Eva Fu

29. 3. 2022

Kanadský herec Keanu Reeves se dostal do hledáčku čínského režimu kvůli svému vystoupení na koncertu spojeném s podporou Tibetu na protest proti vyhlazování tibetské kultury. Filmové trháky, v nichž se Reeves objevuje, od série Matrix po Johna Wicka, zmizely prakticky ze všech největších čínských streamovacích platforem, jako jsou iQiyi a Tencent. Vyhledávání hercova jména na těchto platformách nyní nepřináší žádné výsledky.

Komunistická strana Číny zaznamenala Reevesovu účast na virtuálním koncertu, který se konal 3. března. Více…

Koncert pořádal Tibet House, nezisková organizace se sídlem v New Yorku, která byla založena na žádost tibetského duchovního vůdce dalajlámy, který žije v exilu v Indii, kde založil stínovou tibetskou vládu, kterou Peking označil za separatistickou.

Podle deníku Los Angeles Times, který o odstranění Reevesovy filmografie informoval jako první, bylo z čínské platformy Tencent Video vymazáno nejméně 19 filmů, v nichž Reeves hraje.

Reeves koncem ledna sklidil hněv čínských nacionalistů a čínských státních médií, když se objevily zprávy o jeho plánech zúčastnit se protibetské akce (koncertu). Bylo to zhruba měsíc poté, co se dostal do čínských kin čtvrtý díl matrixovské série, Matrix: Vzkříšení (The Matrix Resurrections). To bylo v době po uvolnění přísných omezení čínského režimu na dovoz filmů.

Pravděpodobně trollský účet na čínských sociálních sítích, který sdílel dva snímky obrazovky se zprávou o jeho chystané účasti na koncertu, tehdy uvedl, že herec je „zmatený“.

„Opravdu se tito herci nebojí ztráty čínského trhu?“ stálo v příspěvku, který získal tisíce lajků. Mnohé filmy byly v Číně zakázány a Hollywood si již zvykl vytvářet speciální verze filmů pro čínský trh, nebo měnit scénáře tak, aby vyhovovaly čínských státním cenzorům, jako například ve filmu Doktor Strange.

Společnost Marvel vemi pravděpodobně cenzurovala snímek Doctor Strange, aby se vyhnula kritice čínského režimu, když záměrně zaměnila původní komiksovou postavu tibetského mnicha (Prastarý) za mnišku keltského původu (teď Prastará). Změnili její oděv i národnost, aby se snímek dostal i do kin v Číně. Více…

Internetová cenzurní mašinérie v Číně kupodivu čekala nejméně deset dní, než se v tichosti pustila do práce, čímž některé čínské fanoušky zaskočila. Zmatení uživatelé se 13. března začali na čínské sociální síti Weibo nahlas ptát, proč najednou nemohou sledovat sérii Matrix.

Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová hovoří na obrazovce během předávání cen The Game Awards 2021 v Microsoft Theater v Los Angeles, 09. prosince 2021. (Kevin Winter / Getty Images)
Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová hovoří na obrazovce během předávání cen The Game Awards 2021 v Microsoft Theater v Los Angeles, 09. prosince 2021. (Kevin Winter / Getty Images)

Reeves se tak zařadil na stále se rozšiřující seznam západních celebrit, které se dostaly do křížku s čínským režimem, protože se nedržely jeho politické linie.

Brad Pitt nevkročil do Číny téměř 20 let poté, co ztvárnil rakouského horolezce ve filmu Sedm let v Tibetu. Bývalý hráč NBA Enes Kanter loni hlasitě kritizoval potlačování Tibetu ze strany čínského režimu a společnost Tencent kvůli tomu zrušila přenosy zápasů jeho týmu.

Americké zpěvačce Katy Perry bylo zamítnuto čínské vízum pro nadcházející přehlídku Victoria’s Secret v Šanghaji poté, co čínské úřady zjistily, že si zpěvačka během koncertu v Tchaj-peji v roce 2015 přehodila přes šaty tchajwanskou vlajku jako pláštěnku.

V roce 2015 odmítla Komunistická strana Číny kanadské královně krásy Anastasii Lin umožnit účast na finále Miss World ve městě Sanya poté, co kritizovala zacházení s příznivci meditační praxe Falun Gong v Číně, kteří čelí násilným represím od roku 1999. Více…

Česká Miss World Natálie Kotková se s kanadskou královnou krásy setkala v Praze v roce 2016. Více…

Miss World Canada Anastasia Linová promlouvá ke svým příznivcům na akci pořádané na její počest v klubu Spoke v centru Toronta 15. prosince 2015. (Matthew Little / Epoch Times)

Ne všichni čínští internetoví uživatelé byli s postupem cenzorů spokojeni.

„Právě jsem zhlédl polovinu [filmu Matrix Revolutions] a chystal jsem se ho dokoukat, a teď je stažený z regálu,“ napsal jeden z uživatelů Weibo a přidal emoji plačícího obličeje.

Jiný situaci komentoval: „Nemám slov. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů!“ uvedl uživatel.

Další napsal, že poté, co se dozvěděl o zablokování trilogie Matrix, si narychlo koupil blu-ray disky s trilogií, a dodal, že se musí spokojit s tím, že se „předstírá, že čtvrtý [díl] neexistuje“.

Někteří také pociťovali bezmoc, když se setkali s rozsáhlým cenzurním zásahem Pekingu.

„Nesouhlasím se zákazem Keanu Reevese, i když to, jestli s tím souhlasím nebo ne, mi nepomůže,“ stálo v jednom z příspěvků.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.