Mimi Nguyen Ly

11. 3. 2022

Podle americké představitelky se Spojené státy snaží zabránit tomu, aby Rusko převzalo kontrolu nad ukrajinskými zařízeními pro biologický výzkum.

Na slyšení v senátním výboru pro zahraniční vztahy 8. března se senátor Marco Rubio otázal náměstkyně ministra zahraničí pro politické záležitosti Victorie Nulandové, zda má Ukrajina chemické nebo biologické zbraně.

„Ukrajina má biologická výzkumná zařízení, u nichž se nyní docela obáváme, že by je ruské síly mohly chtít získat pod kontrolu, takže s Ukrajinci pracujeme na tom, jak zabránit, aby se jakýkoli z těchto výzkumných materiálů dostal do rukou ruských sil, pokud by se přiblížily,“ řekla Nulandová.

Senátor Rubio k tomu uvedl: „Jsem si jistý, že víte, že ruské propagandistické skupiny již uvádějí nejrůznější informace o tom, jak odhalily spiknutí Ukrajinců s cílem vypustit v zemi biologické zbraně, a to za koordinace NATO. Pokud by došlo k incidentu nebo útoku biologickými či chemickými zbraněmi uvnitř Ukrajiny, máte nějaké pochybnosti o tom, že by za tím na 100 procent stáli Rusové?“

„Nepochybuji o tom, pane senátore,“ odvětila Nulandová a dodala: „Je to klasická ruská technika – svalit vinu za to, co sami plánují, na toho druhého.“

Rusko protlačuje obvinění, že laboratoře na Ukrajině financované Spojenými státy vyvíjejí biologické zbraně, ale Spojené státy a Ukrajina tvrdí, že laboratoře slouží k zabránění útokům biologickými zbraněmi a patogeny.

Ruská obvinění

Ruské ministerstvo obrany vydalo na sociální síti Telegram prohlášení, v němž obvinilo Ukrajinu, že zničila patogeny zkoumané v laboratoři na Ukrajině, kterou podle ministerstva financuje americké ministerstvo obrany.

„Během speciální vojenské operace byly odhaleny skutečnosti, že kyjevský režim nouzově zlikvidoval stopy po vojenském biologickém programu financovaném ministerstvem [obrany] USA, který byl realizován na Ukrajině,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení z 6. března.

V prohlášení se uvádí, že ruské ministerstvo obdrželo dokumenty, z nichž vyplývá, že ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zaslalo 24. února všem biologickým laboratořím pokyn k urychlené likvidaci „uskladněných zásob nebezpečných patogenů“, včetně moru, antraxu, tularémie a cholery.

Čínský režim 7. března také zopakoval ruská tvrzení o biologických laboratořích. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí sdělil deníku The Epoch Times, že tato tvrzení jsou „ruská propaganda a naprostý nesmysl“.

„Taková ruská tvrzení byla přesvědčivě a opakovaně vyvrácena v průběhu mnoha let. Jak jsme celou dobu říkali, Rusko si bude vymýšlet falešné záminky, aby ospravedlnilo své strašlivé akce na Ukrajině,“ podotkl mluvčí.

Taková tvrzení se ve státních ruských médiích objevovala již několik týdnů před invazí na Ukrajinu 24. února.

„Od konce února došlo k pozoruhodnému zesílení ruských obvinění, že Ukrajina vyvíjí jaderné nebo biologické zbraně. Tato rétorika je dlouhodobá, ale v současné době je pravděpodobně zesilována jako součást zpětného ospravedlnění ruské invaze na Ukrajinu,“ uvedlo britské ministerstvo obrany v prohlášení z 8. března.

Co říkají USA a Ukrajina

Agentura pro snižování obranných hrozeb, úřad spadající pod americké ministerstvo obrany, uvedlo již dříve ve videu z ledna letošního roku, že ukrajinské laboratoře nevyvíjejí biologické zbraně.

Ve stejném videu okomentoval Chris Park, úředník ministerstva zahraničí, že tvrzení Ruska a Číny o „podezřelé činnosti“ v laboratořích na Ukrajině jsou „čistá dezinformace“.

Velvyslanectví USA na Ukrajině v dubnu 2020 vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že Program snižování biologických hrozeb (BTRP) „spolupracuje s ukrajinskou vládou na konsolidaci a zabezpečení patogenů a toxinů, které jsou předmětem bezpečnostního zájmu, v ukrajinských vládních zařízeních, a zároveň umožňuje mírový výzkum a vývoj vakcín“.

Program rovněž pracuje na tom, „aby Ukrajina mohla odhalit a nahlásit ohniska způsobená nebezpečnými patogeny dříve, než začnou představovat bezpečnostní hrozbu nebo hrozbu pro stabilitu“, uvádí se v prohlášení.

„Naše společné úsilí pomáhá zajistit, aby se nebezpečné patogeny nedostaly do nesprávných rukou,“ uvádí se v prohlášení.

Program podpory ukrajinských laboratoří byl zahájen krátce po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Jedním z jeho cílů bylo snížit hrozbu existujících programů zbraní hromadného ničení v bývalých sovětských republikách.

V rámci programu Ukrajina a Spojené státy uzavřely dvě partnerské dohody: jednu v roce 1993 a druhou v roce 2005. Hlavní ukrajinská bezpečnostní agentura, Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU), upřesnila dohody v příspěvku na Facebooku z května 2020.

„Od roku 1993 platí dohoda o poskytování pomoci našemu státu při likvidaci strategických jaderných zbraní a prevenci šíření zbraní hromadného ničení. Jedním z [bodů] je včasné odhalování a prevence ohnisek nákazy způsobené nebezpečnými patogeny,“ uvádí se v příspěvku.

V roce 2005 podepsalo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo obrany USA rámcovou dohodu (pdf) o prevenci „šíření technologií, patogenů a znalostí, které by mohly být použity při vývoji biologických zbraní“, napsala SBU.

V rámci dohody z roku 2005 byla řada státních laboratoří v ukrajinských městech Oděsa, Charkov, Lvov, Kyjev, Vinnycja, Cherson a Dněpropetrovsk modernizována prostřednictvím některých projektů oprav nebo obnovy vybavení, uvedla SBU.

Na Ukrajině „nejsou žádné zahraniční biologické laboratoře“, prohlásila rovněž SBU a dodala, že příslušné laboratoře vlastní a financuje ukrajinská vláda. „Zdůrazňujeme, že tyto laboratoře jsou financovány ze státního rozpočtu podřízeného ministerstvu zdravotnictví a Státní službě Ukrajiny pro bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele.“

V dokumentu z roku 2005 se mezitím uvádí, že „celkové náklady Ministerstva obrany USA na veškerý materiál, školení a služby poskytované podle této dohody a související výdaje činí až patnáct milionů amerických dolarů“. Spis uvádí, že pomoc Pentagonu ukrajinskému ministerstvu zdravotnictví zahrnuje „společný biologický výzkum, detekci a reakci na biologické hrozby a zlepšení ochrany, kontroly a odpovědnosti za biologický materiál“.

Andrew Weber, vedoucí pracovník Rady pro strategická rizika a člen představenstva Asociace pro kontrolu zbrojení, řekl 3. března agentuře AFP, že Pentagon „nikdy na Ukrajině biologickou laboratoř neměl“.

Podle Webera je poslání zdravotnických laboratoří „podobné americkému Centru pro kontrolu a prevenci nemocí“. Laboratoře „v poslední době sehrály důležitou roli při zastavení šíření covidu-19“, uvedl.

Zdroj.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.