Autor článku, Jay Bhattacharya, je vedoucím vědeckým pracovníkem Brownstone Institute a profesorem medicíny na Stanfordově univerzitě.


Příchod varianty omikron vedl některé politiky a známé osobnosti v oblasti veřejného zdraví k tomu, že opět vyzývali k uzavírání podniků a k návratu lockdownů.

Varianta byla zjištěna po celém světě, včetně USA a Británie. V Británii již předstihla variantu delta, která byla dominantní před variantou omikron.

První zprávy z Jihoafrické republiky potvrzují, že tato varianta je přenosnější, ale způsobuje mírnější onemocnění s nižší pravděpodobností hospitalizace a úmrtí při nákaze.

Můj vzkaz zní následovně: šíření covidu zastavit nemůžeme, ale můžeme ukončit pandemii.

V říjnu 2020 jsem spolu s profesorkou Sunetrou Guptou z Oxfordské univerzity a profesorem Martinem Kulldorffem z Harvardovy univerzity sepsal Prohlášení z Great Barrtingtonu.

Ústředním bodem deklarace je výzva ke zvýšení cílené ochrany zranitelné starší populace, u níž je více než tisíckrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na covid než u mladých lidí.

Můžeme chránit zranitelné osoby, aniž bychom poškodili zbytek populace.

Jak jsem uvedl výše, nemáme žádnou technologii, která by dokázala zastavit šíření viru.

Vynikající vakcíny sice chrání očkované před hospitalizací nebo smrtí v případě nákazy, ale po druhé dávce poskytují pouze dočasnou a nepatrnou ochranu před infekcí a přenosem nemoci.

Totéž pravděpodobně platí i pro posilovací dávku očkování, které využívá stejnou technologii jako první dávky.

A co lockdowny?

Nyní je naprosto zřejmé, že se jim nepodařilo virus omezit a zároveň napáchaly po celém světě obrovské škody.

Přitažlivost uzávěr spočívá v představě, že dokážeme přerušit řetězec přenosu viru tím, že se budeme držet od sebe.

Pouze třída lidí s notebooky – těch, kteří mohou stejně snadno pracovat z domova jako v kanceláři – může v praxi dodržovat lockdowny, a i ti mají problémy.

Nezbytní pracovníci, kteří udržují společnost v chodu, si tento luxus dovolit nemohou, takže se nemoc bude šířit dál.

Dokáží tatáž opatření, která selhala proti virulentnějšímu kmeni, zadržet kmen přenosnější?

Odpověď je samozřejmě záporná.

Škodlivé účinky lockdownů na děti a lidi, kteří nejsou v seniorním věku, jsou katastrofální. Zahrnují horší fyzické a duševní zdraví i nenávratně ztracené životní příležitosti.

Lockdowny zavedené v bohatých zemích znamenají pro obyvatele chudých zemí hlad, chudobu a smrt.

K lockdownům však existuje dobrá alternativa.

Prohlášení z Great Barringtonu vyzývá k návratu k normálnímu životu pro děti s nízkým rizikem a dospělé, kteří nejsou seniory.

Nyní máme k dispozici technologické nástroje, které umožňují cílenou ochranu zranitelných osob mnohem jednodušeji než před rokem.

Zásady, které jsou jádrem prohlášení, jsou dnes stejně důležité jako před rokem.

Ve skutečnosti jsou dnes ještě důležitější, protože nyní máme k dispozici technologické nástroje, které umožňují cílenou ochranu zranitelných osob mnohem jednodušeji než před rokem.

Zaprvé a především je tady vakcína.

Protože neočkovaní starší lidé čelí natolik vysokému riziku vážného průběhu při infekci a protože vakcína je tolik účinná při zmírnění závažných onemocnění a úmrtí, má očkování starších lidí naprostou přednost, pokud má být záchrana života nejvyšší prioritou.

Velká většina neočkovaných starších lidí však žije v chudých zemích.

Při současném tempu bude celosvětová očkovací kampaň dokončena až na konci roku 2022, což je příliš pozdě na záchranu nespočtu zranitelných lidí.

Upřednostnění těch, kteří nikdy předtím očkování proti covidu nepodstoupili, pomůže uchovat dávky pro ty, kteří by z něj měli největší užitek, protože – stejně jako vakcína – i uzdravení se z covidu poskytuje vynikající ochranu před budoucím závažným onemocněním.

Posilující dávky očkování pro starší osoby mají rovněž smysl.

Abychom však uchovali dávky, měly by být vyhrazeny pro ty, kteří covid dříve neměli a byli očkováni před více než 6 až 8 měsíci.

Podle pečlivé studie provedené švédskými vědci začíná účinnost vakcíny proti závažným onemocněním kolem této doby také slábnout, takže posilovací dávky před touto dobou nepřinášejí podstatný prospěch.

Za druhé bychom měli lidem zpřístupnit účinnou možnost včasné léčby.

Během letní vlny na Floridě podpořil guvernér Ron DeSantis užívání monoklonálních protilátek – léčby schválené FDA – pacienty v rané fázi onemocnění, což je opatření, které zachránilo mnoho životů.

Bezpečné a levné doplňky stravy, jako je vitamin D, se ukázaly jako účinné. Slibná nová léčba od společnosti Pfizer a nová léčba protilátkami pro pacienty s oslabenou imunitou od společnosti Astra Zeneca by se zřejmě měly stát dostupnějšími. Než se tak stane, měly by být uchovány pro použití těmi nejzranitelnějšími, když onemocní.

Za třetí, široká dostupnost levných, soukromě prováděných rychlých antigenních testů v Británii umožnila každému, aby se mohl uvážlivě rozhodnout a snížil riziko nákazy zranitelných osob. Úřad FDA zatím tvrdí, že tyto testy fungují na detekci omikronu.

I když nemáte žádné příznaky podobné covidu, tyto testy přesně určí, zda jste nositelem viru a zda hrozí riziko jeho šíření na blízké kontakty. S tímto testem v ruce si každý může ověřit, zda je bezpečné navštívit babičku, ještě předtím, než se vydá do jejího pečovatelského domu. Je to dokonalý nástroj pro cílenou ochranu zranitelných osob.

Politika lockdownů v uplynulých dvou letech, založená na strachu, není vzorem pro zdravou společnost.

Covidová politika v USA by se měla zaměřit na to, aby tyto testy byly levnější a dostupnější, tak jako je tomu ve Velké Británii.

A konečně, vzhledem k tomu, že se virus velmi často šíří aerosolem, modernizace ventilačních systémů ve veřejných prostorách sníží riziko pro starší lidi, kteří se účastní společenského života mimo domov.

Není náhodou, že k šíření covidu dochází zřídka v letadlech, protože všechna jsou vybavena vynikajícími systémy filtrace vzduchu. Modernizace dalších veřejných zařízení, například jiných systémů veřejné dopravy, by snížila riziko nákazy pro zranitelné osoby.

Existují určité nadějné známky toho, že se politický a ideologický vítr mění, zatímco vývoj v jiných oblastech signalizuje návrat k neúspěšným strategiím.

Demokratický guvernér Colorada Jared Polis nedávno prohlásil, že široká dostupnost vakcín znamená „konec lékařské pohotovosti“, a brání se výzvám k zavedení nových celostátních nařízení k nošení roušek.

Na pobřeží, v Kalifornii a New Yorku, však volení představitelé obnovují požadavky nošení roušek pro všechny – bez ohledu na zdravotní stav nebo očkovací status.

Konec pandemie je především společenským a politickým rozhodnutím.

Protože nemáme technologii, která by virus vymýtila, musíme se s ním naučit žít. Politika lockdownů v uplynulých dvou letech, založená na strachu, není vzorem pro zdravou společnost.

Dobrou zprávou je, že s novými a účinnými technologiemi, které jsou k dispozici, a se strategiemi cílené ochrany uvedenými v Prohlášení z Great Barringtonu můžeme pandemii ukončit. Jen pokud k tomu sebereme odvahu a politickou vůli.

Ve Švédsku a mnoha státech USA, které se vyhnuly uzávěrám, je pandemie fakticky u konce, i když tam virus nadále koluje.

Jakmile se obnoví normální život ve společnosti, drtivá většina lidí zjistí, že žít s virem nakonec není zase tak těžké.

Tento článek byl původně zveřejněn na stránkách Brownstone Institute. Znovu byl publikován pod licencí Creative Commons 4.0. Přeloženo z anglického originálu.


O autorovi: Jay Bhattacharya, vedoucí vědecký pracovník Brownstone Institute, je profesorem medicíny na Stanfordově univerzitě. Je výzkumným pracovníkem Národního úřadu pro ekonomický výzkum, vedoucím pracovníkem Stanfordského institutu pro výzkum hospodářské politiky a Stanfordského institutu Freemana Spogliho.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."