Isabel van Brugen

16. 3. 2022

Ruské síly obsadily nemocnici v obléhaném ukrajinském městě Mariupol a podle regionálního vůdce Pavla Kyrylenka vzaly nejméně 400 lidí jako rukojmí.

Ve svém prohlášení v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Kyrylenko uvedl, že do regionální nemocnice intenzivní péče v Mariupolu bylo z okolních domů „nahnáno“ asi 400 lidí.

Kyrylenko citoval zaměstnance nemocnice, který uvedl, že je „nemožné dostat se z nemocnice ven“.

„Tvrdě se střílí, sedíme ve sklepě,“ řekl Kyrylenkovi zaměstnanec nemocnice. „Už dva dny nemohou do nemocnice jezdit auta. Kolem nás hoří výškové budovy.“

„Nemůžeme odejít,“ sdělil prý zaměstnanec vedoucímu.

Kyrylenko uvedl, že nemocnice byla o několik dní dříve „prakticky zničena“ ruskými vojsky, ale že pracovníci s pacienty nadále zůstávají v suterénu, kde jsou nadále ošetřováni.

„V hlavní budově spadly podlahové desky z bombardování,“ napsal.

Kyrylenko ve svém příspěvku vyzval mezinárodní organizace pro lidská práva, aby reagovaly na toto „kruté porušování norem a mravů války, a na tyto ohavné zločiny proti lidskosti“.

mariupol nemocnice
Na tomto starším snímku z roku 2015 je 30letý prodavač zraněný v nemocnici na pohotovosti v důsledku ostřelování města Mariupol. (Foto: Oleksandr Stashevskiy / AFP via Getty Images)

„Rusko a každý občan zapojený do zločinů na Ukrajině musí být potrestán!“ napsal Kyrylenko.

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že ruské síly se pokoušejí zablokovat město ze západního a východního okraje města. „Dochází ke značným ztrátám,“ uvedl v příspěvku na Facebooku Generální štáb.

„Nejhorší situace zůstává v oblasti Mariupolu,“ dodává v příspěvku Generální štáb.

Mariupol se v posledních dnech stal terčem silného ostřelování ruských vojenských sil, podle ukrajinských úřadů bylo ve městě zabito 2 500 lidí. Ukrajinští představitelé uvedli, že při útoku na mariupolskou nemocnici byli minulý týden zabiti tři lidé.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč uvedl, že Rusko záměrně brání evakuaci civilistů z Mariupolu, protože se mu nepodařilo strategicky důležité město obsadit. Ovládnutí Mariupolu by Rusku umožnilo propojit promoskevské enklávy na východě s Ruskem anektovaný Krymem na jihu.

mariupol
Lidé navštěvují své příbuzné zraněné v důsledku ostřelování v Mariupolu místní nemocnici již v roce 2015. (Oleksandr Stashevskiy / AFP via Getty Images)

Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko ve středu informoval, že v bojích ve městě byl zabit čtvrtý ruský generál. Geraščenko uvedl, že generálmajor Oleg Mitjajev, 46 let, zemřel v úterý při ostřelování Mariupolu. Rusko zatím úmrtí nepotvrdilo.

Ruská strana popřela, že by se zaměřila na civilisty nebo civilní infrastrukturu.

Moskva označuje své vojenské akce na Ukrajině za „speciální vojenskou operaci“, jejímž cílem je odzbrojit armádu a sesadit politické představitele země, o nichž Kreml tvrdí, že jsou nebezpeční nacionalisté.

Ukrajina a její západní spojenci označují ruskou invazi za neopodstatněný akt agrese.

Na této zprávě se podílel Tom Ozimek.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.