Redakce Epoch Times

21. 4. 2022

Federální soudce 18. dubna zrušil nařízení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o používání masek v letadlech a jiných prostředcích veřejné dopravy.

Americká okresní soudkyně Kathryn Kimball Mizelleová uvedla, že předpis CDC překračuje zákonné pravomoci agentury, protože jeho provádění porušuje správní právo. Mizelleová, Trumpem jmenovaná úřednice se sídlem na Floridě, nařídila agentuře, aby v reakci na žalobu podanou organizací Health Freedom Defense Fund toto pravidlo celostátně zrušila.

CDC porušilo zákon o správním řízení, protože před zavedením mandátu v únoru 2021 nepodalo oznámení a nedodrželo třicetidenní lhůtu pro podání připomínek, napsala soudkyně Mizelleová v 59stránkovém souhrnném rozsudku.

„V době, kdy CDC vydalo mandát, probíhala pandemie covidu-19 již téměř rok a případů onemocnění covidem-19 ubývalo,“ napsala soudkyně. „Toto načasování vyvrací domněnku CDC, že jeho opatření bylo natolik naléhavé, že třicetidenní lhůta pro podání připomínek byla v rozporu s veřejným zájmem. Stejně tak prodlení CDC s vydáním pověření dále podkopává jeho postoj.“

Soudkyně napsala, že veřejné připomínky jsou v tomto případě nezbytné, protože mandát by „omezil jejich rozhodnutí a jednání prostřednictvím hrozeb a občanskoprávních a trestních sankcí“.

Mizelleová rovněž konstatovala, že mandát, který byl uložen v únoru 2021, překračuje zákonné pravomoci CDC.

Agentura tvrdila, že zákon o službách veřejného zdraví z roku 1944 jí dává pravomoc regulovat cestující, ale soudkyně s tím nesouhlasila a zjistila, že zákon dává agentuře pouze možnost „přímo regulovat jednotlivce, pouze pokud cestují do Spojených států ze zahraničí nebo se důvodně domnívají, že jsou nakaženi přenosnou nemocí v kvalifikovaném stadiu“.

CDC ani Bílý dům na žádosti o komentář nereagovaly.

Cestující, kteří mají téměř všichni na obličeji roušky, nastupují 3. května 2020 v New Yorku do letadla společnosti American Airlines do Charlotte. (Eleonore Sens / AFP via Getty Images)

Hlavní americké letecké společnosti a Amtrak zrušily povinnost používat masky pro cestující

Bidenova administrativa uvedla, že nebude prosazovat nařízení o používání respirátorů, dokud federální úřady nepřezkoumají rozhodnutí federálního soudce, podle něhož bylo toto nařízení nezákonné. Hlavní americké letecké společnosti a další dopravní subjekty se rozhodly od tohoto nařízení upustit.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které mandát vydalo v roce 2021, uvedlo, že příkaz již není v platnosti kvůli rozhodnutí soudu.

Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA) samostatně uvedl, že s okamžitou platností přestane uplatňovat svou směrnici, která vyžadovala nošení respirátorů na letištích a v letadlech.

Z původních článků [1] a [2] newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K. Na článcích se podíleli Jack Phillips, Zachary Stieber a Isabel van Brugen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.