Michael Wing

9. 3. 2022

Oceňovaná mladá studentka digitální animace, jejíž rodina v Číně musela čelit dvěma desetiletím pronásledování čínského režimu, přijela v srpnu 2020 do Kanady, aby se vyhnula pronásledování a měla naději na lepší budoucnost. O rok později se však dozvěděla, že její matka byla opět zatčena na příkaz komunistické strany. Toto je její příběh.

Talentovaná 24letá studentka světoznámé Sheridan College v Ontariu, kterou ve čtyřech letech odvedla čínská policie jako rukojmí během pokusu o zatčení jejích rodičů, nyní usiluje o okamžité propuštění své matky, která v Číně čelí pronásledování kvůli své víře.

Lucy Ming-jüan Liou, jejíž otec je uznávaný umělec a matka bývalou děkankou čínské univerzity, je nadaná studentka tradiční malby. Nedávno se pustila do plně digitální 3D animace a hned v prvním roce studia na Sheridanském kampusu, kde společnosti DisneyPixar hledají špičkové talenty do svých řad, způsobila velký rozruch.

V květnu 2021 jí vysoká škola Sheridan udělila cenu Tibora Madjara za nejlepší celkovou animaci. Její úchvatně krásná animace klasického tance porotce okouzlila.

Lucy v rozhovoru pro deník The Epoch Times uvedla, že ve světě CGI (počítačem generovaných obrazů) je realistická animace postav jednou z nejtěžších výzev.

Porotci univerzitní soutěže poznali, že její anatomicky správná, ladně choreograficky zpracovaná tanečnice může pocházet pouze z mysli překypující inspirací.

Inspirace božskými tanečnicemi

Lucyina CGI tanečnice nevznikla ve vzduchoprázdnu. Postava byla inspirována uměleckým tělesem Shen Yun Performing Arts, předním světovým souborem klasického čínského tance a hudby, který se věnuje oživování 5 000 let staré tradiční čínské kultury „inspirované nebesy“.

Mladá studentka Lucy se věnuje praxi Falun Gong, systému meditativních cvičení a nauk o zušlechťování charakteru. Vyrůstala mezi klidnými meditujícími a praktikujícími čchi-kungu, kteří se v rámci své víry snaží žít podle ctností principů pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Její rodiče, stejně jako nespočet dalších následovníků Falun Gongu, trpěli pronásledováním Komunistické strany Číny.

„Je smutné, že udržování vlastního duchovního přesvědčení se v dnešní Číně stalo ‚největším a nejnebezpečnějším zločinem‘,“ říká mladá studentka. „Praktikující Falun Gongu se denně setkávají s diskriminací a odcizením za to, že se snaží být dobrými lidmi.“

Falun Gong (neboli Falun Dafa) je duchovní disciplína, která se v Číně stala populární v 90. letech 20. století díky svému morálnímu učení a zdravotním přínosům. Naneštěstí se setkala s palbou kritiky některých členů Komunistické strany Číny, totalitního režimu, který vnímal rostoucí popularitu této mírumilovné tradiční praxe v čínské společnosti jako hrozbu pro svou marxistickou ideologii a absolutní moc. Bývalý vůdce strany Ťiang Ce-min v červenci 1999 zahájil celostátní kampaň s cílem vymýtit Falun Gong a jeho stoupence, která trvá dodnes.

Stejně jako mnozí další, i Lucyini rodiče v době, kdy chodila na střední školu, přišli o práci a kvůli praktikování Falun Gongu dostali mnohaleté tresty vězení, kvůli kterým se každý den trápila v slzách, dokud se nevrátili domů.

Tváří v tvář celostátnímu pronásledování měli Lucyini rodiče o svou dceru strach.

„Rodiče říkali, že pro mě není bezpečné zůstat v Číně, a tak chtěli, abych odjela do zahraničí,“ řekla Lucy deníku Epoch Times. „Rozhodli se mě poslat do Kanady, aby stín pronásledování už nemohl viset nad mou budoucí kariérou a životem. Vím, že kanadská vláda je nejlaskavější nebo velmi podporuje Falun Gong, takže mám z této země jen dobrý dojem.

„A vím, že kanadská Sheridan College je nejlepší, proto jsem si vybrala animaci.“

Nový začátek a nové poslání

Lucy přistála na letišti v Kanadě v létě 2020, dnes již studuje druhý univerzitní program a má velké naděje, že jednou bude pracovat pro velké grafické studio.

„Nějaká společnost jako Disney, to by byla práce snů,“ říká Lucy. „Z mého minulého programu vím, že jsou jen jeden nebo dva studenti, kteří tam nakonec pracují.“

Je smutné, že udržování vlastního duchovního přesvědčení se v dnešní Číně stalo ‚největším a nejnebezpečnějším zločinem‘,“ – Lucy Ming-jüan Liou, studentka animace na Sheridan College v Kanadě.

Když ukončila studium prvního programu Digitální animace, nastoupila vloni na podzim do druhého, pokročilejšího programu Digitální tvorby, kde hlouběji zkoumala svět 3D textur, detailů a realismu. Je to jako postoupit od dětských kreslených filmů pro televizi k celovečerním filmům, vysvětluje Lucy.

Každý kousek srsti, peří a šupin je pečlivě vykreslen a animován ve 3D. Nyní vytváří merboye (chlapce s rybím ocasem) pro svůj další velký úkol. V září 2021 však na její slibný začátek studií vrhlo pronásledování v Číně další stín.

„Táta mi zavolal a řekl: ‚Tvou mámu zase zatkli,’“ vzpomíná Lucy.

Lucyina maminka Jen Liou byla převezena do vazební věznice Kchun-ming v čínské provincii Jün-nan, kde ji směl dvakrát navštívit pouze její právník, nikoli však manžel. „Teď se s mámou nesmí setkat ani právník,“ řekla Lucy. „Lidé, kteří tam byli, mi řekli, že prostředí uvnitř detenčního centra je opravdu děsivé.

„Policie poslala případ mé matky podruhé na prokuraturu kolem 30. prosince 2021. Prokuratura se nyní připravuje na její soudní proces, a pokud vím, tyto procesy proti praktikujícím Falun Gongu probíhají tajně. Neoznámí to ani rodinným příslušníkům, ani našemu právníkovi.“

Situace je obzvláště znepokojivá, protože následovníci Falun Gongu ve vězeních nebo pracovních táborech kromě mučení a hrozbě smrti čelí nebezpečí, že jim budou odebrány životně důležité orgány – srdce, ledviny, plíce, játra a další – a prodány za účelem zisku ve státem řízeném transplantačním průmyslu. Případy násilných odběrů orgánů jsou v hledáčku vyšetřování nevládních organizací již od roku 2006. První vyšetřovací zprávu vypracoval bývalý kanadský ministr zahraničí David Kilgour a kanadský advokát David Matas. Více…

Lucy vyjádřila své pochybnosti a řekla, že její počáteční naděje na získání ceny Tibora Madjara se změnila v trýznivé obavy o její rodinu, které jí brání v soustředění. Ale s pomocí místních kanadských příznivců Falun Gongu se dokázala vzchopit a rozhodla se pozvednout svůj hlas, aby se sama aktivně vložila do pomoci svým rodičům a řekla světu o těžkém osudu své matky.

Hlas pro lidi, kteří nemohou mluvit

Když se 18. listopadu 2021 Lucy bok po boku s dalšími praktikujícími Falun Gongu statečně postavila v mrazivém počasí před čínským konzulátem na ulici Svatého Jiří v Torontu, s mikrofonem v ruce požádala čínské i kanadské úředníky o pomoc pro její matku.

„Doufám, že můj příběh osloví ty, kteří v Číně pracují v orgánech činných v trestním řízení, aby přehodnotili, zda uplatňují spravedlnost, nebo spravedlnosti brání,“ řekla Lucy.

Hlasitý projev odvahy, jako byl ten Lucyin, již dříve přiměl kanadské poslance, aby telefonovali do čínských věznic a pomohli praktikujícím Falun Gongu. Jedním z takových případů bylo věznění paní Jing-chua Čchenové, která je nyní v bezpečí v Kanadě, poté co strávila čtyři roky v ženské věznici v provincii Che-pej, kde byla fyzicky a psychicky týrána. Telefonáty ze zahraničí přiměly její věznitele, kteří se obávali mezinárodního ztrapnění komunistické strany, aby situaci kolem Čchenové mírnili, zastavili její mučení a nakonec ji propustili.

V naději, že se jí podaří vězněnou matku ochránit, založila Lucy 1. prosince 2021 petici (zde) adresovanou kanadskému premiérovi.

„Tragédie a trauma, které jsem jako dítě zažila kvůli pronásledování, se nedají popsat slovy,“ uvádí dopise kanadskému premiérovi. „Povstávám… a žádám všechny spravedlivé Kanaďany, poslance a naši vládu, aby mi pomohli a vyzvali čínský komunistický režim k okamžitému propuštění mé matky a ukončení pronásledování Falun Gongu.“

Udržování snu při životě

Před začátkem pronásledování v Číně se členům Lucyiny rodiny dařilo docela dobře a žili si svůj sen, dokud jim komunistický režim ze dne na den nepřevrátil jejich „krásný život“ naruby.

Její otec, Yong Liu, patřil mezi nejlepší umělce v zemi a byl uznávaným učitelem umění. Lucyina maminka byla uznávanou profesorkou angličtiny na Jilin University-Lambton College ve městě Čchang-čchun, partnerské univerzitě Jilin a Memorial University of Newfoundland v Kanadě. Když však viděli, jak se v Čchang-čchunu postupně stupňuje pronásledování Falun Gongu, přimělo je to sbalit se, opustit úspěšnou kariéru a přestěhovat se 3 000 kilometrů do vzdálené provincie Jün-nan, kde nikoho neznali. Naštěstí si tam talentovaný pár rychle zajistil práci univerzitních lektorů. Později však ze strachu před komunistickou stranou rezignovali a žili co nejvíce nenápadným životem.

Celostátní pronásledování je však stejně dostihlo.

„Jednoho dne v zimě roku 2001 se v kampusu objevilo přes dvacet policistů a snažili se matku odvést z učebny,“ vypráví Lucy. „Uklízečka maminku nenápadně vypustila bočními dveřmi požárního východu. Matka opustila areál školy a šla se schovat na bezpečné místo.“

Rodina byla nucena se ukrývat a žít ve vyhnanství. V roce 2012 byl její otec zatčen a odsouzen ke čtyřem letům vězení. Zatímco její otec čelil pronásledování ve vazbě, Lucy, která tehdy studovala ve 12. třídě, se dozvěděla, že její matka byla vyloučena z práce univerzitní lektorky. V roce 2015, kdy se Lucy připravovala na přijetí na špičkovou uměleckou univerzitu, byla její matka odsouzena na tři roky vězení.

Lucy uvedla, že její rodiče zažili mučení, vymývání mozků a nucené otrocké práce. V roce 2018 byli oba její rodiče z vězení propuštěni a rodině se podařilo i v této situaci dát svůj rozbitý život dohromady s houževnatostí a odvahou. Dnes, kdy je její matka znovu zadržována ve vězení, nemůže Lucy uvěřit, že se to děje znovu.

„Po celá léta byli moji rodiče mým útočištěm a štítem, který mě chránil před bouřemi a hromobitím uprostřed pronásledování,“ říká Lucy. „Dnes bych chtěla být štítem pro své rodiče a pro hodnoty, které jsou jim drahé v srdci i v životě.“

Lucy nedávno promluvila na kameru, aby pomohla vytvořit video (zde), v němž žádá o podporu pro co nejrychlejší propuštění své matky a o pomoc při ukončení více než dvě desetiletí trvajícího pronásledování příznivců Falun Gongu v Číně.

Kromě práce pro společnost Disney nebo Pixar Lucy touží jednoho dne využít digitální animaci k tomu, aby upozornila na to, co se odehrává v Číně. Představuje si také, že by pomocí CGI ukázala lidem „světlou stránku Falun Gongu“, krásu jeho tří základních ctností, kterými jsou pravdivost, soucit a snášenlivost, podobně jak se jí podařilo zapůsobit na porotce s její 3D tanečnicí.

„Vím, že pronásledování, všechny tyto věci, se dějí kvůli médiím a propagandě,“ říká Lucy. „Chci touto animační metodou vytvořit film o pravdě o pronásledování. Film je velmi dobrý způsob, jak ovlivnit situaci.“

„Chci vytvořit film o příběhu mé rodiny, ukázat, jak nám naše víra darovala krásný život, a také umožnit lidem vidět pronásledování ze strany čínského režimu,“ dodává mladá studentka kanadské univerzity.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.