Caden Pearson

14. 1. 2022

Článek byl aktualizován 15.1.

Australský ministr pro přistěhovalectví Alex Hawke využil své diskreční pravomoci a znovu zrušil vízum tenisové hvězdy Novaka Djokoviče z důvodu ochrany zdraví a pořádku. K tomuto kroku došlo po několika dnech úvah o osudu tenisové hvězdy poté, co Djokovič vyhrál soudní spor o zrušení dřívějšího rozhodnutí o odebrání víza.

„Toto rozhodnutí následovalo po nařízení Federálního obvodního a rodinného soudu z 10. ledna 2022, kterým bylo na základě procedurální spravedlnosti zrušeno předchozí rozhodnutí o odebrání víza,“ uvedl Hawke v prohlášení ze 14. ledna.

Rozhodnutí bylo oznámeno v pátek kolem 18. hodiny – běžná taktika politiků v zemi, aby přes víkend pohřbily kauzy. Při naléhavém slyšení u Federálního obvodního soudu v pátek večer Djokovičovi právníci požádali o zákaz jeho deportace až do dalšího slyšení v neděli. Jeho tým zvažuje důvody pro napadení zrušení jeho víza ve formální žádosti.

Australští imigrační úředníci zároveň zadrželi Novaka Djokoviče v Melbourne v sobotu v osm hodin ráno místního času, když se s nimi následně setkal. Očekává se, že bude zadržen ve stejném imigračním hotelu, v němž byl minulý týden.

Djokovič byl z imigračního zadržení propuštěn 11. ledna poté, co mu právě federální soudce Anthony Kelly znovu obnovil platnost víza, přičemž zrušení považoval za „nepřiměřené“, jelikož hráč nedostal dostatek času na odpověď úředníkům. Australská vláda také přiznala, že Djokovičovi neposkytla dostatek času na vyjádření, když byl po příjezdu do země zadržován.

Premiér Scott Morrison uvedl, že zrušení Djokovičova víza bylo provedeno z důvodu veřejného zájmu. „Australané přinesli během této pandemie mnoho obětí a právem očekávají, že výsledek těchto obětí bude chráněn,“ uvedl v pátečním prohlášení. „To je to, co ministr [pro imigraci] dnešním opatřením dělá.“

Mezitím deportovaná česká tenistka Renata Voráčová se rozhodla ukončit své tažení na Australian Open poté, co jí bylo v souvislosti se „ságou“ kolem Novaka Djokoviče rovněž zrušeno vízum. Přislíbila však, že bude po pořadatelské společnosti Tennis Australia požadovat odškodnění. (Více zde…)

V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích srbský hráč přiznal, že se zúčastnil rozhovoru pro média v Bělehradě, když věděl, že má covid-19. Odhalení, že Djokovič měl v prosinci pozitivní test, ho také přimělo vydat veřejné prohlášení, v němž se omluvil za to, že se po získání výsledku neizoloval. Uvedl, že se cítil povinen poskytnout rozhovor a domníval se, že když je bez příznaků a praktikuje sociální odstup, bude to v pořádku.

„Byla to chyba v úsudku a uznávám, že jsem měl tento závazek [poskytnout rozhovor] přehodnotit,“ uvedl Djokovič. „Cítil jsem povinnost pokračovat v rozhovoru pro L’Equipe, protože jsem nechtěl zklamat novináře, ale ujistil jsem se, že se společensky distancuji a nosím roušku, kromě případů, kdy mě fotografují.“

Úředníci se rovněž zabývali možnými nesrovnalostmi v Djokovičově deklaračním formuláři, v němž bylo uvedeno, že během dvou týdnů před odletem do Austrálie nevycestoval ze země. Djokovič byl natočen, jak hraje tenis v Srbsku na Štědrý den, a později byl spatřen, jak trénuje ve Španělsku 31. prosince, přičemž obě události spadají do dvoutýdenního období.

Djokovič však popřel, že by se snažil ve formuláři uvést vládu v omyl, a uvedl, že agent při vyplňování formuláře udělal „administrativní chybu“.

Tenisová hvězda požádala o zdravotní výjimku pro vstup do Austrálie, aby se mohla zúčastnit tenisového turnaje Australian Open, neboť není očkován proti covidu-19. Djokovič tvrdil, že by mu výjimka právě měla být udělena, protože měl v prosinci pozitivní test.

Světová tenisová jednička byla po příletu 6. ledna zadržena australskými pohraničními silami a bylo jí zrušeno vízum, jelikož nesplňovala požadavky Austrálie na vstup do země, podle kterých musí být příchozí ze zámoří plně očkováni.

Djokovič měl 17. ledna na Australian Open hrát v prvním kole zápasů proti Srbovi Miomiru Kecmanovičovi.

Z původních článků [1] a [2] newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“