Kira M. Newman

14. 2. 2022

Pravděpodobně jste už slyšeli nějaké ty příběhy o někom, kdo se dožil 100 let. Možná máte moudrého pradědečka. Nebo jste možná slyšeli o veteránovi z druhé světové války, který každý den jedl zmrzlinu a kouřil doutníky.

Podle nedávné studie je možné, že jedno z tajemství dlouhého života nesouvisí ani tak s tím, co jíme nebo jak moc cvičíme, ale s našim optimismem.

Tyto příběhy bývají pozoruhodné a zároveň trochu matoucí. Někdy se vymykají našim domněnkám o tom, co lidi udržuje při životě. Jaké je jejich tajemství?

Vědci zkoumali dlouholeté průzkumy více než 69 tisíc žen a 1 400 mužů. Obě skupiny uváděly, jak jsou optimističtí: zda očekávají, že je v budoucnu potkají dobré nebo špatné věci, a zda mají pocit, že mají kontrolu nad důležitými aspekty svého života. Ženám bylo v průměru 70 let a byly sledovány po dobu 10 let. Mužům bylo v průměru 62 let a byli sledováni po dobu 30 let. V obou skupinách převažovali běloši.

Kdo byl na konci studie ještě naživu? Ukázalo se, že optimističtější lidé měli tendenci se dožívat vyššího věku. Ti nejoptimističtější se dožívali o 10–⁠15 % déle než ti nejméně optimističtí. (Pro srovnání, lidé, kteří se vyhnuli infarktu, přežívali o 16–⁠18 procent déle než ti, kteří ho prodělali). Ti nejoptimističtější měli také větší šanci dožít se 85 let – sice to není tak ohromující jako legendární stovka, ale i to se považuje za „výjimečnou dlouhověkost“.

Podobné zákonitosti platily i po zohlednění dalších faktorů, které mohly mít vliv na jejich optimismus a přežití, jako je socioekonomický status, to, jak byli na začátku zdraví a zda netrpěli depresemi.

„Optimismus může být důležitým psychosociálním zdrojem pro podporu zdravého stárnutí,“ uvedli ve studii vědci.

Proč je optimismus podstatný pro přežít? Jednak nás může motivovat k tomu, abychom o sebe lépe pečovali. To je jeden ze způsobů, jak interpretovat další zjištění studie: Souvislost mezi optimismem a delším životem zeslábla po zohlednění zdravého chování, kterému se lidé věnují, jako je zdravá strava, cvičení, nekouření a pravidelné lékařské prohlídky.

„Optimističtí jedinci mají tendenci mít cíle a sebedůvěru k jejich dosažení. Optimismus tak může podporovat návyky přispívající k lepšímu zdraví,“ píší výzkumníci. Optimisté se více věnují sebezdokonalování a jsou připraveni řešit překážky, na které narazí na cestě k dobrému zdraví.

Pokud je vaše sklenice z poloviny plná, dokážete se také lépe vyrovnávat se stresem a negativními emocemi, takže se vám nedostanou pod kůži a neohrozí vaše zdraví. Na základě různých biologických testů mají optimisté skutečně tendenci vypadat zdravěji.

I když předchozí studie zjistily, že optimističtí lidé jsou chráněni před předčasnou smrtí, tato studie je první, která zkoumá „výjimečnou dlouhověkost“, o kterou lidé usilují. A doplňuje další výzkumy, které ukazují, že šťastní lidé –⁠ lidé, kteří projevují více pozitivních emocí nebo jsou spokojenější se svým životem –⁠ mohou také déle žít.

Tato zjištění se nemusí zdát jako dobrá zpráva pro ty z nás, kteří nejsou přirozenými optimisty. Ale možná z toho mluví jen můj pesimismus. Naštěstí studie naznačují, že optimismus si můžeme vypěstovat procvičováním vděčnosti, představováním si svého „nejlepšího možného já“ nebo určitými druhy terapie. A díky tomu vypadá budoucnost o něco růžověji.

Kira M. Newmanová je vedoucí redaktorkou časopisu Greater Good. Její práce byly publikovány například v The Washington Post, Mindful magazine, Social Media Monthly a Tech.co a je spolueditorkou The Gratitude Project. Tento článek byl původně publikován v online magazínu Greater Good.

Zdroj.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.