Lilian Presti

13. 12. 2021

Mnoho rodin s malými dětmi se v zimě neustále potýká s nachlazením. Nachlazení nebo chřipka jsou v tomto období častější, protože většina z nás tráví více času v místnosti a dýchá méně čerstvého vzduchu, a proto jsme více vystaveni různým mikrobům, které šíří různé nemoci.

Protože se děti rády dotýkají věcí a také je vkládají do úst, mohou se snadno vystavit většímu množství virů. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak přirozeně posílit imunitu dítěte v batolecím věku, aby mohlo zvýšit svou odolnost vůči mnoha mikrobům, se kterými se setkává.

Vyhýbejte se cukru

Jednou z nejvýznamnějších změn, které může rodič provést ve stravě svého dítěte, aby zvýšil jeho imunitu, je odstranění cukru. Je známo, že cukr (a to všechny druhy) potlačuje funkci imunitního systému tím, že snižuje aktivitu bílých krvinek. Bílé krvinky jsou obranným systémem těla v první linii, který bojuje s bakteriemi a viry, jakmile se objeví. Pokud se činnost bílých krvinek sníží, nemusí být schopny bojovat s některým z těchto patogenů s takovou silou, jako by to dělaly za normálních okolností. Rodiče by měli věnovat zvláštní pozornost potravinám s koncentrovaným množstvím cukru, jako jsou mnohé komerční cereálie, sladkosti, popcorn a ovocné šťávy (i ty přírodní), pečivo a ochucené jogurty.

Zvyšte obsah vitaminu C

Zvýšení obsahu vitaminu C je klíčem k udržení zdravého imunitního systému. Mnoho potravin, jako jsou pomeranče, rajčata, brokolice, zelí, kiwi, papriky, citrony a jahody, má vysoké množství vitaminu C. Zkuste do jídelníčku svého dítěte zařadit různé druhy těchto potravin, aby mělo přístup k přirozeným formám tohoto vitaminu. V době oslabené imunity mohou rodiče přidat trochu práškového vitaminu C. Obecným pravidlem je přestat s doplňováním vitaminu, jakmile se objeví řídká stolice.

Zařaďte česnek

Česnek je opravdu zázračná potravina. Je to přírodní antibiotikum a antivirotikum, takže je to úžasná ochranná potravina, kterou lze zařadit do dětského jídelníčku. Česnek by se měl jíst syrový, abychom plně vyžili jeho léčivých účinků. Kvůli silné chuti a zápachu může být nutné ho přimíchat do jiných potravin, aby byl pro děti chutnější. Nejlepším způsobem, jak dostat syrový česnek do jídelníčku malých dětí, jsou dipy, jako je humus, tzatziki nebo fazolové dipy či pomazánky.

Bílý jogurt

Obyčejný přírodní jogurt obsahuje dobré bakterie, které jsou na obalech označeny jako aktivní bakteriální kultury nebo „probiotika“. Je neuvěřitelné, že tyto bakterie mohou ve skutečnosti pomoci vašemu děťátku ke zdraví tím, že zvýší jeho vlastní střevní zásoby dobrých bakterií, což následně pomůže posílit jeho imunitní systém. Dobré bakterie to dělají tím, že zvyšují schopnost bílých krvinek těla bojovat proti patogenům a také potlačují růst špatných bakterií uvnitř střevního traktu. Smoothies jsou skvělý způsob, jak zařadit jogurt do dětského jídelníčku.

Esenciální mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny jsou dalším důležitým prvkem pro kvalitní fungování imunitního systému díky svému vlivu na aktivitu bílých krvinek. Když zařadíte do dětského jídelníčku doplněk stravy s rybím tukem, může to výrazně zlepšit odolnost vašeho potomka vůči infekcím. Dobrou zprávou je, že mnoho dnešních doplňků stravy s rybím olejem pro děti se prodává s chutnou pomerančovou nebo citronovou příchutí.

Ačkoli není možné zcela zabránit tomu, aby vaše dítě v zimě onemocnělo, využití těchto konkrétních stravovacích strategií mu může alespoň napomoci zvýšit odolnost vůči většině patogenů, se kterými se setká.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.