Redakce Epoch Times

16. 3. 2022

V úterý večer se v ukrajinské metropoli setkali český premiér Petr Fiala, polský premiér Mateusz Morawiecki, polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński a slovinský premiér Janez Janša s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící invazi ruské armády.

„V době, kdy mnoho velvyslanců opustilo Ukrajinu v souvislosti s plnou invazí Ruské federace, se tito hodnostáři, představitelé svých krásných nezávislých evropských států, ničeho nebojí, více jim záleží na našem osudu a jsou zde, aby nás podpořili. To je velký odvážný, správný a přátelský krok. A jsem si jistý, že s takovými přáteli, s takovými zeměmi, s takovými sousedy a partnery skutečně dokážeme zvítězit,“ řekl podle ukrajinské prezidentské kanceláře Volodymyr Zelenskyj novinářům po jednání.

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil podle ČTK večer před novináři český premiér Petr Fiala po setkání se Zelenským. Podle šéfa české vlády byl hlavním cílem dnešní návštěvy předat vzkaz, že Ukrajina není sama.

Premiéři a ukrajinský prezident na tiskové konferenci po jednání. (kancelář ukrajinského prezidenta)

„Putin musí znát a rozumět této jednoduché pravdě, na kterou zřejmě zapomněl – že tyrani odcházejí a zlo pomíjí. Zlo nevytváří budoucnost. Nesmrtelná je svoboda a pravda, dobro a spravedlnost. Pomáháme našim ukrajinským sousedům bojovat za tyto nejvyšší, nejkrásnější hodnoty – lidské, duchovní, ty, které nás činí dobrými, čestnými a spravedlivými lidmi. Chtěl bych za to poděkovat odvážným ukrajinským vojákům, poděkovat všem, kteří po zuby ozbrojeni bojují v tomto nerovném boji. Uděláme vše pro to, aby Ukrajina zvítězila,“ uvedl po setkání na svém facebookovém účtu polský premiér Morawiecki.

Jednání byla podle Zelenského zaměřena na bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, posílení sankcí proti Rusku a také na perspektivy členství Ukrajiny v Evropské unii.

Tři ministerské předsedy na setkání s prezidentem Zelenským doprovázel také polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, jehož bratr, někdejší prezident Lech Kaczyński, v roce 2008 odjel do Gruzie, která bojovala s proruskými separatisty i ruskými jednotkami, aby podpořil její vedení. Připojili se k němu tehdy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska. Lech Kaczyński zemřel v dubnu 2010 při leteckém neštěstí na západě Ruska, poznamenala ČTK.

Premiéři jednají s ukrajinským prezidentem. (kancelář ukrajinského prezidenta)

Morawiecki dnes podle ČTK na Facebooku rovněž ocitoval tehdejší výrok Lecha Kaczyńského: „Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, pozítří pobaltské státy a později přijde možná čas i na moji zemi, na Polsko.“

Fiala podle ČTK sdělil, že cesta do Kyjeva je zorganizována po konzultacích s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Bruselská korespondentka BBC Jessica Parkerová na svém Twitteru nicméně uvedla, že nejmenovaný představitel EU zdůraznil, že trojice premiérů nedostala od EU žádný konkrétní „mandát“ a předseda Evropské rady Charles Michel prý upozornil na „bezpečnostní rizika“.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.