Jack Phillips

3. 1. 2022

Tisíce lidí se v neděli v nizozemském hlavním městě Amsterdamu shromáždily na demonstraci proti lockdownům nizozemské vlády, nařízených v rámci opatření proti šíření onemocnění covid-19.

Proti demonstrantům na místě zasáhla policie. Stalo se tak poté, co amsterdamská starostka Femke Halsemaová vydala mimořádné nařízení, kterým vyslala větší počet policistů vyklidit centrální Muzejní náměstí. Protestující dle starostky porušili zákaz veřejného shromažďování, které bylo ve městě zakázáno v souvislosti s nárůstem případů onemocnění covid-19.

Protestující se také procházeli po hlavní dopravní tepně v hlavním městě, pouštěli hudbu a drželi žluté deštníky na znamení nesouhlasu s vládními omezeními.

Někteří účastníci drželi transparenty s nápisem (zdroj): „Méně represí, více péče“. Skupina v bílých maskách a bílých kombinézách držela kombinaci nápisů: „Méně represí, více péče“, „Nejde o virus, ale o kontrolu“. Další drželi v ruce vlajku „Trump 2024“.

Fotografie a videozáznamy nahrané na internetu ukazovaly záběry, na nichž policejní psi zaútočili na demonstranty (zdroj). Nizozemské úřady podle záběrů nasadily vodní děla (zdroj) a na dalších videích se objevily střety údajně veteránů nizozemské armády s policií (zdroj).

Než policie zasáhla, byl ze záběrů pořízených na nedělních protestech (zdroj) odhadnut počet účastník na řádově několik tisíc lidí.

Mimo Nizozemsko se minulý týden střetli s policií i demonstranti v Německu ve východní části země, kde lidé protestovali kvůli novým omezením souvisejícím s covidem-19. Po střetech s policií v Německu čelí nejméně 23 lidí obvinění z trestného činu (zdroj).

V Nizozemsku jsou podle současných omezení zakázána shromáždění více než dvou osob.

Stejně jako další evropské země zavedlo Nizozemsko tato opatření kvůli šíření varianty omikron, ačkoli studie a někteří zdravotníci uvádějí, že tento kmen vyvolává mírnější příznaky a vede k mnohem menšímu množství hospitalizací.

19. prosince 2021 Nizozemsko uzavřelo všechny obchody s výjimkou těch, které považovalo za „nezbytné“. Restaurace, kadeřnictví, tělocvičny, muzea a další veřejná místa byly z nařízení vlády rovněž uzavřeny nejméně do 14. ledna.

Studie naznačují, že varianta omikron je sice vysoce nakažlivá, ale představuje podstatně méně závažné onemocnění než varianta delta.

Počet hospitalizací je například ve Spojených státech v současnosti nižší než během předchozích vln covidu-19, uvedla minulý týden ředitelka Centra pro kontrolu nemocí Rochelle Walenskyová.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“