Mimi Nguyen Ly

28. 6. 2022

Aktualizace 28.6. 19:00

Na odlehlé vedlejší silnici v jihozápadní části San Antonia bylo podle texaských úřadů nalezeno 50 mrtvých v osmnáctiválcovém kamionu převážejícím podezřelé nelegální přistěhovalce.

V úterý ráno mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador a mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard potvrdili, že počet obětí stoupl na 50. Uvedli, že 22 mrtvých jsou mexičtí občané, sedm pochází z Guatemaly a dva z Hondurasu. Zatím není jasné, odkud pocházelo zbylých 19 těl.

Podle úřadů byli oběťmi převážně mladiství a mladí dospělí.

Podle amerických médií je místo, kde byl kamion odstaven, asi 200 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu. Řidič ho podle všeho opustil krátce předtím, než byla těla objevena.

Šéf městské policie, William McManus, uvedl, že v pondělí krátce před 18. hodinou byl na situaci upozorněn pracovník města voláním o pomoc.

Policisté přijeli na místo, kde se poblíž křižovatky Cassin Drive a Quintana Road nacházela souprava tahače s návěsem, a před vozidlem, které mělo částečně otevřené dveře, našli na zemi tělo.

Dalších 16 osob, z toho čtyři děti, bylo převezeno do nemocnic s následky onemocnění z horka, uvedl velitel hasičů Charles Hood s tím, že na dotek byly rozpálené a dehydratované. Poznamenal také, že v kamionu nebyla nalezena žádná voda.

„Byl to chladírenský tahač s návěsem, ale na soupravě nebyla viditelná žádná funkční klimatizační jednotka,“ podotkl Hood.

Teploty v San Antoniu se v pondělí vyšplhaly až na 39,4 stupně Celsia. V horkých dnech může teplota uvnitř vozidel prudce stoupnout.

Na místě zasahovalo 60 hasičů, kterým pak bylo nabídnuto poradenství určené pro lidi vystavené velkému stresu. „Nepočítáme s tím, že otevřeme nákladní auto a najdeme v něm hromady mrtvých. Nikdo z nás si nic takového nepředstavoval,“ sdělil velitel hasičů.

Tři zadržení

McManus uvedl, že tři osoby byly vzaty do vazby, ale nebylo jasné, zda jsou spojeny s nějakým obchodováním s lidmi. Nebyly nalezeny v kamionu a jejich zapojení zatím není jasné, uvedl.

Poznamenal však, že u kamionu se předpokládá pokus o pašování migrantů do Spojených států. Dodal, že v návaznosti na nález bylo zahájeno federální vyšetřování, které vede americký Úřad pro vyšetřování vnitřní bezpečnosti.

První záchranář prochází místem, kde byl 27. června 2022 poblíž San Antonia v Texasu objeven tahač s návěsem, v němž se nacházeli migranti. V návěsu a jeho okolí bylo nalezeno nejméně 46 mrtvých migrantů. (Sergio Flores / AFP via Getty Images)

„Není to nic jiného než strašlivá lidská tragédie,“ sdělil v pondělí pozdě večer na tiskové konferenci poblíž místa nálezu starosta San Antonia Ron Nirenberg.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard ve svém příspěvku na Twitteru označil smrt migrantů v kamionu za „tragédii v Texasu“. Uvedl, že konzulární úředníci se vydají do nemocnic, kam byly oběti převezeny, aby pomohli, „jak jen to bude možné“.

Na vině je imigrační politika

Texaský guvernér Greg Abbott připsal úmrtí imigrační politice prezidenta Joea Bidena. V ostrém příspěvku na Twitteru republikánský guvernér napsal: „Za tato úmrtí může Biden. Jsou důsledkem jeho vražedné politiky otevřených hranic. Ukazují smrtelné důsledky jeho odmítání prosazovat zákon.“

Jack Staton, bývalý vysoký úředník vyšetřovací jednotky Úřadu pro imigraci a cla, agentuře Reuters řekl, že dálnice I-35 poblíž místa nálezu kamionu vede přes San Antonio od mexické hranice a je oblíbeným pašeráckým koridorem kvůli velkému objemu kamionové dopravy.

Uvedl, že nelegální přistěhovalci jsou v této oblasti pravidelně zadržováni od července 2017, kdy zemřelo 10 lidí, kteří cestovali v tahači s návěsem, který policie v San Antoniu našla na parkovišti u Wal-Martu. Řidič kamionu byl za svou roli v pašování lidí odsouzen na doživotí.

Federální Úřad celní a hraniční ochrany očekává, že letos bude u mexické hranice zadrženo ještě více lidí než loni, kdy pohraniční stráž zatkla 1,73 milionu lidí. Chris Magnus z tohoto úřadu upozornil, že s létem budou životy imigrantů ohrožené vedrem. „Podél jihozápadní hranice panuje extrémní počasí, je tam mimořádné horko a migranty čekají po překročení hranice míle pochodu nelítostnou pouští,“ řekl.

Na této zprávě se podílely agentury Associated Press a Reuters. Článek byl přeložen z newyorské redakce The Epoch Times a byl doplněn o některé informace českou redakcí.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).