Milan Kajínek

31. 5. 2022

Zahájení dnes již desátého festivalu Procházky uměním proběhne v Trojském zámku. 6. června zde společně s přední českou virtuoskou na violu, Jitkou Hosprovou vystoupí Collegium českých filharmoniků a sopranistka Markéta Fassati.

Letos na hudebním festivalu Procházky uměním vystoupí významné české hudební osobnosti a komorní soubory. Autorkou a pořadatelkou festivalu, který se bude konat na pěti místech severního Plzeňska, v Plzni a Praze, je významná česká violistka Jitka Hosprová, mezinárodně uznávaná hudebnice narozená v Dolní Bělé, která má ke svému rodnému regionu silný vztah.

Na programu úvodního koncertu bude hudba barokní, zazní slavná Smuteční hudba pro violu Paula Hindemitha a také hudba ukrajinského skladatele Valentina Silvestrova. O závěr koncertu se postará originální skladba českého skladatele Zdeňka Lukáše pro soprán, violu a smyčce.

„Ráda bych věnovala vzpomínku paní Medě Mládkové, která svým životem prokázala velkou oddanost umění a národu. Heslo manželů Mládkových se stalo mottem našeho festivalu: Přežije-li kultura, přežije národ,” říká Jitka Hosprová a zve všechny milovníky vážné hudby na zahajovací koncert. „Přeji vám krásný desátý ročník a těším se na vás a své vzácné hosty.“

Do západočeského regionu se festival vydá 24. června koncertem v Plasích, kde vystoupí kromě Baborak Ensemble opět violistka Jitka Hosprová. Březín navštíví 2. července vokálně experimentální soubor AFFETTO, 30. července se program odehraje v barokní kapli sv. Anny v Nečtinech, a to opět za účasti Jitky Hosprové. Ta vystoupí i 27. srpna ve své rodné Dolné Bělé společně s violoncellistou Petrem Šporclem a kontrabasistkou Evou Šašínkovou.

Pozvání opět přijal i houslista Jaroslav Svěcený, se kterým představí Jitka Hosprová společně s akordeonistou Ladislavem Horákem program ,,V rytmu mistrů“ v Manětíně 7. září.

Poté se Procházky uměním vrátí do Prahy, aby potěšily diváky za doprovodu Jana Šťastného 18. října v Domě u Kamenného zvonu.

O závěr festivalu se 4. prosince ve Velké plzeňské synagoze postará Jitka Hosprová spolu s kytaristou Lubomírem Brabcem, zpěvačkou Martinou Kociánovou a dětským sborem Clairton Chorále.

Vstupenky na zahajovací koncert v Praze budou v prodeji za 450 / 350 Kč. Vstupné na mimopražské koncerty činí 300 Kč, studenti a senioři mohou využít slevy 200 Kč, děti do 15 let zdarma. Prodej vstupenek probíhá vždy na místě před začátkem koncertu.

Podrobný program najdou zájemci na webu Prochazkyumenim.cz.

Virtuoska Jitka Hosporová na Vánočním koncertu v Trójském zámku, 10. prosince 2019. (Martin Juha / prochazkyumenim.cz)

Výtěžek z koncertů v minulých ročnících putoval na opravu místní duchovní památky, letos z výtěžku podpoří umělce z Ukrajiny postižené válkou.

„Máme za sebou pro všechny náročné covidové období, které se nečekaně protáhlo o válečný konflikt na Ukrajině. Naše pravidelná dobrovolná sbírka festivalu letos naváže na aktivitu kolegy Radka Baboráka, který zorganizoval sbírku na podporu ukrajinských umělců. Tímto bychom rádi v rámci našeho festivalu vyjádřili soucit nad osudem Ukrajiny a podpořili umělce, kteří museli ze své země uprchnout,“ uvádí zakladatelka festivalu Jitka Hosprová.

Program 10. ročníku festivalu Procházky uměním

6. 6. Praha / Trojský zámek / Slavnostní zahajovací koncert

Interpreti:

Jitka Hosprová – viola

Markéta Fassati – soprán

Collegium Českých filharmoniků

Program: G. Ph. Telemann, G. F. Händel, O. Respighi, P. Hindemith, V. Silvestrov, Z. Lukáš


2. 7. Březín / Kostel sv. Bartoloměje

AFFETTO vokálně experimentální soubor

Interpreti:

Jan Mikušek – konratenortenor

Marek Olbrzymek – tenor

Roman Honza – baryton

Aleš Procházka – bas

Program: J. S. Bach, A. Dvořák, L. Janáček, Z. Kaňák, M. Šujan


24. 6. Plasy / Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Baborak Ensemble

Interpreti:

Radek Baborák – lesní roh

Jitka Hosprová – viola

Milan al Ashhab – housle

Martina Bačová – housle

Karel Untermüller – viola

Hana Baboráková – violoncello

Program: W. A. Mozart, A. Vranický, A. Glasunov, J. Brahms


30. 7. Nečtiny / kaple sv. Anny

Interpreti:

Jana Semerádová – flétna

Jitka Hosprová – viola

Monika Konoblochová – cembalo

Program: J. B. de Boismortier, J. M. Hotteterre, G. P. Telemann, J. M. Leclair, F. Couperin

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.