Mimi Nguyen Ly

11. 2. 2022

Vláda kanadské provincie Ontario ve čtvrtek úspěšně požádala soud o zmrazení více než 8 milionů dolarů, které byly poukázány „Konvoji svobody“ na platformě GiveSendGo.

Podle prohlášení úřadu premiéra Douga Forda nařídil ontarijský Nejvyšší soud zmrazení všech darů, které byly zaslány kampaním „Freedom Convoy 2022“ (Konvoj svobody 2022) a „Adopt a Trucker“ (Adoptujte si kamioňáka) na křesťanské darovací platformě, a to až do odvolání.

V prohlášení se uvádí, že žádost o vydání soudního příkazu podal ontarijský generální prokurátor Doug Downey, který jako důvod pro zmrazení finančních prostředků uvedl paragraf 490.8 trestního zákoníku. V paragrafu se mimo jiné uvádí: „Generální prokurátor může podat žádost … o zajišťovací příkaz … ve vztahu k jakémukoli majetku souvisejícímu s trestným činem.“

Ivana Yelichová, mluvčí premiéra, uvedla, že příkaz „zavazuje všechny strany, které mají tyto dary v držení nebo pod kontrolou“.

V prohlášení na Twitteru společnost GiveSendGo ve zjevné reakci na soudní příkaz napsala: „Pamatujte! Kanada má absolutně NULOVOU jurisdikci nad tím, jak zde v GiveSendGo spravujeme naše finanční prostředky.“

„Veškeré finanční prostředky pro KAŽDOU kampaň na GiveSendGo plynou přímo příjemcům těchto kampaní, mezi nimiž je v neposlední řadě i kampaň Konvoj svobody,“ uvedla platforma dále.

John Carpay, prezident právní skupiny Justice Centre for Constitutional Freedoms, která poskytuje právní pomoc organizátorům Konvoje svobody, řekl deníku The Epoch Times, že jejich právníci se už záležitostí zabývají.

Akce „Konvoj svobody“ začala koncem ledna jako demonstrace řidičů kamionů proti požadavku federální vlády na očkování řidičů přeshraničních kamionů. Od té doby se vyvinula v rozsáhlé hnutí, k němuž se připojili lidé z celé Kanady, kteří protestují proti vládním restrikcím v souvislosti s covidem-19. V rámci protestu se uskutečnilo několik akcí.

Konvoje kamionů a dalších vozidel přijely do Ottawy 29. ledna. Mnoho z nich, včetně kamionů, zůstalo ve městě a zaparkovalo u Parlamentního vrchu. Od té doby se v různých částech Kanady vytvořily různé menší protestní konvoje.

Protestující v Ottawě tvrdí, že neodjedou, dokud vláda nezruší proticovidová nařízení.

Prostřednictvím platformy GoFundMe se vybralo více než 8 milionů dolarů. Platforma však 4. února oznámila, že platby pozastaví a již vybrané peníze přepošle charitativním organizacím. 5. února své prohlášení upravila a oznámila, že dárcům prostředky automaticky vrátí.

Po oznámení GoFundMe založili organizátoři protestního konvoje sbírku „Freedom Convoy 2022“ na platformě GiveSendGo.

Několik amerických republikánů následně vyjádřilo nad chováním platformy GoFundMe své znepokojení.

Na této zprávě se podílela agentura Canadian Press. Přeloženo z anglického originálu.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."