Sluneční období: Obilný déšť (20. dubna až 4. května)

Takzvaná „sluneční období“ tvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.

S postupujícím jarem přibývá také dešťů a vlhkosti. Tato vláha podporuje život. Období zvané „Obilný déšť“ signalizuje, že je čas na vydatný déšť, který vyživuje všechna zrna. Vytváří se tím tlak na stébla obilí, aby plodila, na květiny, aby kvetly, a na lidi, aby vyšli ven a zbavili se nepříjemných pocitů.

V období Obilného deště, které trvá ve dnech od 20. dubna do 4. května se naše tělo zahřívá a zároveň trpí vysokou vlhkostí, což může vést k bolestem nervů, kloubů, pocitu tlaku, ale i k pocitům úzkosti a hněvu. Lidé se sklonem k zadržování vody mohou v tomto období pociťovat napětí svalů v dolní části těla, bolesti kloubů a otoky.

Je důležité věnovat pozornost svému fyzickému a duševnímu zdraví a umět se vyrovnat s negativními emocemi. Změna ročního období a výskyt alergií mohou být pro některé lidi velmi náročné. Panuje mylná představa, že počet sebevražd stoupá v období Vánoc, ale historicky je tento počet ve skutečnosti vyšší v období od poloviny dubna do začátku května – to je důrazná připomínka, že je třeba v tomto období věnovat zvýšenou péči sobě i ostatním. Obilný déšť je posledním ze šesti slunečních jarních období.

Najděte si čas na čaj

Obilný déšť není jen dobou, kdy dozrává obilí, ale také dobou, kdy se pěstitelé čaje těší z první sklizně – zdravé odměny za jejich tvrdou práci. Vychutnávání čerstvě uvařeného čaje z čajových zahrad je v tomto období oblíbenou činností v celé jihovýchodní Asii. Velké množství srážek však pěstování čaje nesvědčí, protože může poškodit jemné listy rostliny.

Vlivem vysokých teplot a nadbytku srážek rostliny rostou příliš rychle, což ovlivňuje chuť jemných a prvotřídních čajů – podobně jako je tomu u vinné révy. Čaj sklizený před obilným deštěm se nazývá yu qian cha, což znamená „čaj před silným deštěm“. Čaje z této doby jsou nejpříznivější pro hydrataci a prevenci zánětů v těle a věří se, že posilují zdraví a dlouhověkost.

Vychutnejte si posilující jarní čaj. (cottonbro/Pexels)

Vzpoura pivoněk

Většina kvetoucích rostlin rozkvétá před tímto slunečním obdobím, s výjimkou pivoňky, která je květinou spojovanou právě s Obilným deštěm. Podle čínské legendy jednou císařovna Wu Ce-tchien z dynastie Tchang nařídila, aby v hluboké zimě vykvetly všechny květiny v její královské zahradě ve starobylém hlavním městě Čchang-anu. Květiny, které se bály císařovniny moci, všechny rozkvetly, kromě pivoňky. To císařovnu rozzuřilo a nařídila, aby byla pivoňka přemístěna do města Luoyang. Tam pivoňka od té doby kvete.

Život v harmonii s obilným deštěm

Existuje mnoho věcí, které můžete dělat, abyste se s tímto slunečním obdobím zharmonizovali:

Navštěvujte otevřená prostranství s krásným výhledem, abyste uklidnili své oči a mysl.

Cvičte a trochu se zapoťte. To je dobré ke zlepšení krevního oběhu a snížení tlaku.

Vyhýbejte se vycházkám v dešti, abyste se ochránili před nachlazením.

Masírujte nebo stimulujte konečky prstů, abyste si pomohli zachovat klid. Nehtem palce jedné ruky silně tlačte na konečky prstů opačné ruky. Těchto 10 bodů se nazývá shi xuan xue, což znamená „10 bodů úlevového ventilu“. To může přinést okamžitou úlevu, když se člověk cítí rozrušený, rozzlobený nebo v depresi.

Sezonní potraviny

Mezi potraviny vhodné pro toto období patří ryby, japonské fazole natto, chřest, bílý nebo černý sezam, hrušky, červené fazole, tofu, tempeh, pšeničné klíčky a zelenina s bíle zbarvenými kořeny, jako jsou batáty nebo ředkvičky. Příjem velkého množství vitaminu B a zinku může zmírnit nepříjemné pocity v tomto období a zvýšit hladinu energie. Pro ochranu jater se vyhýbejte kyselým potravinám. Také se vyhýbejte kořeněným a smaženým jídlům.

Ke konzumaci se hodí zázvor, vanilka a citrusová kůra. Zelené a květinové čaje – například měsíček, růže, jasmín a chryzantéma – jsou pro toto období velmi prospěšné.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.