zdůvodňovali povinné očkování. Prezident Joe Biden 8. září prohlásil, že Spojené státy zažívají „pandemii neočkovaných“, a zároveň oznámil rozsáhlá pravidla pro očkování v soukromých podnicích se 100 a více zaměstnanci, u federálních dodavatelů a pracovníků a většiny zdravotnického personálu.

Nyní však existuje „stále více důkazů, že očkovaní jedinci hrají i nadále podstatnou roli v přenosu“ covidu-19, napsal Kampf ve svém článku z 2. listopadu.

Červencová studie naznačila, že v červenci bylo v Massachusetts zjištěno přibližně 469 nových případů covidu-19, přičemž 74 % případů bylo mezi osobami, které byly částečně nebo plně očkovány, což Kampf uvedl na podporu svého argumentu. 79 % z nich mělo rovněž příznaky.

„V Německu bylo 55,4 % symptomatických případů covidu-19 u pacientů ve věku 60 let a starších u plně očkovaných osob a tento podíl se každým týdnem zvyšuje,“ pokračoval s odkazem na jinou studii.

Nové případy hlášené v ohnisku nákazy v Munsteru se vyskytly u 22 % z 380 osob, které byly plně očkované nebo které se zotavily z covidu-19 a které navštívily noční klub, poznamenal s odkazem na německou studii.

„Jak USA, tak Německo vyvolaly negativní zkušenosti stigmatizací části populace kvůli barvě pleti nebo náboženství,“ uzavřel svou studii, čímž zřejmě narážel na holocaust a severoamerický obchod s otroky.

„Vyzývám vysoce postavené úředníky a vědce, aby přestali s nevhodnou stigmatizací neočkovaných lidí, mezi něž patří naši pacienti, kolegové a další spoluobčané, a aby vynaložili další úsilí na stmelení společnosti.“

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.