Epoch Times Německo

12. 5. 2022

Světová špička v oblasti klasického čínského tance, soubor Shen Yun Performing Arts sídlící v New Yorku, navštívila Německo, kde v celkem osmi největších městech uspořádala více než 40 představení. Díky starobylým tradicím, příběhům o naději a akrobatickým tanečním technikám okouzlila i diváky na jevišti berlínského divadla, kde si mohli vychutnat tuto renesanci čínské kultury staré 5 000 let.

Jon Barsby, viceprezident společnosti Rolls Royce v Berlíně, který navštívil Shen Yun v berlínském divadle Theater am Potsdamer Platz, byl nadšen úrovní představení. „Tanec byl báječný,“ říká Barsby, který obdivoval „skvělou rozmanitost sólových tanců“.

S nápadem navštívit představení přišla jeho žena, a tak do doby, než společně usedli do divadla, neměl tušení, co může očekávat.

Již po první polovině vystoupení měl velmi pozitivní pocit, který popsal následujícími slovy: „Je to povznášející představení, v tanečnících je mnoho energie.“

Viceprezident společnosti Rolls Royce ocenil koordinaci mezi účinkujícími a „souhru různých materiálů a látek“, které se objevují v jednotlivých příbězích. Barsby je považuje některé příběhy za „velmi zajímavé“.

„Obzvlášť se mi líbil moderní příběh s nehodou a operací dcery,“ říká Barsby o tanečním příběhu „Šílenství na konci dnů“, který odhaluje temné tajemství současné Číny. Umělecké ztvárnění současných událostí ukazuje, jak jsou mírumilovní lidé v Číně zabíjeni kvůli své víře a jsou jim násilím odebírány orgány. Umělci ze Shen Yun však dokáží i takto závažná témata citlivě zpracovávat do příběhů, které mají duchovní poselství provázené nadějí.

Soubor Shen Yun je vždy doprovázen unikátním živým orchestrem, který kombinuje západní a východní nástroje.

Pan Barsby, který již dlouho neviděl žádné divadelní představení, si během první poloviny neustále říkal, jak „fenomenální je zvuk tohoto orchestru“, a po představení dodal. „Byl fantastický.“

Bývalá baletní tanečnice: „rozmanité, symbolické a duchovní“

Lou Taufenbachová, bývalá baletka. (Televize NTD)

První slova bývalé baletní tanečnice Lou Taufenbachové, kterými zhodnotila večerní představení Shen Yun v berlínském Theater am Potsdamer Platz, zněla: „Velmi krásné, působivé.“

Bývalá baletka, která se v Paříži věnovala klasickému baletu i herectví, přišla 1. května na odpolední představení s manželem a třemi ze čtyř dětí.

Pochvalovala si zážitky z „kombinace klasického baletu a těchto neuvěřitelných, pružných, akrobatických skoků“. Klasický čínský tanec je starý několik tisíc let, tančí se na plosce nohou, nikoliv na špičkách jako evropský balet, a obsahuje celou řadu akrobatických prvků. „Tato tradiční kombinace obojího mi přišla působivá. Nevěděla jsem, že je tato tradice tak stará.“

Cílem umělců ze souboru Shen Yun je oživit 5 000 let starou tradiční čínskou kulturu, která byla za vlády komunismu z velké části zničena. Čína byla kdysi známá jako „země Bohů“, kde tisícileté tradice vedly její obyvatele k životu v harmonii mezi nebem, zemí a lidstvem.

Taneční vystoupení jsou podle paní Taufenbachové „velmi krásné a opravdu tak rozmanité“ a nesou také „symbolické, duchovní“ poselství. „Návrat k tomu podstatnému, k základním hodnotám, to byla krásná symbolika,“ říká bývalá baletka a dodává, že pro dnešní lidi je důležité, „abychom se vrátili k lidskému a božskému bytí“.

„Jdi tam, dívej se, zažij to.“

Laila a Mario Brandenburgovi, provozovatelé inženýrské firmy. (Televize NTD)

Laila a Mario Brandenburgovi, provozovatelé inženýrské kanceláře v německém Stülpe, byli pozitivně překvapeni pestrými barvami kostýmů a obřími kulisami. „Barvy jsou neuvěřitelně krásné. Je to velmi čerstvé,“ říká paní Brandenburgová po představení.

Oblečení vychází z autentických stylů různých čínských dynastií, regionů a etnických skupin pobývajících v Číně. V jasných barvách se v každém tanci snaží designéři o propojení současnosti s nádherou zděděnou z minulosti.

„Kostýmy jsou opravdu skvělé, takže i na těchto látkách, hedvábí, je vidět, že jde o velmi kvalitní materiály,“ hodnotí paní Brandenburgová.

O kvalitě tance říká: „Velmi vysoká úroveň, neuvěřitelné.“ Její manžel, který vlastně očekával úplně jiné představení, dodává: „Akrobacie, samotný tanec, dynamika, která je v něm obsažena, skoky, když muži dělali salta, rychlost – je to velmi, velmi působivé.“

U tanečníků nezaznamenal pan Brandenburg žádnou únavu a taneční technika zůstala po celou dobu na „velmi vysoké úrovni“. Z celovečerního programu v něm zanechalo největší dojem taneční představení „Šílenství na konci dnů“, které se odehrává v současné Číně.

Souhra tanečníků s orchestrem byla podle Brandenburga „fenomenální“ a jeho žena přiznává, že orchestr vůbec nečekali, podobně jako obří animované kulisy, do kterých herci vstupují nebo z nich vycházejí, což Brandenburgovi ještě nikdy neviděli. „Na začátku mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, jak to funguje.“

Laila Brandenburgová by rozhodně doporučila Shen Yun všem lidem se slovy: „Jděte, uvidíte, zažijete.“

Epoch Times je mediálním partnerem Shen Yun Performing Arts.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.