Nick Ciolino

18. 3. 2022

Bílý dům se vyhnul otázkám souvisejícím s probíhajícím vyšetřováním syna amerického prezidenta, Huntera Bidena, ministerstvem spravedlnosti a jeho nechvalně proslulého notebooku.

O laptopu obsahujícím e-maily s podrobnostmi o tom, jak Hunter využíval politickou moc svého otce jako páku při svých zahraničních obchodech, poprvé informoval deník New York Post několik týdnů před prezidentskými volbami 2020.

V této souvislosti vydal tento týden deník The New York Times zprávu, ve které tvrdí, že pravost e-mailů potvrzuje s odvoláním na anonymní zdroje. S tímto tvrzením byla ve čtvrtek konfrontovaná tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, když byla novináři dotázána, zda prezident změnil svůj názor na to, že zpráva deníku Post z roku 2020 je „snůška nesmyslů“ a „nastrčená Ruskem“.

„Odkázala bych vás na ministerstvo spravedlnosti a také na zástupce Huntera Bidena. On pro vládu nepracuje,“ odpověděla Psakiová.

Když byla dotázána, zda si stojí za svým výrokem z října 2020, že zpráva Postu je „ruská dezinformace“, Psakiová odpověděla totožně: „Odkázala bych vás na ministerstvo spravedlnosti a na zástupce Huntera Bidena. Jsem mluvčí Spojených států. On nepracuje pro Spojené státy.“

Článek v deníku Post citoval e-maily, které popisují, jak Hunter představil svého otce, tehdy viceprezidenta Joea Bidena, jednomu z vrcholných manažerů ukrajinské energetické firmy Burisma Holdings necelý rok předtím, než Biden starší tlačil na ukrajinskou vládu, aby zbavila funkce prokurátora, který tuto společnost vyšetřoval.

Předchozí spolupráce Bidena mladšího s Burismou vyvolala obavy ze střetu zájmů a byla jedním z témat, které vznesl bývalý prezident Donald Trump při telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v červenci 2019. Právě tento telefonát následně odstartoval události vedoucí k prvnímu Trumpovu impeachmentu.

Psakiová a několik dalších předních členů Bidenovy kampaně s odvoláním na dopis podepsaný desítkami bývalých členů zpravodajských služeb, odmítli zprávu listu Post a označili ji za „ruskou dezinformaci“. Twitter a Facebook zprvu zakázaly odkazy na článek Postu, než o několik dní později změnily svůj postoj pod tlakem republikánů, kteří obvinili technologické společnosti ze zaujaté politické cenzury.

Deník The New York Times, který původně označil článek listu Post za „nepodložený“, ve středu zveřejnil zprávu o probíhajícím federálním vyšetřování Hunterových daňových přiznání, ve které tvrdí, že jeho anonymní zdroj ověřil pravost e-mailů z Hunterova notebooku. Příběh v Timesech také podrobně popisuje komunikaci mezi Hunterem Bidenem a manažery společnosti Burisma, kteří domlouvali schůzku s tehdejším viceprezidentem Joe Bidenem.

Americké ministerstvo spravedlnosti ani právní zástupce Huntera Bidena nereagovali na žádosti o komentář do doby zveřejnění této zprávy.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.