Melanie Sun

3. 1. 2022

Americký prezident Joe Biden v neděli ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o závazku USA podporovat suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, podél jejíž východní hranice se hromadí ruské jednotky.

„Prezident Biden dal jasně najevo, že Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou rázně reagovat, pokud Rusko bude pokračovat v invazi na Ukrajinu,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v prohlášení po nedělním telefonátu Bidena s ukrajinským protějškem.

Ujištění přišlo několik dní poté, co Biden 30. prosince telefonoval s ruským prezidentem Putinem. Tento telefonát se dle vysokého představitele Bílého domu uskutečnil na Putinovu žádost, aby oba prezidenti projednali „řadu bezpečnostních a strategických otázek“.

Podle ruského státního média TASS se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ohradil proti zprávám, že Rusko plánuje možnou „invazi“ na ukrajinské území, a uvedl, že Rusko se snaží vyřešit problémy na jihovýchodní Ukrajině a v Donbasu.

Minulý měsíc Moskva přišla s požadavkem, aby Ukrajina a další bývalé sovětské země nebyly přijaty do NATO, a zároveň vyzvala NATO, aby omezilo své vojenské rozmístění ve střední a východní Evropě.

Spojené státy a jejich spojenci odmítli dát Rusku jakékoli záruky s odkazem na zásadu NATO, že členství je otevřené pro každou zemi, která splňuje podmínky.

V nedělním telefonátu Biden i Zelenskyj vyjádřili podporu diplomatickým jednáním o deeskalaci napětí, která jsou naplánována na příští týden v Ženevě. Aktivity budou zahrnovat bilaterální strategický dialog o stabilitě mezi Spojenými státy a Ruskem, stejně jako zasedání Rady NATO–Rusko a zasedání Stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Biden Ukrajině slíbil, že Spojené státy a jejich spojenci budou na jednáních dodržovat zásadu „nic o vás bez vás“.

Kromě telefonátu mezi americkým a ruským prezidentem minulý týden adresoval Biden varování Rusku již 7. prosince, přičemž zmínil možnost přísných sankcí vůči Rusku, bude-li to nutné.

V telefonátu z 30. prosince Biden i Putin „uznali, že pravděpodobně budou existovat oblasti, ve kterých můžeme dosáhnout významného pokroku, stejně jako oblasti, ve kterých by mohly být dohody nemožné, a že nadcházející rozhovory přesněji určí mantinely každé z těchto kategorií“, uvedl vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy k nadcházejícím jednáním, která se uskuteční 10. ledna.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko 2. ledna agentuře TASS řekl, že Spojené státy nepodpořily jeho návrh týkající se „minské kontaktní skupiny“ zahrnující zástupce východních pohraničních ukrajinských měst Doněcku a Lugansku, namísto jednání skupiny „normandské čtyřky“ (Rusko, Německo, Francie, Ukrajina).

Bílý dům 2. ledna uvedl, že Biden podporuje „aktivní diplomacii k úpravě zavedení minských dohod za podpory normandského formátu“.

Zelenskyj na setkání se členy amerického Kongresu na Štědrý den vyjádřil názor, že je důležité, aby se Spojené státy zapojily do jednání s Ruskem, neboť se mohou podle závazků vyplývajících z Budapešťského memoranda z roku 1994 zapojit do jednání minského i normandského formátu.

„Nyní, více než kdy jindy, nezáleží na slovech, ale na rozhodných činech. Mým cílem je zastavit krveprolití na východní Ukrajině. Bez ukončení války v Donbasu si bezpečnost v Evropě nelze představit,“ řekl Zelenskyj.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.