Jack Phillips

21. 4. 2022

Dlouholetý člen Sněmovny reprezentantů USA potvrdil, že v Kongresu se v současné době vyšetřují zahraniční obchodní transakce prezidentova syna Huntera Bidena. Podle tohoto zdroje republikáni zřejmě v současné době mají k dispozici notebook, který údajně patřil prezidentovu synovi a který FBI předal majitel jedné opravny počítačů.

V nedělním rozhovoru pro televizi Fox News republikán Darrell Issa ze státu Kalifornie uvedl: „Máme ten laptop“ a „zatím vyšetřujeme“. Issa označil nálezy v laptopu za „poklad“ a poté řekl, že „budeme potřebovat zvláštního prokurátora“, který by prověřil další obvinění týkající se Bidenových obchodních vztahů v různých zemích, včetně Číny.

Na laptopu je „přímá komunikace mezi [prezidentem Joem Bidenem] a jeho synem“, „dobrý vhled do toho, jak zkažený a zranitelný Hunter Biden byl“, a „některé věci, které dělal“, řekl Issa a dodal, že na pevném disku jsou fotografie, které údajně ukazují „drogové doupě“ Bidena mladšího.

Mladší Biden sice popřel, že by se ve svých obchodních vztazích dopustil jakéhokoli pochybení, veřejně však přiznal, že se v minulosti potýkal se zneužíváním návykových látek.

Současný prezident Joe Biden (demokrat) již dříve kategoricky popřel, že by se jeho syn podílel na jakýchkoli pochybných obchodních dohodách, a prohlásil, že o žádných jeho obchodech neměl povědomí a ani o nich spolu nemluvili.

Federální úřad pro vyšetřování FBI uvedl, že hardware převzal poté, co jej jeho majitel (pravděpodobně Hunter Biden) nechal v roce 2019 opravit v jednom obchodě ve státě Delaware a už se pro něj nevrátil.

O jeho existenci poprvé informoval v říjnu 2020 deník New York Post. Informace se tehdy dostaly na veřejnost jen několik dní před prezidentskými volbami, v nichž kandidovali Joe Biden a tehdejší prezident Donald Trump. Platformy Twitter, Facebook a další sociální sítě se následně aktivně zasadily o rozsáhlá omezení šíření tohoto článku a blokovaly účty uživatelům, kteří článek sdíleli, včetně tehdejší mluvčí Bílého domu a dalších.

Twitter také deníku New York Post na více než dva týdny zablokoval účet, ačkoli se podnikání Huntera Bidena hojně zmiňovalo v druhé prezidentské debatě mezi Trumpem a Joem Bidenem.

Twitter a další média ospravedlňovaly blokování zpráv tím, že notebook ani jeho obsah nejsou autentické. Od března 2022 však deníky New York Times, Washington Post a další média začaly potvrzovat pravost notebooku, což znovu vyvolalo zájem o zahraniční obchodní transakce Bidena mladšího v době, kdy jeho otec zastával post viceprezidenta USA.

Minulý měsíc Issa mediálním domům potvrdil, že v souvislosti s článkem deníku New York Post a s tím, zda byl před volbami uměle potlačen na internetu, zaslal žádosti o uchování záznamů a dokumentů velkým technologickým společnostem, spolupracovníkům Bílého domu a bývalým představitelům amerických zpravodajských služeb.

Zpráva deníku New York Postu uváděla, že e-maily pocházející z notebooku naznačují, že došlo ke schůzce mezi Joe Bidenem, Hunterem Bidenem a ukrajinskými podnikateli. O několik dní později se v říjnu 2020 přihlásil Tony Bobulinski, bývalý obchodní spolupracovník Bidenových, a tvrdil, že Joe Biden byl tím „velkým chlápkem“, na kterého se odkazovalo v e-mailech o navrhovaných platbách a akciových podílech na Bidenově obchodních transakcích s čínským energetickým konglomerátem.

V současné době probíhá federální vyšetřování Huntera Bidena vedené úřadem státního zástupce ve státě Delaware, které se týká obchodních a finančních aktivit z doby, kdy byl jeho otec viceprezidentem za vlády Baracka Obamy (demokrat).

V době, kdy bylo oznámeno zahájení vyšetřování, Biden mladší uvedl: „[Beru] tuto záležitost velmi vážně, ale jsem přesvědčen, že profesionální a objektivní přezkoumání těchto záležitostí prokáže, že jsem své záležitosti vedl legálně a náležitě, a to i s využitím profesionálních daňových poradců“.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.